HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Rákosi, Sztálin, Mazsihisz

2017. március 31. 14:17
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

sztalin.jpgJó ideje valahogyan nem méltóztattam ellátogatni a Mazsihisz honlapjára. Nem tudom, de ha az ember fázik, melegebben öltözködik, ha viszont melege van, könnyedebben. Gondolom, most is csak ilyen oka lehetett lépésemnek.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Elöljáróban eszembe jut Szilágyi Andor 2006-os filmremeke, a Mansfeld. Bárányos alezredes mondja benne a Mansfeld-ügyben hivatalból eljáró Fenyő főhadnagynak egy ízben:

„Jöjjön csak, Fenyő elvtárs, jöjjön. Tud maga malmozni? Én még az apámtól tanultam. Nála nagyobb malmos nem volt a környéken. Rumban játszott, minden este holtrészegre nyerte magát. Mások koncertre járnak, vagy asszonyok után kujtorognak, hogy kiszellőztessék a fejüket, engem meg ez nyugtat meg. Csiki-csuki. Találkozott a szovjet referens elvtárssal? Bánkúti elvtárs küldte át egy kis környezettanulmányra.”

Majd így fordul a a szovjet referens elvtárshoz Bárányos:

„Fenyő elvtárs harasó szakember. Harasó, nagyon harasó. A szovjet elvtárs holnap igyi szu dá Fenyő elvtárs.”

Aztán ismét Fenyőhöz fordul:

„Most tanítom malmozni. Csiki-csuki. Tudja, mi a csiki-csuki? Ez malom. Ha ide húzom, malom, ha meg vissza, az is malom. Csiki-csuki. És az ellenségtől mindig leveszek egyet.”

No de hogyan kerül a csizma az asztalra, kérdezhetnők? Úgy, hogy egyeseket, úgy látszik, az „nyugtat meg”, ha úgy tesznek, mintha nem emlékeznének a régi időkre. Malmoznak ma is.

Ámde hogy mégse raboljam olvasóim türelmét: a Mazsihisz honlapján bizonyos Kácsor Zsolt arról számolt be a minap, hogy „a Fortepan.hu gyűjteményében látható Bauer Sándor egykori MTI-fotós több ezer fotója, amelyek között a közelmúltban a világhálóra olyan képek is fölkerültek, amelyek a budapesti zsidóság életét dokumentálják az 1950-es évek végéről.”

A hagyaték mintegy húszezer, javarészt negatívban fönnmaradt képből áll, ezek földolgozása folyamatosan történik, tudjuk meg a cikkből. Jó, de egy valami, legalábbis engem, még ennél is jobban érdekelne. Gyurgyák János könyvkiadó-történész egyik könyvében (A zsidókérdés Magyarországon, 2001) szerepel egy fotó a Mazsihisz egyik ötvenes évek eleji közgyűléséről. Nos, a díszemelvényen helyet foglaló Mazsihisz-tagok mögött a címben említett két tömeggyilkos képe látható.

Érdekes. Jó, antiszemitizmus ide, antiszemitizmus oda, mégis érdekelne, miért nincs ilyen kiállítás a Síp utcai testület szervezésében közösségüknek az 1950-es évek elejéről származó, az akkori politikai garnitúrához (finoman fogalmaztam, magamon csodálkozom) való viszonyukat dokumentáló archívumából. Vagy ottan netán még mindig – malmoznak?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Így főznek a katonák - Őszy Tóth GábrielÍgy főznek a katonák
Könyv - Bolti ár: 8 500 Ft
Internetes ár: 7 225 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben - Herczeg FerencTörténelmünk ősi gyökerei a Pilisben
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat