HunHír.info

2019. Újkenyér hava 22. nap, Ella napja.

Orbán Viktor Soros fiának barátjával adja át a magyar közpénzből felújított szabadkai zsinagógát

2018. március 26. 15:27
Hunhír.info

cionbolcsei250.jpgMiközben a Fidesz, illetve a magyar kormány gőzerővel harcol idehaza Soros György és hazai ügynökei ellen, Orbán Vikor ma azzal a politikussal adja át a felújított szabadkai zsinagógát, aki újabban egyre többször találkozgat a milliárdos befektető fiával – meglehetősen jó hangulatban. A magyar kormány a belső felújításra, valamint az udvar és a kerítés felújítására több, mint 2 millió eurót biztosított, az épület innentől már nem csak imaház, hanem számos kulturális rendezvénynek és hangversenynek is otthont ad majd.

Menedék - Pálfi

Régen várt napra készül hétfőn Szabadka abból az alkalomból, hogy több évnyi munkálatok után Aleksandar Vucic szerb államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök átadja a felújított zsinagógát. Európa második legnagyobb zsidó imahelyét a magyar szecesszió nagyjai, Komor Marcell és Jakab Dezső álmodták meg, az épületet 1902 szeptemberében vette birtokába a szabadkai zsidóság. A második világháborúban a szabadkai zsidóság többsége elpusztult, így a zsinagóga elhagyatottan állt és a szocializmus évtizedei idején, az állapota pedig folyamatosan romlott. Ezért Szabadka városa, Vajdaság tartomány, a szerb és a magyar állam, valamint az amerikai zsidó szervezetek jóvoltából nekiláttak a rekonstrukciós munkáknak. A magyar kormány a belső felújításra, valamint az udvar és a kerítés felújítására több, mint 2 millió eurót biztosított, az épület innentől már nem csak imaház, hanem számos kulturális rendezvénynek és hangversenynek is otthont ad majd.

Miközben Orbán és Vucic különösen jó viszonyt ápol egymással már hosszú évek óta – hazánk elkötelezett híve és szószólója Szerbia mielőbbi uniós csatlakozásának –, a magyar kormányt cseppet sem zavarja, hogy Vucic újabban előszeretettel találkozik Soros Györggyel és fiával.

Mint a szerb média korábban megírta, a szerb államfő szeptemberében tárgyalt a milliárdos befektetővel és fiával, Alexander Sorossal, aki egyben a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatóságának elnökhelyettese is. Vucic a tárgyalás után „nagyon érdekesnek” nevezte a beszélgetést. A következő találkozóra novemberben került sor Belgrádban, ahol Soros György fia és Vucic már a regionális együttműködésről, a médiareformokról, valamint a szerbiai jogállamiság helyzetéről tárgyalt, de szóba került az is, hogy a Soros alapítvány hogyan tudná támogatni Szerbia uniós integrációját.

Az elnöki iroda tájékoztatása szerint mindkét tárgyaló fél egyetértett abban, hogy folytatni kell a reformokat, különösen azokat, amelyek a jogállamisággal kapcsolatosak. Alexander Soros is elégedett volt a találkozóval: ő a Twitteren köszönte meg Vucicnak, hogy lehetőséget adott a szerbiai nyílt társadalom erősítéséről és az európai integrációról szóló beszélgetésre.

Ám Vucic Soroshoz fűződő viszonya mellett a szerb államfő migrációs politikája sem annyira fontos Orbán Viktornak, ha nem a hazai választási kampányról van szó. Múlt év augusztusában például Vucic kamerák kereszttüzében demonstrálta, hogy országa milyen humánusan áll a migránsokhoz. A szerb elnöki palotába csődített szerb média előtt győzködni kezdett egy tíz éves kisgyereket, hogy maradjon a családjával Szerbiában.

A krnjacai befogadóközpontban élő kisfiú műveiből ugyanis kiállítást rendeztek, az eladott képekből befolyó pénzt egy beteg szerb gyerek kezelésére ajánlották fel. Vucic ezért felajánlotta: ha maradni akarna a család, megkapják a szerb állampolgárságot, a családfő azonnal munkába állhat, a fiú pedig még ösztöndíjban is részesülhet, hogy a tehetségét fejlessze. Vucic aztán tovább emelte a tétet: elmondta, hogy a migránsfiú egy nap még Szerbia elnöke is lehet, hiszen immár minden joga megvan hozzá.

A szerb államfő különösen hálásnak mutatkozott annak ellenére, hogy az eredetileg afgán származású, de Iránban felcseperedő kisfiú családja egy olyan országból „menekült el”, ahol nincs semmiféle háború. Ráadásul az ő esetükben még a gazdasági bevándorló kifejezés is túlzás lenne, hiszen Iránban magasabb az egy főre jutó bruttó hazai össztermék, mint Szerbiában. A kis migránsfiú és családjának marasztalása azonban mégsem bizonyult sikeresnek: a családfő egyenesen kijelentette, ők bizony nem maradnak Szerbiában, hanem Svájcba akarnak továbbmenni.

Jól jellemzi a szerb migrációs politikát az a vita is, ami két hete zajlott le a szerb parlamentben. Miután a Dveri nevű szélsőjobboldali párt vezetője, Boško Obradović az országban maradni vágyó migránsok veszélyeire figyelmeztetett, Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter jelezte: az országba érkezett migránsok nem szeretnének Szerbiában maradni és legtöbbjük még csak ki sem várta a menekültügyi eljárás befejezését. „Óvatosnak kell lennünk, nem szabad megalapozatlan félelmet keltenünk” – válaszolta a szerb belügyér.

A helyi média tudósítása szerint Vucic és Orbán nem csak a felújított zsinagógát adja át, hanem az esemény után tárgyalni is fognak egymással. Ugyan a szerb államfő kitűnő kapcsolatokat ápol Angela Merkel német kancellárral, rendszeresen találkozik Soros György fiával és marasztalni próbálja a tehetségesnek mondott migránsokat, az országhatáron túl a magyar kormány számára már eltörpülnek az efféle „apróságok”.

mno

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Harcoló szabadkőművesség - keménytáblás - Raffay ErnőHarcoló szabadkőművesség - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Gyógynövények a zsebemben - Szabó György Lopes-Szabó ZsuzsaGyógynövények a zsebemben
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Gróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles) - Csere PéterGróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles)
Könyv - Bolti ár: 3 570 Ft
Internetes ár: 3 142 Ft
12% internetes kedvezménnyel
Blue Book Projekt - Brad SteigerBlue Book Projekt
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Deep State legyőzése - Jerome R. CorsiA Deep State legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat