HunHír.info

2018. Napisten hava 24. nap, Csörsz napja.

Száműznék a tananyagból a „fehér filozófusokat” a „brit” egyetemi hallgatók

2017. január 09. 14:42
Hunhír.info

neger-rabszolgak-250.jpgEgy neves londoni egyetem egyik intézetének diákjai száműznék a tananyagból a nyugati filozófia legnagyobb gondolkodóit, mert fehérek – szól az indoklás. A University of London Orientalisztikai és Afrikai Tanulmányok Intézetének (SOAS) hallgatói azt szeretnék, ha filozófiai tanulmányaik során az afrikai és ázsiai bölcselőket részesítenék előnyben a nyugati filozófia nagyjai, többek között Platón, Descartes és Kant helyett.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

A hallgatók szerint követelésük egy átfogóbb, a „gyarmatosítás strukturális és ismeretelméleti örökségével” való szembenézés jegyében az egyetem „dekolonizációjáért” indított kampány része. A kampány azután indult el, hogy egyetemi oktatók egy csoportja figyelmeztetett, az egyetemeket rákényszerítik a „hópehely-generációhoz” (a 2010-es években fiatal felnőtté váló, a korábbinál sértődékenyebb, a saját nézeteikkel szemben megfogalmazott állításokat nehezebben elfogadó nemzedék gúnyneve) tartozó diákok követeléseinek keresztülvitelére, legyenek azok bármennyire ésszerűtlenek. A kormányzat tervezete alapján a felsőoktatás reformja kapcsán az egyik legfontosabb szempont a hallgatói elégedettség lenne, a reformtervezet kritikusai szerint azonban annak életbe lépése aláásná a felsőoktatási intézmények integritását.

Sir Roger Scruton filozófus szerint a követelések „tudatlanságra” utalnak. „Nem zárhatod ki szellemi törekvések egy teljes területét anélkül, hogy tanulmányoztad volna, és az világos, hogy [a hallgatók] nem vizsgálták meg, mit is értenek fehér filozófia alatt” – nyilatkozta a Magyarországon is népszerű konzervatív gondolkodó. „Ha úgy gondolják, létezik olyan gyarmati kontextus, amelyből Kanttól a Tiszta ész kritikája eredeztethető, szívesen meghallgatom” – tette hozzá. A Buckingham University alkancellárja, Anthony Seldon szerint komolyan fenyeget annak a veszélye, hogy a politikai korrektség ellenőrizhetetlenné válik. Szerinte úgy tudjuk megérteni az egykori világot, ha olyannak mutatjuk be, amilyen valójában volt, és nem írjuk át a történelmet aszerint, hogy milyen lehetett volna.

A SOAS hallgató önkormányzata vezetőségének egyik legfontosabb célja az idei tanévben az egyetem „dekolonizációja”, valamint a „fehér intézménnyel való konfrontáció”. Azt szeretnék, ha „fehér filozófusokról” csak akkor kellene tanulniuk, „ha szükséges”, hozzátéve, munkásságukat csakis megfelelő kritikai szemlélettel kellene tanulni, nem megfeledkezve például a „gyarmati kontextusról”, amelyben a felvilágosodás bölcselői alkottak.

A SOAS vallási és filozófiai tanszékének vezetője, Erica Hunter szerint a hallgatói önkormányzat nézőpontja „meglehetősen nevetséges”, és ő maga határozottan visszautasítja, hogy azért ne tanítson bizonyos filozófusokat és történészeket, mert ez éppen „divatos”. Dr. Deborah Johnston, a SOAS igazgatóhelyettese szerint az intézmény egyik legnagyobb erőssége, hogy a világ nagy kérdéseit mindig azon területek – Ázsia, Afrika és a Közel-Kelet – szemszögéből nézték, amelyről a hallgatók tanulnak. Szerinte a tananyagról való vita és párbeszéd „egészséges” és „helyénvaló”.

MÚLT-KOR

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Csinos Vitéz - Székely népmesék - Kriza JánosCsinos Vitéz - Székely népmesék
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat