HunHír.info

2018. Szelek hava 24. nap, Sellő napja.

Elesett az Iszlám Állam fővárosa, Rakka

2017. október 17. 19:43
Hunhír.info

Az Egyesült Államok által támogatott szíriai milíciák teljesen visszafoglalták Rakkát az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől – közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil aktivistaszervezet, amit a milíciaszövetség egyik szóvivője megerősített. A kurd és arab milíciák alkotta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) – amelyet az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció támogat – június óta támadta a dzsihadistákat a kelet-szíriai Rakkában.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

„A katonai művelet befejeződött Rakkában, de még véghezviszünk egy tisztogatási műveletet, hogy végezzünk a Daesh (az Iszlám Állam rövidítése arab nyelven) helyi alvósejtjeivel" – mondta Talal Szalu, az SDF szóvivője.

Hírügynökségek nem sokkal korábban jelentették, hogy az SDF legnagyobb tagmilíciája, a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) kitűzte zászlaját a rakkai stadion felett, amely azon kevés létesítmények egyike volt a városban, amelyet a dzsihadisták még ellenőrzésük alatt tartottak. A stadionban is befejeződtek a harcok, az épületet és a sportpálya talaját azonban egyelőre nem tudták megtisztítani az aknáktól. A dzsihadisták másik, sokáig tartott bástyája a kórház volt a városban.

„Elmondhatjuk, hogy Rakka 99 százaléka tiszta a Daesh terroristáitól, de még be kell fejezni a tisztogatási műveletet a kórházban", hátra van még az aknák megsemmisítése és az Iszlám Állam maradék zsoldosainak likvidálása – közölte Núri Mahmúd, a YPG szóvivője. Szemtanúk szerint már csak szórványosan hallhatók lövések Rakkában, közben pedig az SZDE harcosai ünnepelnek az utcákon.

Az As-Sark Al-Auszat című pánarab napilap arról számolt be kedden internetes felületén, hogy az Iszlám Állam oldalán Rakkában harcoló külföldi zsoldosok megadták magukat. Az SDF vasárnap közölte, hogy az Iszlám Állammal kötött megállapodással összhangban 275 szíriai dzsihadista távozott a városból, és az Iszlám Állam több mint háromszáz, javarészt külföldi fegyverese maradt csak Rakkában. Később azonban kiderült, hogy a várost elhagyó szíriai dszihadisták között külföldi zsoldosok is voltak.

Az SDF június 6-án indította meg a Rakka és környéke felszabadítását célzó ostromát, amelyben az OSDH legfrissebb adatai szerint körülbelül 3250 ember, köztük legalább 1130 civil vesztette életét. A több mint négy hónapig tartó harcokban ezenkívül több ezren eltűntek – közölte Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója a dpa német hírügynökséggel. A dzsihadisták által 2014-ben elfoglalt Rakka visszafoglalása mérföldkő lesz a dzsihadista szervezet által kikiáltott kalifátus felszámolásának folyamatában. Az Iszlám Állam iraki fellegvárából, Moszulból már kisöpörték a szervezetet.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gyógyulj meg magyarul - Színia Bodnár ErikaGyógyulj meg magyarul
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról? - Dányi LászlóMiért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról?
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Abszurditások világa - Bogár LászlóAbszurditások világa
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
A sorsformáló 9+1 hónap - Orosz Katalin - S. Nagy ZitaA sorsformáló 9+1 hónap
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 3 024 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat