HunHír.info

2018. Napisten hava 20. nap, Zajzon napja.

Elhunyt Csörsz István író

2018. február 19. 14:28
Hunhír.info

Hetvenhat éves korában, hosszú betegség után meghalt Csörsz István író. A pályáját a hetvenes években indító szerző egyik legismertebb könyve a Sírig tartsd a pofád! volt, amit aztán olyan művek követtek, mint a Vastövis, az Okos madár és a Pangala.

Magyar Menedék - Migránsokk

Csörsz 1942. május 21-én született Baján. Mielőtt írni kezdett volna, dolgozott matrózként, műszerészként és fénymásolóként is. Első regénye megjelenése után állt szabadfoglalkozású írónak. A hetvenes évek elején vette el Fűri Anna pszichológus-családterapeutát, aki több mint tíz éve, 2006 novemberében hunyt el.

Dobray György és Horváth Péter mellett ő jegyezte a Szerelem második vérig című, 1987-es film forgatókönyvét. A hetvenes-nyolcvanas években közölt elbeszéléseket (Bocsánatos bűnök), drámákat (Kék a tenger) és riportokat (Elhagyott a közérzetem) is.

A beatnemzedék képviselője az elmúlt években olyan korábban írt, kiadatlan műveit jelentette meg, mint a Vesztesek vagy a Földtaposók. Előbbi sci-fi regény megjelentetését a hetvenes években nem vállalták a kiadók, leginkább ideológiai okokból. A kommunizmus idején ugyanis nem szívesen adtak volna ki egy olyan tudományos-fantasztikus művet, ami egy olyan távoli jövőben játszódik, ahol még mindig létezik a kapitalizmus. A Földtaposók pedig, amely 2001 és 2006 között született, az előember idejébe vezet vissza.

– Mindenki erről írt és beszélt, igazi irodalmi botrány lett ez a könyv, akkora negatív kampánya volt, hogy mindenki elolvasta – emlékezett vissza 1999-ben a Sírig tartsd a pofád! megjelenésére Csörsz István. Állítása szerint nem is azért lett sikerkönyv, mert olyan jó volt, hanem mert annyira nem létezett ekkoriban semmi. Mint mondta, meg lehetett úgy ítélni, hogy „egy abszolút semmirekellő társaságnak”, csöveseknek, vidéki parasztgyerekeknek a sorsát mutatta be. – Nem volt divat erről beszélni, még statisztikák sem voltak, ahogy az öngyilkosságról és az alkoholizmusról sem nagyon sokáig. Mert hát ez nem így ment a szocializmusban– tette hozzá.

mno

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Népvándorlás - Vaclav Klaus - Jirí WeiglNépvándorlás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Nem jöttünk mi sehonnan sem DVD - Jelenczki IstvánNem jöttünk mi sehonnan sem DVD
DVD - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 970 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2018 - Szabó GyörgyGyuri bácsi egészségnaptára 2018
Naptár - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A gondolatgyárak - F. William EngdahlA gondolatgyárak
Könyv - Bolti ár: 3 790 Ft
Internetes ár: 3 032 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Szkítáktól a Kárpát hazáig - Aradi ÉvaSzkítáktól a Kárpát hazáig
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 210 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat