HunHír.info

2018. Magvető hava 23. nap, Nemzeti ünnep, Gyöngy napja.

A szejm megszavazta a lengyel-magyar barátságot erősítő alapítvány létrehozását - a magyart mindenki szereti!

2017. december 14. 08:26
Hunhír.info

A lengyel alsóház plenáris ülésén szerda este megvitatták azt a határozattervezetet, amely a lengyel-magyar barátság megerősítését célzó Waclaw Felczak Alapítvány létrehozására szólítja fel a lengyel kormányt.

Az előterjesztők nevében felszólaló Piotr Babinetz, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselője utalt a lengyel-magyar barátság sok évszázados hagyományára, és fontosnak nevezte, hogy e “tartós kapcsolat” ápolása intézményes támogatással rendelkezzen.

Rámutatott: az iker intézmény létrehozásáról a magyar Országgyűlés is döntött november 14-ei határozatában. Valószínűnek nevezte, hogy a magyarországi alapítvány már jövő év márciusában megkezdheti működését.

Elmondta: a lengyel határozattervezet az alapítvány létrehozását célzó és ennek működését szabályozó törvény elkészítésére szólítja fel a varsói kormányt, a jogszabályt feltehetőleg a közeli jövőben terjesztik elő.

Az alapítvány célja a két nép kölcsönös megismerésének megerősítése az ifjúsági csereprogramok, a tudományos és művelődési projektek, a kulturális, gazdasági és politikai szervezetek innovációs kezdeményezéseinek támogatásával.

Babinetz aláhúzta annak fontosságát, hogy az alapítvány védnökének, Waclaw Felczak (1916-1993) lengyel történészprofesszornak eszmei hagyatékát is népszerűsítse. Waclaw Felczak életéből a határozattervezet felidézi: a két nemzet számára tragikus időszakban, a második világháború és az ezt követő elnyomás idején folytatta tevékenységét. Az emigrációs lengyel kormány hősies második világháborús futárát életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a kommunista rendszer, majd 1956 októberében szabadult. A professzornak a 80-as években Magyarországon tartott szemináriumai - mint a határozattervezet kiemeli - “lényeges szerepet töltettek be a magyar demokratikus ellenzék, ezen belül 1988-ban a Fidesz formálásában”.

A PiS párt, a harmadik legnagyobb alsóházi tömörülés, az ellenzéki Kukiz15, valamint a hat független képviselőt, köztük Kornel Morawieckit, a szejm korelnökét, Mateusz Morawiecki új lengyel kormányfő édesapját is magában foglaló Szabadok és Függetlenek (Wolni i Solidarni, WiS) csoportosulás nevében felszólalók elismerően nyilatkoztak az alapítvány tervezett létrehozásáról és Felczak professzor személyéről. Kilátásba helyezték, hogy frakcióik a szavazás során támogatni fogják a határozatot.

Támogatóan nyilatkozott a kezdeményezésről az ellenzéki Modern (Nowoczesna), valamint a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform képviselője is. Az utóbbi, Boguslaw Sonik szerint “a kétoldalú kapcsolatok szempontjából értékes kezdeményezésről” van szó. A határozattervezet elfogadásáról a szejm csütörtöki vagy pénteki szavazása során dönt.

MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Magyar ősmesék - Bíró LajosMagyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 800 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
21% internetes kedvezménnyel
Egyvilágrend - Drábik JánosEgyvilágrend
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 149 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Enki elveszett könyve - Zecharia SitchinEnki elveszett könyve
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kozmikus Hologram - Jude Currivan PhDKozmikus Hologram
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 992 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Határtalan bűnözés - Udo UlfkotteHatártalan bűnözés
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat