HunHír.info

2018. Magvető hava 15. nap, Táltos napja.

Címzett e-mail címe:
Feladó e-mail címe:
Üzenet:

A fideszesek többsége egyetért a lex CEU-val

2017. április 21. 07:34
Hunhír.info

soros-ceu-250.jpgA lakosság csaknem fele ellenzi a lex CEU-ként ismertté vált felsőoktatásitörvény-módosítást – derült ki az Iránytű Intézet legfrissebb felméréséből. A Magyar Nemzet megbízásából készült kutatás alapján kiderül, a megkérdezettek 48 százaléka elutasítja a változtatást, egyharmaduk támogatja, míg 18 százalék a bizonytalanok aránya.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

A legtöbb támogató a kormánypárti szimpatizánsok közül kerül ki, a Fidesz–KDNP szavazóinak 70 százaléka ugyanis egyetért a törvény elfogadásával, és mindössze 11 százalékuk ellenzi. A többi párt szavazói között a „nem támogatók” adják az abszolút vagy relatív többséget, érdemben nagyobb számban csak a jobbikosok, a bizonytalanok, a válaszmegtagadók, illetve a biztosan nem szavazók között találunk olyanokat, akik elfogadhatónak tartják a jogszabályt, ám arányuk mérsékelt, 25–31 százalék között marad.

A mérés igazolja azt a hipotézist, hogy az intézkedés célja alapjában véve a kormánypárti szavazók megszólítása és egyben tartása volt.

A megkérdezettek mindössze 7 százaléka vélte úgy, hogy javítaná a magyar oktatás helyzetét az egyetem bezárása, költözése vagy átalakulása – áll a kutatás eredményében. További 23 százalék gondolja úgy, hogy a CEU jövője érdemben nem befolyásolja az oktatás helyzetét, 53 százalék szerint pedig romlana a magyar oktatás helyzete a CEU megszűnésével vagy a szakok egy részének el nem indulásával.

Ebben a kérdéskörben is kivételt képeznek a kormánypárti szavazók. Rajtuk kívül azonban mindegyik vizsgált csoport (a pártok támogatói, a bizonytalanok, a biztosan nem szavazók) abszolút többsége az intézmény ellehetetlenítéséről úgy nyilatkozott, hogy az „inkább rontja a magyar felsőoktatás helyzetét”. Ugyanakkor még a Fidesz–KDNP-n belül is csak 11 százalék válaszolta azt, hogy inkább javítaná a felsőoktatás helyzetét az egyetem ellehetetlenítése, a relatív többség a semleges lehetőséget választotta.

Az Iránytű Intézet a felmérés során a kormány lehetséges motivációra is rákérdezett. A választók 34 százaléka gondolja azt, hogy a kabinet Soros György magyarországi befolyását akarta csökkenteni, míg 26 százalék szerint az egész ügy csak színjáték, ami valójában már a jövő évi választásokról szól. A válaszadók 11 százaléka jelölte meg azt a választ, hogy a kormánynak szüksége volt egy újabb ellenfélre, aki ellen harcolhat.

Az Iránytű Intézet egyébként márciusban rákérdezett Soros György hazai tevékenységének megítélésére is. A múlt hónapban a megkérdezettek fele inkább vagy egyáltalán nem értett egyet azzal az állítással, hogy Soros György amerikai–magyar milliárdos jelentős mértékben akar befolyást gyakorolni a magyar belpolitikára. További 13 százalék még nem alakította ki álláspontját, és mindössze 33 százalék ért egyet az állítással valamilyen mértékben.

A kutatás szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a támogatás mögötti motiváció elsősorban politikai természetű, és nem oktatáspolitikai, szakpolitikai okokra vezethető vissza.

mno

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Káldeától Ister-Gamig I-II-III. - Badiny Jós FerencKáldeától Ister-Gamig I-II-III.
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 500 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kedvet virágoztató magyar népmesék - Dömötör Sándor (szerkesztő)Kedvet virágoztató magyar népmesék
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
GMO - A pusztítás magjai - F. William EngdahlGMO - A pusztítás magjai
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat