HunHír.info

2018. Áldás hava 20. nap, Bátor napja.

Átdobott az erkélyre 150 ezer eurót - elképesztő részletek a Mall.hu-s razziáról

2017. november 15. 15:28
Hunhír.info

Óriási NAV-razzia során derült fény arra kedden, hogy a leállt Mall.hu is érintett egy komplett céghálót magában foglaló 4,5 milliárd forintos kárt okozó csalássorozatban. Az akcióban több mint 39 autót, 42 millió forintot foglaltak le. A hatóság szerdán beszámolt az akció különös részleteiről.

Bár a NAV nevezte meg az érintett cég, illetve cégek nevét, de kedden kiderült, hogy az egyik vállalkozás a Mall.hu, amely a GKI Digital idén júniusban publikált toplistája szerint a negyedik legnagyobb forgalmú magyarországi webáruház. A Ráadásul a Mall.hu kedden közleményben jelezte, hogy a NAV és a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálatot indított. Emellett a webáruház a weblapján közölte: az átvevő és ügyfélszolgálata és az átvételi pontok "technikai okok miatt" jelenleg nem elérhetők.

Bukó cégek, strómanok, szomszédhoz dobott pénz

A NAV szerdán már részleteket is közölt a keddi razziáról, ebből egyrészt kiderül, hogy komoly előkészületek után kerülhetett sor a razziára, másrészt az is, hogy nem csak a Mall.hu az egyetlen vállalkozás, amely érintett az ügyben.

"Két napon át mintegy ötszáz pénzügyi nyomozó, ötven adórevizor, száz pénzügyőr, valamint a NAV informatikai és pénzmosás elleni szakemberei dolgoztak kétszázharminc helyszínen, a bűnszervezethez tartozó cégcsoport ügyvezetőinél, irodáiban és raktáraiban tartott házkutatásoknál és lefoglalásoknál" - derül ki a NAV közleményéből. Az adóhatóság szerint a bűnszervezet több olyan céghálózatot hozott létre, amelyben "a Közösségből beszerzett áruk adótartalmát az első belföldi értékesítés után nem fizették meg". Ehhez úgynevezett bukó vállalkozásokat használtak, amelyek ukrán, szerb, illetve magyar strómanok "ügyvezetésével" működtek. Az így beszerzett árut átpörgették további cégeken, végül a webáruháznak és egyéb belföldi vevőknek adták el.

"Egyes bűnszervezeti tagok a belföldi árukat tagállami cégek részére értékesítették, ez után nagy összegű áfát igényeltek vissza, majd az árut végül Magyarországon értékesítették. Ehhez szlovák, cseh, lett, horvát, német, osztrák, szlovén, lengyel és román társaságokat használtak fel. Az egymásra épülő cégláncolatok tagjai összesen 4,5 milliárd forinttal károsították meg a magyar államot" - áll a NAV közleményében.

Az akcióban a pénzügyi nyomozók 50 gyanúsítottal szemben intézkedtek és 49 tanút hallgattak ki. Két gyanúsítottat őrizetbe vettek és a Fővárosi Főügyészségnél kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A NAV és az NNI összehangolt akciójának eredményeként 39 gépjárművet, 42 millió forint és 208 ezer euró készpénzt foglaltak le, mintegy 100 bankszámlát, 10 ingatlant zároltak, az elkövetőkhöz kapcsolódó vállalkozások árukészletét is lefoglalták.

Összesen mintegy 1,5 milliárd forint a lefoglalt és zárolt vagyon értéke. Az egyik gyanúsított 150 ezer eurót próbált "megmenteni" úgy, hogy azt átdobta szomszédja erkélyére, de a nyomozók ezt a pénzt is lefoglalták. Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt.

A cég együttműködik a hatóságokkal

A Mall.hu még kedden délutáni közleménye szerint egyik munkavállalójuk tevékenysége kapcsán a NAV és az Nemzeti Nyomozó Iroda helyszíni vizsgálatot kezdeményezett társaságnál.

"Mindenben együttműködünk a hatóságokkal annak érdekében, hogy a nyomozást mielőbb megnyugtatóan lezárhassák, a nyomozás sikere érdekében további információt jelenleg nem áll módunkban megosztani. A hatósági intézkedés miatt vásárlóink megrendeléseit jelenleg nem tudjuk teljesíteni, de minden rendelkezésünkre álló jogi eszközt igénybe veszünk azért, hogy mielőbb visszaállítsuk a normál üzletmenetet és a megrendelt árukat kiszállítsuk. Az okozott kényelmetlenség miatt elnézést kérünk és köszönjük vásárlóink türelmét. Amint újabb megosztható információval rendelkezünk, közvetlenül tájékoztatjuk érintett vevőinket" - áll a Mall.hu közleményében.

Papíron mínuszos a társaság

A Mall.hu-t működtető Internet Mall Hungary Kft. éves beszámolói szerint 2014 és 2016 között 9-11 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 0,9-1,6 milliárdos veszteséget termelt - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

A magyar cég közvetlen tulajdonosa a hollandiai bejegyzésű Netretail Holding B.V. Az anyavállalatot 2015-ban vásárolta fel a cseh hátterű Rockaway Capital nemzetközi tőkebefektetési vállalat. (A Rockaway-é az arukereso.hu-t működtető Online Comparison Shopping Kft. is.)

napi.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Tatárlaka és Tordos üzenete - Mandics György Záhonyi AndrásTatárlaka és Tordos üzenete
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 880 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyarság 20.000 éves történelme 4. rész - Hihetetlen MagazinA magyarság 20.000 éves történelme 4. rész
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Találkozás az Istenekkel - Zecharia SitchinTalálkozás az Istenekkel
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat