HunHír.info

2019. Fergeteg hava 16. nap, Bendegúz napja.

Őseink nyomában – amikor múltunk utolér

2018. január 20. 20:47
Hunhír.info

3_vereckei250.jpg„Hasznos szolgálatot tesz a hazának ki családja múltját feltárja”,– mondta Széchenyi István, és így folytatta: egy-egy család múltja, a haza történelmének egy-egy lapja. A megfakult fényképeken a családi albumban ismeretlen rokonok tekintenek vissza ránk. Vajon kik voltak ezeken a beállított képeken látható férfiak és nők? A legtöbb esetben nincs már kitől megkérdezni, nincs, aki meséljen. Erre való a családfakutatás.

Menedék - Baráthosi

Mindenkinek segíthetünk, akinek az ősei a mostani Monarchia területéről vagy az elcsatolt területekről származnak – mondta az M1 Életkor című műsorában Bárdossy Péter történész, levéltáros. Egészen a 18. századig lehet visszakutatni valakinek az őseit. A nemesi családoknál pedig az ezt megelőző időszakból is maradtak fenn olyan okleveles források, amiből akár az Árpád-korig vissza lehet vezetni egy családfát.

Takaró Mihály irodalomtörténész is felkutatta családja múltját: 1211-ben egy Örményes nevű Vas megyei faluban találták meg az első Takaró nevűt. „Mátyás idején kapjuk meg a nemességünket, aztán papok és katonák jelzik az utunkat. Hiszen Takaró Mihály, aki a Dunántúl kapitánya volt, és Tihany várának kapitánya. A család már a 14. században református család lett, és a 17. századtól kezdve pedig sok-sok papot adott ennek az egyháznak és ennek a nemzetnek – mondta.

„Károly bátyámban egyesült újra ez a két dolog, hiszen ő dandártábornokként a rendszerváltás utáni első tábori püspökként egyszerre volt pap és katona” – fogalmazott a műsorban.

Az 1934 és 1941 között házasságot kötött párok anyakönyve a hajdani boldog szerelmesek reményteli sorsának kiindulópontját rögzítette. Ma felbecsülhetetlen értékű dokumentuma az őseiket megismerni vágyóknak és a jegyespárok felkészítését segítő genogramoknak.

Az ember mintakövető lény, és ezek a minták akár hetedíziglen is átjönnek, holott nem tudunk róluk – mondta Osztie Zoltán, a belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa. Áthagyományozzuk, miként, hogyan éltek a családban. Ezek meghatározzák a mai jegyespárok, illetve házasságoknak is a történetét – tette hozzá.

Nemcsak az egyén, hanem egy közösség életét is segíti a múlt ismerete. A világon egyedülálló az a Családfalu program, amelyet Bárdossy Péter egy diósdi barátja kedvéért dolgozott ki. 2016-ban munkájukért megkapták a Magyar Termék Nagydíjat is. A páros abban bízik, hogy minél több településen elterjed majd Magyarországon a program.

Tatabánya, Diósd és Biatorbágy már a feltérképezett települések közé tartozik. A kétéves munka eredményeként számos új rokoni kapcsolatra derült fény.

hírado.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Állatbarát kombó - két állatbarát könyv együtt kedvezőbben - Melanie Joy, Wallace SifeÁllatbarát kombó - két állatbarát könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 7 490 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel
Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat