HunHír.info

2018. Álom hava 17. nap, Tugurkán napja.

Bogár László: Facebookás

2018. április 11. 17:12
Hunhír.info

...A jelek szerint történt valami, amit egyelőre nem tudunk beazonosítani, de a következmények mintázata minden bizonnyal kirajzolja majd a történések mélyebb rétegeinek körvonalait. A világ nem létező urai feltehetőleg azért büntetik most a Facebook nagyhatalmú urát, mert azt mértéktelenül elbizakodottá tette látszólagos hatalma. Ez a „szuperstruktúra” most arra készül, hogy megleckéztesse és világossá tegye a számára, ő sem más, mint egyszerű bábfigura, akit a semmiből emeltek fel, és oda is löknek vissza, ha nem engedelmeskedik...

Menedék - Pálfi

A világ legsúlyosabb függést okozó kábítószere. Ez a megállapítás nem valamilyen veszélyes drogra vonatkozik, hanem arra a valamire, ami a Facebook nevet viseli

És ez nem egy antiglobalista fórumon jelent meg, hanem az Economist című hetilapban. Ám e semmiből lett, a mostani bukás előtt majdnem hatszázmilliárd dollár értékű birodalom most bajban van, nagyon nagy bajban.

A Facebook értéke rohamosan csökken, és a világ nem létező urai láthatólag súlyos, ma még nem is látható súlyosságú csapást kívánnak mérni erre a globális hatalmi intézményre, amelynek ifjú vezére a világ egyik legfontosabb uralmi pozícióját tudhatta magáénak. Eddig! De mi lesz most?

Nos, az emberi közösségek számára mindig is meghatározó jelentősége volt azoknak a fórumoknak, ahol az egész közösség jelen lehetett, és mindenki mindenkivel szót válthatott. Az embert éppen legfőképpen a minden más élőlényétől gazdagabb és differenciáltabb kommunikációs rendszere tette azzá, amivé vált, az egész világot uraló globális csúcsragadozóvá.

A világ önújrateremtési folyamatait most már lassan fél évezrede meghatározó nyugatias modernitás létmódja pedig legfőképpen pontosan technológiája, leginkább a kommunikációs technológiája miatt válhatott azzá, aminek ma látjuk. Az internet valami olyat tett lehetővé, ami ennek előtte elérhetetlen, sőt, értelmezhetetlen volt. Gyakorlatilag megnyílt a lehetőség arra, hogy a világ valamennyi lakója egyidejűleg kerüljön közvetlen kapcsolatba egymással, az írás, a hang és a kép közvetítésével.

A régi mondás szerint „a tudás hatalom”, ami a mai világban azt jelenti, hogy az információ hatalom. Ám a legnagyobb hatalom azé, aki meghatározza, hogy mi a tudás. Márpedig ez a rendszer minden eddiginél nagyobb hatalmat jelent azok kezében, akik mindezt ellenőrzik. Ma már több mint kétmil­liárd ember napi foglalatosságainak egyike, hogy a Facebook kommunikációs rendszerébe belépjen. Fel sem tudjuk talán fogni, hogy mindez milyen mérhetetlen hatalmat és befolyást ad azoknak, akik mindezt ellenőrzik, s az így nyert adatokat, információkat szisztematikusan rendszerbe foglalják.

A Facebook ma harmincnégy éves alapító főnöke, Mark Zuckerberg, tizennégy év alatt a semmiből teremtett egy olyan céget, amelyet néhány hete még hatszázmilliárd dollárért vásároltak volna meg a tőzsdén, de ma már százmilliárddal kevesebbet ér, és ki tudja, mit hoz a jövő? A tőzsde, mint tudjuk, a lélektani várakozások világa, egy cég értéke mindig azokhoz a várakozásokhoz igazodik, amelyek a jövőbeli profitra vonatkoznak. A globális pénzhatalmi rendszer pedig azért értékelte ilyen elképesztően magasra a Facebookot, mert a gigantikus reklámfolyam „célzottságát”, a célzások találati pontosságát minden eddig elképzelhető szintnél magasabbra emelte.

Ráadásul a rendszer öngerjesztő, hiszen minél több és minél precízebb információtömeg áll össze, annál inkább megnő az újabb és még differenciáltabb, még pontosabb információk beszerzésének, a még pontosabb „célzásnak” az esélye. Külön érdemes elmerengeni azon is, hogy a „szelfi” hisztérikus gyorsasággal elterjesztett planetáris őrülete a világ sok milliárd felhasználóját ösztönzi arra, hogy ne is igyekezzen védeni saját maga és környezete információs biztonságát, hanem éppen ellenkezőleg, ő maga tegyen meg mindent annak érdekében, hogy mindent közhírré és közszemlére tegyen. Megkönnyítve ezzel azt, hogy életének egész komplex mintázatáról, szokásairól, egyáltalán egész személyiségéről a lehető legjobban ellenőrizhető képet adjon a számára teljesen ismeretlen és persze ellenőrizhetetlen erők kezébe.

Így ejt csapdába kétmilliárd embert a primitív ambíciókra épülő, ostoba kisszerűsége nap mint nap. A globális média planetáris dimenziójú véleményhatalmi rendszere mindezzel olyan, eddig értelmezhetetlen kiterjedésű befolyást kapott, hogy ez az emberi történelemben kritikus elágazási pontot jelent. Nem nagyon lehettek illúzióink eddig sem arról, hogy vajon mire is használta/használja a „birodalom” mindezt. Mark Zuckerberg eddig óvatos volt, a súrlódásokat kerülve, lassan s átgondoltan építette birodalmát, ami így a világtörténelem leghatalmasabb „hírszerző hivatalává” vált, ahogy Edward Snowden nevezte a minap.

A KGB vagy a CIA soha álmaiban sem remélte volna, hogy egy nap olyan mennyiségű ismerete lesz az állampolgárokról, amilyen a Facebook szerverein fellelhető. Jelenleg nincs, és nem is lehet olyan politikus, aki olyan véleményterrort képes üzemeltetni, és olyan mértékben képes teljesen önkényesen korlátozni a szólásszabadságot, mint éppen Mark Zuckerberg, aki a kommunikációs szabadság apoteózisaként ünnepelte magát és cégét napjaink szép új világában. A Facebook-birodalom, eddig legalábbis, a hatályos törvények felett áll – úgy nőtt és vásárolta fel sorban a konkurenseit, hogy szinte egyáltalán nem adózott: a politikusok azonban nem mertek szembeszállni vele, hiszen már a következő kampány során fizet­niük kell a Facebooknak a reklámfelületekért, különben elkerülhetetlen a bukás.

Ám a jelek szerint történt valami, amit egyelőre nem tudunk beazonosítani, de a következmények mintázata minden bizonnyal kirajzolja majd a történések mélyebb rétegeinek körvonalait. A világ nem létező urai feltehetőleg azért büntetik most a Facebook nagyhatalmú urát, mert azt mértéktelenül elbizakodottá tette látszólagos hatalma. Ez a „szuperstruktúra” most arra készül, hogy megleckéztesse és világossá tegye a számára, ő sem más, mint egyszerű bábfigura, akit a semmiből emeltek fel, és oda is löknek vissza, ha nem engedelmeskedik.

MHO

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A megtalált kapcsolat - Kozsdi TamásA megtalált kapcsolat
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Itt van a kutya elásva! - Bárdosi VilmosItt van a kutya elásva!
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A negyedik birodalom felemelkedése - Összeesküvés elméletek sorozatA negyedik birodalom felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2018 - Szabó GyörgyGyuri bácsi egészségnaptára 2018
Naptár - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Hattyú csillagkép kulcsa - Andrew CollinsA Hattyú csillagkép kulcsa
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat