HunHír.info

2018. Álom hava 17. nap, Tugurkán napja.

A néphagyományok és a kultúra

2018. február 22. 20:40
Hunhír.info

A néphagyományok terén kettősség van a mai magyar társadalomban: a múltban felgyülemlett tudás, a hagyományok megmaradtak, de ennek nagyon kicsi a beágyazottsága, a média gyakran közömbös - mondta Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója A kultúra gyarapít című szakmai konferencián csütörtökön az Országházban.

Menedék - Atilla

Kelemen László hangsúlyozta: a 20. században eltűnő paraszti kultúrák számára az utolsó órában érkezett a táncházmozgalom segítsége a hetvenes évek elején. Hozzátette: a "revival" a mai napig virágzik, a fiatalok újabb és újabb generációját nyeri meg magának.

A Hagyományok Háza vezetője felsorolta, hogy azóta létrejött az Óbudai Népzenei Iskola, megalakult a Fonó Budai Zeneház, a Zeneakadémián pedig a népzenei tanszék. "Ezek mindannyiunk számára az identitást megtartó eredmények".

Mint elhangzott, a 2001-ben alakult Hagyományok Háza történetében mérföldkő, hogy az elmúlt három évben a kormányzat támogatásával újjászületett az intézmény otthona a Budai Vigadóban, és a ház Kárpát-medencei intézménnyé vált. A szalag átvágása jelen állás szerint április 5-én lesz, a Hagyományok Háza szeptember 1-jétől működhet "teljes fegyverzetében" az épületben, ahol megújult a bálterem, a gépészeti rendszer.

Kelemen László a Csoóri Sándor Programot legnagyobb magyar állami kezdeményezésnek nevezte, amely a hagyományos kultúrát támogatja. A Hagyományok Háza hálózatával Felvidéket, Erdélyt, Kárpátalját és a Délvidéket is átfogja a program, a hálózat működtetésére 160 millió forintot tudtak már fordítani.

Kelemen László elmondta, hogy táncház- és zenésztalálkozókat, népzenei mesterkurzusokat szerveztek mind a négy fő határon túli magyar régióban.

Az igazgató felvetette, hogy a közmédián belül szükség lenne egy Kodály Rádióra, amely az igazi hagyományos kultúrát mutatná meg. Méltatta a Fölszállott a páva műsorsorozat eredményeit és sikerét, felsorolva, hogy 8637-en szerepeltek már a tehetségkutatón, 38 területi válogatót rendeztek, 1901 produkciót mutattak be, közülük 240 képernyőre is került.

Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) ügyvezető igazgatója a 36 évvel ezelőtt alakult, ötezer főt tömörítő, a hagyományos népi kézműves értékeket bemutató szervezet tevékenységét ismertette. Mint elhangzott, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával programot indítottak 35 év alatti fiatalok számára, workshopokat, előadásokat, a népművészek innovatív együttműködését segítő programokat szerveztek.

"A NESZ szakmai kontrollt is jelent, megújult például a minőségi kézműves termékek pávavédjegye és zsűrizése is" - tette hozzá.

A szakember kitért a szervezet jelenlétére a hazai fesztiválokon és a nemzetközi együttműködésekben, utóbbi keretében a FAO-val (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) közép-ázsiai országokban segítenek kézműves szakmát kitanulni munkanélküli nőknek, de benne vannak az európai műhelyek és alkotóházak hétvégéjében is.

Igyártó Gabriella bővebben szólt a Mesterségek Ünnepe rendezvényről, amelyen évente nyolcszáz Kárpát-medencei hagyományőrző kézműves mester vesz részt, továbbá száz-százötven külföldi mester.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései - Pálfi KárolyA magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Jézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában - Mirza Ghulam AhmadJézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
A Mohácsi csata (1526) másképpen - Botlik Richárd - Illik PéterA Mohácsi csata (1526) másképpen
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Összeesküvések a magyarság ellen - Körösztös GyörgyÖsszeesküvések a magyarság ellen
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat