HunHír.info

2018. Földanya hava 21. nap, Földanya ünnepe napja.

Géniuszok találkozása

Wass Albert és Szentmihályi Szabó Péter emlékére

2018. január 08. 16:14
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

wass-veszprem-500.jpg„Ha az ember kegyetlenül őszinte akar lenni magával és magához, alighanem kínos igazságokat kell kimondania. Persze mindenki igyekszik mentegetni magát, hivatkozik a körülményekre, leginkább arra, hogy rossz helyen volt és nagyon rossz időben, de az utókortól aligha várhat felmentő ítéletet.”

Prófétai sorok 2001-ből, Szentmihályi Szabó Péter tollából. Egy olyan író, költő, műfordító és publicista helyzetfelismeréséből, aki nagyon is jól tudta, milyen a huszadik századi (sőt a kiegyezéstől való) magyar sors. Adyval szólva szép, de szenvedésekkel telített. De mégis mi okozza a szenvedést? A válasz kézenfekvő: az igazság felismerése és megvallása. Ilyenkor persze korunk egyik legelcsépeltebb szavával, azonnal „szélsőséges”-sé minősül az ember.

Leginkább ez volt a közös kettőjük között. Wass Albert is hányszor megkapta e bélyeget! Hiába, vannak, akik órákat, mások bélyegeket vagy éppen bankbetéteket gyűjtenek. Ők címkéket gyűjtöttek. Nem tudatosan, persze, de mégis. Már akkor is elítélték őket társadalmunk bizonyos körei, ha kimondták azt, hogy valaki vagy valami magyar. Már ezért ottragadt rajtuk a címke. A-tól N-en át F-ig. Antiszemita, náci, fasiszta. S meg a többi, tehetnők hozzá.

Abban voltak különbek az átlag magyarnál, hogy rá sem hederítettek a címkékre. Volt bennük közmondásosan civil kurázsi. Miként ama ötvenes évekebeli kisiskolás magyarban is, aki a vicc – illetve dehogy vicc! – szerint népünk „bölcs vezérét” is hazavágta. Eszerint Rákosi Mátyás elvtárs 60. születésnapjának tiszteletére bélyeget bocsát ki a Magyar Posta az arcképével, de a bélyeg a legtöbb esetben nem ragadt. Vizsgálták, vizsgálták az ügyet, de sehogy sem jöttek rá a nyitjára, mi lehet a baj. Nyomoz az ÁVH rendesen, de nem derül ki... Ezért elhatározza Rákosi elvtárs, hogy druszájához hasonlóan ő is álruhában elvegyül a nép közé, hogy igazságot tehessen... Lement hát a postára és kért egy arcképével díszített bélyeget. Megfogta benyálazta, és láss csodát ragadt... Sehogy sem érti az esetet, ezért vett még egy bélyeget és felajánlotta egy kisdobosnak, aki épp valamelyik pajtásának akar feladni egy képeslapot. A kisdobos visszautasította: „Bácsi kérem, nem tudja? Ez rossz bélyeg, nem ragad, a rossz oldala van enyvezve!” Rákosi köti az ebet a karóhoz, hogy de bizony ragad, mire így szól a kisdobos: „Tessék, megmutatom!” Kikapta a következő pillanatban a Gyerekek Barátjának kezéből a bélyeget, majd ráköpött egyet Rákosi képére és rányomja a levelező lapra. „Na ugye?” – szólt a kis pajtás, majd elviharzott.

Mindketten népmesei igazsággal és egyszerűséggel „bekiabálós” típusúak voltak. A mese szerint a királyt körülhordozzák és mindenki dicséri: „Milyen szép ruhája van!” Ám egyszer csak bekiabál egy gyermek: „De hiszen a király meztelen!” Nehogy már bebeszéljék neki, milyen fess. Nos, ez a bekiabálás hiányzott az elmúlt hetven évből oly nagyon. Wass Albert és Szentmihályi Szabó, ha különböző vérmérséklettel is, de mindketten ezt tették. Hol nyíltabban, hol burkoltabban. Ahogyan lehetett.

Olofsson Placid atya vallotta nem sokkal halála előtt: „Többször elmondtam: jegyezzék meg, az Úristennek van humora! A Szovjetunió tíz évig mindent megtett, hogy tönkretegyen. Én mégis itt vagyok, de hol van a Szovjetunió?”

A két író-költő sem engedte, hogy tönkretegyék őket. Elvehettek tőlük sok mindent, leginkább egzisztenciát, hírnevet. Egyet azonban nem tudtak elvenni tőlük: a hitet és a tudást. Az ugyanis a legtrükkösebb tranzakcióval sem vehető el. Ezért emlékezünk reájuk e napon, a száztíz éve született Wass Albertre és a hetvenhárom éve született Szentmihályi Szabó Péterre. Az Örök Világosság fényesedjék nekik!Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Találkozás az Istenekkel - Zecharia SitchinTalálkozás az Istenekkel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Atlantisz - Az özönvíz előtti világ - Ignatius DonnellyAtlantisz - Az özönvíz előtti világ
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat