HunHír.info

2019. Újkenyér hava 20. nap, Szent István király ünnepe, István, Vajk napja.

Népfelkelés? Hát az meg micsoda?…

2017. január 29. 06:36
Hunhír.info

56-time.jpg...Nos, visszatérve az említett naphoz: 1989. január 28-a, szombat volt. Magyarország forrongott, nap nap után dőltek össze a korábbi tabuk - s bár még nem hittük, de reméltük, hogy a rendszer leáldozóban van. Akkor mondta el Pozsgay Imre, hogy szerinte 1956-ra vonatkozóan az addig használatos "ellenforradalom" már érvénytelen, ugyanis 1956-ban valójában népfelkelés volt...

Menedek - Engdahl

Jól emlékszem: az akkor hatéves Piroska lányomat aznap táncházba vittem Budára, a Csörsz utcába.
Elém tolultak az emlékek, azok közül is egy, hogy pár évvel korábban a fent említett kultúrintézmény nevéből véletlenül kihagytam Szakasits Árpád nevét (a MOM Szakasits Árpád Művelődési Háza helyett csak annyit írtam: a MOM Művelődési Háza..), s ebből elég komoly botrány kerekedett, mert az özvegy (vagy valamelyik pereputty…) betelefonált a szerkesztőségembe, hogy szabotázs történt.
Szerencsémre nagyszerű főszerkesztőm (hadd említsem meg a nevét: Eck Gyula, Szabad Föld) azonnal meakulpázott helyettem, s szavát adta, hogy az eset nem marad következmények nélkül, mert majd ő hátraköti a sarkam.
A történetből az lett, hogy behívott magához, tán még konyakkal is megkínált, majd azt mondta:
- Sunyókám, ne izélj ki velem (nem pont ezeket a szavakat használta), legközelebb írd má le annak hülyének a nevét… Ugyan melyikünknek van szüksége rá, hogy ez a vén leány (itt sem pont ezt a szót használta…) végigkárogja az egész világot?…
Természetesen ezt megígértem neki, de az tuti, hogy az esetet sem ő, sem én nem vettük komolyan.
Félreértések elkerülése végett: Szakasits nevének kihagyásában nem volt semmiféle politika, pláne nem ellenálói tevékenység – puszta trehányság történt.
Amúgy is: a fene sem törődött már akkor a volt államelnökkel…
Nos, visszatérve az említett naphoz: 1989. január 28-a, szombat volt.
Magyarország forrongott, nap nap után dőltek össze a korábbi tabuk - s bár még nem hittük, de reméltük, hogy a rendszer leáldozóban van.
Piroska táncolt, én meg kimentem a közeli Gesztenyéskertbe (úgy rémlik, jó idő volt), hogy meghallgassam az akkor még hallgatható 168 óra című rádióműsort.
Akkor mondta el Pozsgay Imre, hogy szerinte 1956-ra vonatkozóan az addig használatos "ellenforradalom" már érvénytelen, ugyanis 1956-ban valójában népfelkelés volt.
Persze azonnal földbe gyökerezett a lábam, s menten próbáltam értelmezni, hogy mit is mondott meg hogyan is kell érteni azt, amit derék államminiszterünk mondott...
Nos, így történt ez a különleges bejelentés – az én olvasatomban.
Az innentől nyilvánvaló volt, hogy valami majd változik, bár el nem képzeltük volna, hogy mindez (függetlenül Pozsgay Imre személyétől) micsoda.
Az akkor már amúgy is igen népszerű Pozsgay Imrének a csillaga hirtelen százszor-ezerszer fényesebb lett…
Az emberek többsége egyszeriben minden korábbi bűnét megbocsátotta neki, s várta a csodát.
Ez majdnem bekövetkezett, hisz Pozsgay jó eséllyel indulhatott volna a köztársasági elnöki posztért, csakhogy az állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) és a Magyar Demokrata Fórum (MDF) ellenében, a liberális SZDSZ és az akkor még ugyancsak liberális úttörőcsapata, a Fidesz ezt nem engedte, hisz a nemzeti gondolat mélységesen gyomorforgató volt számukra.
Ez volt a négyigenes népszavazás…
Mostanság az akkor még forradalmi, ám ma már puhányka "népfelkelés" szót a kutya sem használja, leszámítva David Irwing (csaknem) azonos című művét, a Felkelést – de attól a ma már nem létező MIÉP-en kívül úgyis mindenki elhatárolódott már…
Emlékezzünk hát Pozsgay Imre nagyszerű bejelentésének évfordulójára!

Mészéros Sándor - facebook

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - 4 DARAB KEDVEZMÉNNYEL - Babucs ZoltánA Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - 4 DARAB KEDVEZMÉNNYEL
Könyv - Bolti ár: 15 960 Ft
Internetes ár: 9 999 Ft
37% internetes kedvezménnyel
Mi a szösz? - Bárdosi VilmosMi a szösz?
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Harcoló szabadkőművesség - keménytáblás - Raffay ErnőHarcoló szabadkőművesség - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat