HunHír.info

2019. Szelek hava 20. nap, Apor napja.

Népszavazással érnék el az Európai Ügyészséghez való csatlakozást

2018. április 17. 06:27
Hunhír.info

Népszavazási kezdeményezés jöhet arról, hogy Magyarország is csatlakozzon az uniós ügyészséghez. Ezt még a szombati tüntetésen vetette fel a hódmezővásárhelyi polgármester, most támogatókat vár. A Hír TV által megkérdezett büntetőjogász szerint az EU-s ügyészség nagyobb garanciát jelentene, hogy a korrupciógyanús ügyek bíróság elé kerüljenek.

Menedek - Engdahl

„Népszavazási kezdeményezésekkel segíthetjük Magyarországot a keresztény gyökerű Európához közelíteni. Elsőként érjük el azt, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez” – hangzott el a szombati kormányellenes tüntetésen.

A Kossuth téren Márki-Zay Péter levélben követelte az Európai Ügyészséghez való csatlakozást. Egy nappal később a Brüsszelben élő magyarok is ezért tüntettek.

„Az egyik legfontosabb a független állami televízió és rádió, másfelől hogy lépjünk be az Európai Ügyészségbe, harmadrészről pedig egy antikorrupciós ügyészség felállítása Magyarországon” – mondta Hevesi Marcell, a demonstráció szervezője.

Az uniós pénzekkel kapcsolatos csalások után nyomozó Európai Ügyészség felállítását tavaly ősszel 20 uniós tagállam támogatta. Magyarország nem volt köztük. „Erre az Európai Unióban vannak ma intézmények. Van egy OLAF illetve van egy Eurojust” – jött az indoklás Hollik István KDNP-s képviselőtől.

Ezek az intézmények azonban nyomozást nem indíthatnak, vádat nem emelhetnek. Ez a tagországok hatásköre. Magyarországon az OLAF, azaz az Unió Csalás Elleni Hivatala ajánlására indított 36 ügy közül 8-ban emelt vádat az ügyészség. Számos csalásgyanús ügyben pedig még nyomozás sem indult.

„Ezek az ügyek a magyar ügyészségen jelenleg elkallódnak, lelassulnak, elfulladnak, nem történik meg a hatékony nyomon követésük, nem látjuk, hogy olyan számban emelnének vádat, amilyen számban ez elképzelhető vagy elvárható lenne. Az Európai Ügyészség erre a nemzeti kényelmességre adna csattanós választ” – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.

A várhatóan 3 év múlva felálló uniós ügyészség ugyanis önálló nyomozást folytathat, vádat emelhet és a vádat képviselheti is a tagországok bíróságán. Azaz például az Elios-ügyben sem az egykori Fidesz-tag, Polt Péter vezette ügyészség döntene a miniszterelnök veje elleni vádemelésről.

„Az, hogy eljusson a bíróságig egy olyan ügy, ahol a szabálytalanságot nyilván belföldön követték el, és jellemzően nem kis emberek, hanem pozícióban lévő emberek, ott nagyobb garanciát nyújt, ha az unió által vezérelt vádhatóság jár el. Nagyobb garancia ahhoz, hogy tényleg az igazságszolgáltatás hozhasson egy objektív ítéletet” – magyarázta Bárándy Péter, ügyvéd.

Az uniós ügyészségről szóló népszavazási kezdeményezés ötletgazdája, Márki Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester várja azon szervezeteket, akik felkarolnák akcióját.

hírtv.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A székely nemzet atlasza - Faragó ImreA székely nemzet atlasza
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Anunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben - Zecharia Sitchin - Chris HardyAnunnaki csomag - 2 könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 11 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Atlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel - Ignatius DonnellyAtlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 12 490 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat