HunHír.info

2019. Fergeteg hava 19. nap, Dsingiz napja.

Történelemértelmezés és a Nagy Háború

2017. december 05. 10:39
Károlyfalvi József - Hunhír.info

karolyfalvi-romai-kiallitas-2017-november-6.jpgMint a kedves olvasók figyelemmel kísérhették, a Hunhír.info hasábjain immár három éve folyamatosan visszatértünk és emlékeztettünk a Nagy Háború, Európa és a világ 100 évvel ezelőtti katasztrófája és tragédiája magyar és legfontosabb egyetemes történelmi, diplomáciai eseményeire, hadműveleteire. Ha valaki megpróbálja követni a háborús történések felidézését, láthatja, hogy a volt résztvevő államok folyamatosan tartanak, szerveznek megemlékezéseket, rendezvényeket, kiállításokat, hogy emlékeztessenek a saját szempontjukból is fontos eseményekre. A Nagy Háború története már alapvetően részletesen feldolgozott, természetesen ebben találunk országonkénti eltéréseket. Hazánk esetében a Horthy-korszak történetírása meglehetősen jól feldolgozta az I. világháború eseményeit, a résztvevő erőket, a hadműveleteket, azonban 1945 és 1990 között e kérdésekre, egy két mű kivételével a feledés fátylát borították. Persze ez messze nem volt így mindegyik kommunista országban.

Menedék - Atilla

Egyértelműen kitapintható, hogy az egyes államok az ideológiai, történetpolitikai elveik bizonyításaként, sok esetben utólagos önigazolásként is értelmezik a világégés és történéseit.

Még minket, mint a volt ellenséget, a fasizmus korától megbecsülő, hazánk irányában viszonylag korrekt, részletes, és becsületes olasz hadtörténetírás és emlékezetpolitika vonatkozásában is találhatunk bizonyos tekintetben általánosításokat, esetleges pontatlanságokat. Most gondoljuk végig ezeket!

November elején már megemlékeztünk a caporettói csodáról, az olasz védelem a 14. német, valamint az 1. és a 2. osztrák-magyar Isonzó-hadseregek részéről történő áttöréséről, az olasz védelem összeomlásáról. Az olasz hadsereg, illetőleg a hagyományőrző és a szaktudományos intézmények, szervek is folyamatosan emlékeztek meg minden háborús eseményről, valamint részletesen dokumentálják a történéseket.A római kiállítás megnyitója


Novemberben a római Vittoriale egyik termében kiállítást nyitottak az olasz vereség, majd a védelem a Piave mentén történő stabilizációja kapcsán. A kiállítás címe: Non chiamatelo fiume - Ne nevezzétek folyóként!, vagy esetleg Ne tekintsük folyónak!, mely bizonnyal az olasz ellenállás a Piave mentén történő egyébként hősies megszervezésére utal.

A megemlékezést az olasz vezérkari főnök helyettese, valamint egy történésznő nyitották meg, katonák, kutatók, középiskolások jelenlétében.És közönsége


Bár az olasz hadtörténetírás rendkívül alapos, azonban számomra érthetetlen, hogy miért használják Ausztria-Magyarország hadserege említésekor az esetek túlnyomó többségekor az austriaci-osztrákok kifejezést.Figyelem a fiatal generációra


Példaként az sem érthető, hogy a Nagy Háború olasz hadműveleteit részletesen feldolgozó, az olasz hadsereg honlapján digitálisan közölt, az osztrák-magyar haderő fejlődését, szerkezetét is rendkívüli mélységben ismertető mű, miért a két Landwehr és a két Landsturm kifejezést használja, mikor erre az 1868-as törvény alapján a Honvéd és a Népfelkelés terminológia lenne a pontos meghatározás.A digitálisan is olvasható mű


Az említett kiállításon Caporetto olyan értelmezése hangzott el, miszerint valóban történtek hibák, azonban e vereség jelentette a Piave melletti védelem stabilizációja és az olasz haderő újjászervezése kiindulópontját. Ez az értelmezés az ő illetékességük.

A Caporetto miatt megbukott Cadorna vezérkari főnök a hadsereghez intézett napiparancsa is a támadó erők túlsúlyáról beszélt, melyet a 2. olasz hadsereg már nem volt képes kivédeni.Cadorna napiparancsa 1917 október 28-án 13 órakor


Talán számunkra jobban felkavaró eseménynek tekinthetjük azt a nagyszabású bukaresti díszszemlét, melyet az 1918 december-1-i, gyulafehérvári határozat, a román nemzeti ünnep 99. évfordulóján tartottak. Valószínűleg mindenki előtt ismert, hogy ezen a napon, a hajdani gyakorlótéren - ahol 1784-ben, az egyébként igen humánus II. József uralkodása alatt kivégezték az érchegységi zendülés tömeggyilkos haramia vezéreit: Horiát, Closcát és Crisant - kiáltották ki Erdély, Bánát és a Partium egyesülését a regáti királysággal.

Tehát az egyébként minden törvényes felhatalmazás nélküli Román Nemzeti Komité élén álló ortodox egyházi vezetők, nacionalista politikusok a román hadsereg megszállása alá került községek vezetői, a környék összecsődített parasztsága előtt tették meg történelmi bejelentésük.

Természetesen a románok illetékessége saját nemzeti ünnepük megítélése. Azonban nehezen érthető, hogy a bukaresti diadalív előtti, a sajtótájékoztatások szerint mintegy 3000 katonát, 300 páncélozott járművet, légierőt felvonultató díszszemlén miért vettek rész bizonyos államok katonái.

Az is természetesnek tekinthető, hogy Románia mellett a másik Romániának is tekinthető Moldova katonái is felvonultak, mellettük a volt antant államok: az USA, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország alakulatai.

Ott voltak a lengyelek, a szlovákok, az ukránok, akik államai 1918-ban születtek. A lengyelek esetében nem igazán érthetjük a magyarok iránti hagyományos szolidaritás hiányát, az ukránok esetében pedig azt, hogy esetleg elfeledkeztek az akkori Román Királyság és a Nyugat-Ukrán Köztársaság fegyveres területi konfliktusairól?

Viszont teljesen érthetetlen a volt szövetségesek, Németország, Bulgária és Törökország díszegységei jelenléte. Talán a németek esetében a múltjuk mesterséges elfeledtetése, az agymosottság lehet a magyarázat. Bulgária és Törökország esetében ez azért sem érthető, mert az osztrák-magyar alakulatok mellettük harcoltak, védték őket. Egyébként mindhárom állam-a magyarokhoz ugyan nem mérhető-de súlyos csonkítást, tönkretételt kellett, hogy elszenvedjen. Ezért sem érthető a magyarok iránti szolidaritás hiánya.Osztrák-magyar csapatok a Szentföldön a Török Birodalom védelmében 1917-ben


Talán csak ez egyben igaza volt a két világháború között a bajuszos Jóska bácsinak, aki többször kijelentette, hogy a gyengét mindig ütik. Ha ez békés viszonyok között nem is mindig egyformán érvényesül, de az igaz lehet, hogy semmibe veszik.

Egyébként a hála és a történelmi méltányosság nem morális kategória a nemzetközi politikában. Bizonyára sokak előtt ismert, hogy gróf Andrássy Gyula, volt magyar miniszterelnök és közös külügyminiszter 1871-ben ellenezte Elzász-Lotharingia teljes és egyoldalú Németországhoz történő csatolását. E gesztust a francia politika 1919-20-ban nem volt hajlandó tudomásul venni és méltányolni.

Ezért fontos, hogy ha legkülönbözőbb okok miatt is elszigeteltek vagyunk, mi magyarok legalább becsüljük önmagunkat. Legyen meg az a szellemi-lelki fegyvertárunk, mellyel hősies, alkotó és áldozatos értékeinket, teljesítményeinket tudatosíthatjuk, megőrizzük és a világot is szembesíthetjük velük.Ausztria-Magyarország hadserege páratlan teljesítményekre volt képes


Ezért kellene a magyarságnak lelkileg és minden tekintetben erősítenie magát. Erre azért jó példák is vannak, például a Nemzeti Múzeum az országot körbejáró nagyszerű I. világháborús vándorkiállítása. Hiányérzetet csak az jelenthetett, hogy a képernyőkön csak francia, olasz, angol első világháborús játékfilmeket lehetett látni. Tény, hogy Bulgária, Románia is készített már ilyen filmeket. Még a kommunista periódusban is Csak épp hazánk nem, ahol annyi felesleges témában készült, értelmetlen filmekre pazarolnak jelentős pénzeket.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Trianon Múzeum történelmi falinaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
GMO - A pusztítás magjai - F. William EngdahlGMO - A pusztítás magjai
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
A magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései - Pálfi KárolyA magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Itt van a kutya elásva! - Bárdosi VilmosItt van a kutya elásva!
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat