HunHír.info

2018. Szelek hava 22. nap, Aranyos napja.

Őzike köz, Győzike köz – de mikor lesz Nyirő József köz?

2017. február 05. 20:07
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Nyiro_Jozsef_500_tompo-hunhir-foto.jpgJa kérem, nagyon nem mindegy ám, kikről nevezünk el köztereket. Akár csak egy közt is. Szimbólumértéke van. Sőt annál is több.

Magyar Menedék - Titkos Társaságok

Mindezt most annak apropóján írom, hogy a fészbúkon beszédes történetet olvasok arról, hogy valaki öreg nénik maga mögötti beszélgetésére lett figyelmes a buszon, a Normafáról jövet, ahol van egy olyan megálló, hogy Őzike köz:

– Jaj, Évikém, hová süllyed még ez a világ?!
– Mire gondolsz pontosan, Ildikém?
– Hát, hogy erről a Győzikéről is már el lett nevezve egy közterület. Azt még megérteném, ha valami jó színészről neveznék el, de hogy arról a semmirekellő Győzikéről...?!
– Jaj, az Győzike volt, nem is hallottam, hát tényleg szomorú.

Eddig az épületes párbeszéd, ami után nem, nem kezdek el nyomozni, tényleg létezik-e a nevezettről ilyen közterület. Én sem lennék ugyanis különösebben meglepve, ha kiderülne, hogy tényleg létezik.

Azon kezdetem el töprengeni egyből, mikor lesz mondjuk Bangha Béla tér vagy Nyirő József köz? Meg hogy mit írna ma Nyisztor Zoltán (hányan tudják, ki volt?), ha látná, milyen közterek léteznek. Mert vannak még ma is eléggé, hogy is mondjam csak, cifrák. Gyulán például Kuznyeck Lakótelep, márványba vésve.

Nos, Nyisztor valaha azon panaszkodott, hogy utcaelnevezésekkor az igazi nagyságokról elfeledkezünk:

„Nem tudunk lelkesedni az utcaelnevezésekkel űzött túlzott udvariaskodásért. Annyi ismeretlen nagyság neve ragyog már a pesti és budai utcák és utak jelzőtábláin, hogy nem hisszük, akadna egyetlenegy ember is Budapesten, aki valamennyit csak hírből is ismerné s tudná, miben rejlik az illetőknek az a szörnyű nagysága, amelyet mindjárt utcaelnevezéssel kellett honorálni. Még veszedelmesebb ez a túlzott elsietése az utcaelnevezéseknek akkor, amikor mégiscsak tegnap letűnt vagy éppen még élő politikai nagyságokat tisztelnek meg vele; hiszen ilyenkor sohasem tudni, mennyi a megtiszteltetésben a megérdemelt hódolat s mennyi a merőben politikai taktika, az opportunizmus és pártpropaganda. Ki ne venné észre például a Kossuth-kultusz bántó eltúlzását az utcanevekben, amely annak idején nyilván központi nyomásra történt s talán nem is annyira Kossuthnak szólt, mint inkább a függetlenségi mozgalomnak s egy kicsit a dinasztia-ellenes hangulat szításának? Bántó az az aránytalanság is, amely ezen a téren oly sokszor mutatkozik: az igazi nagyságokról elfeledkezünk (van-e például Budapesten Zichy Nándornak, a keresztény Magyarország mozgalma első elindítójának utcája?), a talmiakat pedig megokolatlanul magasztalják.”

(Magyar Kultúra. Társadalmi és tudományos szemle. Főszerkesztő: Bangha Béla SJ. Felelős szerkesztő: Nyisztor Zoltán. 1940. március 20. Tollheggyel rovat (jegyzője Nyisztor Zoltán), 111. old.)

Szóval, amint írtam, töprengek. Mikor lesz mondjuk Bangha Béla tér vagy Nyirő József köz? Vajon megérem – megérjük?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mindenki-tudja ország - Szerencsés KárolyMindenki-tudja ország
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hősök naptára 1917-1918
Hősök naptára 1917-1918
Könyv - Bolti ár: 7 900 Ft
Internetes ár: 6 715 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hazajáró falinaptár 2018 - HazajáróHazajáró falinaptár 2018
Könyv - Bolti ár: 2 400 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Nem jöttünk mi sehonnan sem DVD - Jelenczki IstvánNem jöttünk mi sehonnan sem DVD
DVD - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 970 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A gondolatgyárak - F. William EngdahlA gondolatgyárak
Könyv - Bolti ár: 3 790 Ft
Internetes ár: 3 032 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat