HunHír.info

2018. Jégbontó hava 20. nap, Álmos napja.

Putyin nehezen tud fellépni a zsidó állammal szemben...

2018. február 12. 15:10
Hunhír.info

Példátlan légi incidens-sorozatra került sor Szíria, Izrael, Libanon és Jordánia légterében a hétvégén a zsidó állam légiereje és a szír légvédelem, illetve a szintén jelen lévő iráni erők között. Amióta elkezdődtek a háború dúlta ország elleni, több-kevesebb rendszerességgel zajló izraeli légicsapások, most először fordult elő, hogy egy dávidcsillagos gép is veszteséglistára került

Magyar Menedék - Hamis zászlós

Az összecsapások – melyekhez hasonlókra egyes megfigyelők szerint nem került sor Izrael és Szíria között az ötödik arab-izraeli háború, azaz 1982 óta – szombaton kezdődtek, amikor Szíria felől egy állítólagos iráni pilóta nélküli gép berepült Izrael fölé. A drónt egy Apache harci helikopter gond nélkül le is lőtte, de az izraeli hadvezetés – összhangban az ország doktrínájával – nem elégedett meg a védekezéssel: azon nyomban tömeges válaszcsapásba kezdtek szíriai célpontok ellen. Támadták azt a bázist, ahonnan a drón állítólag felszállt, más katonai létesítményeket Damaszkusz környékén, köztük olyanokat, ahol a Bassár al-Aszad szír elnököt támogató iráni erők állomásoznak, illetve szír légvédelmi állásokat.

Bár az izraeliek hosszú éveken keresztül büntetlenül megúszták az ilyen akcióikat, ezúttal nem volt szerencséjük: egyik F-16I Szúfa (vihar héberül) típusú kétüléses vadászbombázójukat ugyanis eltalálta a szír légvédelem, s a gép személyzetének, szerencsére már Izrael fölött, katapultálnia kellett. Az egyik pilóta súlyosan, a másik könnyebben megsérült. Mivel a csazározásokról Libanonból és Jordániából is érkeztek jelentések – az utóbbiban légvédelmi rakéták darabjai is földet értek – valószínű, hogy az izraeliek a szomszédos országok légterének rutinszerű igénybevételéhez folyamodtak most is. Vasárnapra virradóra az izraeliek újabb csapásokat mértek Szíriában, tucatnyi célpontra, és az is kiderült, hogy előző napi veszteségüket valószínűleg egy bő harminc éves szovjet rakétarendszer – az egykor a Varsói Szerződésben, így Magyarországon is szolgált – Sz-200VE Vega okozta.

A tőle az elmúlt években megszokott retorikával összhangban Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök minden felelősséget Iránra hárított, amiért az durván megsértette izrael szuverenitását; több izraeli forrás is újfent jelezte, hogy nem fogják tűrni az iráni erők állandó jelenlétét Szíriában. Hiába azonban az elmúlt években – a szíriai orosz jelenlét dacára – nagyrészt sikerrel végrehajtott izraeli csapások, és az azt kísérő keményvonalas kommunikáció, sem Teherán, sem az általa támogatott libanoni Hezbollah szervezet nem adta jelét annak, hogy szándékában állna kivonulni mindaddig, amíg Damaszkusznak szüksége van segítségükre az Aszad megdöntésére törő – kívülről támogatott – szunnita szélsőséges erőkkel szemben.

Mindazonáltal a fokozódó izraeli aktivitás súlyos kérdéseket vet fel a szíriai háború menetével kapcsolatban. Oroszország, mely geopolitikai érdektől vezérelve, földközi-tengeri jelenlétét megőrzendő oroszlánrészt vállalt Aszad támogatásából, a zsidó állammal szemben nehezen tud fellépni. Míg azonban Vlagyimir Putyin elnök a hétvégi incidens kapcsán visszafogottságra szólította a feleket, Washington teljes támogatásáról biztosította Izraelt Iránnal szemben.

mno

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trikolór Naptár 2018 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Jaj, de lelkem nem tud felrepülni... - Netye Zoltán PálJaj, de lelkem nem tud felrepülni...
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Jó vadászatot! - Ilosvay FerencJó vadászatot!
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 295 Ft
15% internetes kedvezménnyel
NGO - Titkos akták - F. William EngdahlNGO - Titkos akták
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 199 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Az Istenek DNS-e - Zecharia SitchinAz Istenek DNS-e
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 792 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat