HunHír.info

2019. Fergeteg hava 16. nap, Bendegúz napja.

Restaurálják az ezeréves sólyi templom falfestményeit

2018. január 18. 19:35
Hunhír.info

Tíz millió forint támogatást kapott a Hajmáskér-Sólyi Református Társegyházközség, hogy feltárják és restaurálják az ezeréves sólyi református templom falfestményeit. Sóly templomának első írásos említése 1009-ből származik. Ez az egyik legöregebb falusi templom az országban, ma történelmi emlékhely. A munkát a Lechner Tudásközpont finanszírozza – írja a veol.hu.

Menedék - Pálfi

Az ezeréves sólyi templom történelmi jelentőségű műemlék. A korábbi régészeti kutatások azt a pontot jelölik meg István és Koppány csatája helyszíneként, amely a templomtól néhány tíz méterre található.

1985-ben már elkészült a helyreállítási terv a templomra, melynek megvalósulását a berhidai földrengés hiúsította meg.

Sóly a kutatások szerint István és Koppány csatájának helyszíne.

Azóta a szélsőséges időjárás is sokat rontott az épület állagán. A falak repednek, a vakolat több helyen omlik. Orbán Viktor miniszterelnök 2006-ban személyesen kereste fel a templomot és ígérte meg annak helyreállítását.

Amikor a Sólyi templomban állunk, 1000 év történelme elevenedik meg előttünk. Ez Magyarország legrégebbi, magyar építésű falusi temploma. Nagy öröm, hogy a napokban elkezdődhetett az épület felújítása, amelyre 10 millió forint támogatást nyújtott a Magyar Kormány. Ezekben a változó időkben kiemelten fontos, hogy megőrizzük a kulturális örökségünket, indentitásunkat és megóvjuk ezeket a történelmi emlékhelyeket, hogy további ezer évig fennmaradhassanak – mondta Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke annak kapcsán, hogy a Lechner Tudásközpont támogatásával megkezdődhet a freskók feltárása és restaurálása.

Ovádi Péter emlékeztetett, Navracsics Tiborral, a térség korábbi országgyűlési képviselőjével együtt sokat dolgoztak azért, hogy a helyreállítás megtörténjen. Külön öröm, hogy ez a munka éppen a kulturális örökség európai évében kezdődhet meg.

A reformáció második ötszáz évét azzal indítjuk, hogy egy gyönyörű falképet tárunk fel, ez összmagyar érték – mondta Bikádi László református lelkész. Felidézte, hogy az elmúlt években komolyan aggódtak a templomért, a díszítő ornamentika megsérült, elvált a vakolat a faltól, bármelyik pillanatban leeshetett volna.

A restaurálást Répássy Viktor Csaba végzi. A festmény- és falkép-restaurátor már tavaly novemberben tett egy szemlét, akkor szembesült azzal, hogy itt azonnali beavatkozás szükséges. Statikailag meggyengült a festmény rendszere, meg kellett azt védeni.

A kármentési restaurátori feladatokat május 20-ig végzi el a szakember.

PS/veol.hu


Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Kozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - László ErvinKozmikus tudat csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 9 490 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
26% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Baráthosi összes turáni könyve I-II. - Baráthosi Balogh BenedekBaráthosi összes turáni könyve I-II.
Könyv - Bolti ár: 16 990 Ft
Internetes ár: 12 990 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Tiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinTiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat