HunHír.info

2018. Enyészet hava 14. nap, Berke napja.

Így hal meg egy hős

2017. szeptember 11. 12:04
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Kucsera-Ferenc-2.jpgSokan azzal jönnek, hogy azok a papok milyen hitvány emberek. Vizet prédikálnak és bort isznak. Hitük csak közönséges képmutatás, tudásukról nem is szólva. És a valóság? Arról miért nem szólnak, hányan nem sértették meg a gyónási pecsétet, sőt lettek annak áldozatai, vagy védték meg hazájukat életük árán?

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Nos, erre nem kezdem el itt most hosszasan ecsetelni (könyveket töltene meg ugyanis), mi mindent köszönhetünk az papoknak (mármint a katolikus papoknak). Válaszul csupán – a józan paraszti ész alapján – annyit jegyzek meg (tekintettel arra, hogy valóban voltak, vannak s nyilván lesznek is rossz papok): attól, hogy vannak, akik rosszul számolnak – vagy életük erkölcsileg komolyan kifogásolható – még nem felesleges a matematika.

Bajban lennők, ha csak megközelítő pontossággal kellene felsorolnunk, hány pap áldozta világszerte életét híveiért és földi hazájáért. A sok példa közül álljon most itt egy magyar.Kucsera Ferenc (született 1892-ben Léván) Szentendre köztiszteletben álló káplánja volt, amikor is 1919. június 24-én a kisvárosban ellenforradalmi mozgalom vette kezdetét. Egyesek elkérték tőle a templom kulcsait, hogy félreverjék a toronyban a harangokat s így adjanak jelt a megmozdulásnak. A Lenin-fiúk tudták, hogy nem Kucsera irányítja a mozgalmat, de azt is, hogy tőle kérték el a kulcsokat, vagyis ő tudja, kik az ellenforradalmárok. Ezért – és csak ezért! – kínozni kezdték. Tizenkilenc helyen törték el csontjait! Utolsó órájára fogolytársa, Klincsek Iván így emlékezett vissza:

„1919. évi június hó 25-én éjjel ½ 11 órakor hozták fel a vörösök dr. Kucserát a Weresmarty-villába. Összekulcsolt kezekkel állott hóhérjai előtt. Ajka csendesen mozgott, látszott, hogy Istennel társalog. Tekintete a végtelenbe meredt, már élve sem a földön járt a lelke. Mikor a pribékek ráordítottak, hogy valljon – mert vallomásával megmentheti életét –, halkan, de öntudatosan ennyit mondott: magamról már mindent elmondtam, amit tudok, másokról nem mondok semmit.

Mikor kimondták rá, hogy ki fogják végezni, mindig sápadt arca egy árnyalattal még halványabb lett, de szemei a petróleumlámpa fényénél egész különösen csillantak meg. Úgy látszik, már a túlvilágot látta. Azután elvitték…”

Hívei közül Sulyok Kálmán hozzátette:

„Elvitték. Le a Duna-partra és négy golyót eresztettek törékeny testébe, majd rohamtőrrel kegyelemdöfést adtak szívébe, amelynél nemesebb szív kevés dobogott e földön. Feláldozta magát nős, családos katholikus testvéreiért és biztos, hogy míg az esendő test utolsót vonaglott, lelke már a menny zsámolya elé térdelve, könyörgött megkínzóiért: Atyám, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, hogy mit cselekszenek.”Hát igen, így hal meg egy hős. De vajon van-e fogalmuk sokaknak arról, hány Kucsera atya volt a múltban vagy van ma is? Miért mindig csak a rossz papok eseteit sorolják (bűneiket gyakran amúgy is erősen eltúlozva, felnagyítva)? Lehet, hogy azért, mert erkölcsileg sárosak, vagy éppen egyházi tájékozottságuk – finoman fogalmazva – feltűnően hiányos, s mégis, ők akarják megmondani, mikor mondjon le a pápa, vagy ők akarják eldönteni, maradjon-e a cölibátus vagy sem?

Ki mint él, úgy ítél. Jobban tennék, ha nem a papokon kérnék számon saját lelki-szellemi elbotlásaikat, hanem előbb magukba néznének, és vennének példát a jó, a hős papokról, a Kucsera atyákról.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A holnap ma kezdődik - Csath MagdolnaA holnap ma kezdődik
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Itt van a kutya elásva! - Bárdosi VilmosItt van a kutya elásva!
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat