HunHír.info

2019. Fergeteg hava 19. nap, Dsingiz napja.

Takarodó Horthy villájából!

2008. június 02. 10:14
HunHír.Hu

A ma öt család által lakott, egykor Horthy Miklós és hozzátartozóinak otthonaként szolgáló villából magyar házat alakítana ki Pulában a HMDK (Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége) Isztriai Egyesülete – tájékoztattak a szervezet vezetői.

Menedék - Pálfi

Kvasznica István, az egyesület elnöke az elképzeléseik között említette, hogy a valaha mediterrán kerttel körbevett, tengerparthoz közeli épületet magyar házzá alakítanák. Anyagi forrásaik nincsenek az ötlet megvalósítására, abban bíznak, hogy magyar cégek, szervezetek megvásárolják a mostani magántulajdonosoktól erre a célra az épületet.

Az isztriai egyesület elnöke a távirati iroda tudósítójának megmutatta a villát, amely kívülről láthatóan elhanyagolt. Egykori parkját parkolónak használják az ott élők, akik csak belső átalakításokat végeztek az évekkel ezelőtt lakásokká felosztott villában.

Az épület egykori lakójára nem emlékeztet semmilyen felirat. Történelmi források szerint Horthy Miklós a XIX–XX. század fordulóján, az Osztrák–Magyar Monarchia tengerésztisztjeként élt hosszú ideig családjával ebben a házban, itt született mind a négy gyermeke.

Lóczi Edit, a pulai egyesület tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy az Isztriai-félszigeten mintegy 500 magyar él, többségében a Vajdaságból és Dél-Baranyából származók, de az utóbbi években egyre többen települnek le olyanok, akik Magyarországról költöznek ide üzleti vállalkozásaikkal. Az elképzelt intézménnyel a magyar kultúra bemutatásán és őrzésén kívül a vállalkozásokat és a turizmust is segítenék – tette hozzá.

A HMDK Isztriai Egyesületét 1996-ban hozták létre, a szervezetnek jelenleg 106 tagja van. A tagság átlagéletkora csaknem 60 év, az asszimiláció miatt a fiatalokat nehéz az egyesületi munkának megnyerni – mondta el Kvasznica István.

MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Vér tapad a kezünkhöz? - Pawel LisickiVér tapad a kezünkhöz?
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A hit legnagyobb rejtélyei - Összeesküvés elméletek sorozatA hit legnagyobb rejtélyei
Könyv - Bolti ár: 1 399 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Találkozás az Istenekkel - Zecharia SitchinTalálkozás az Istenekkel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Százéves Trianon - Drábik JánosSzázéves Trianon
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat