HunHír.info

2018. Napisten hava 24. nap, Csörsz napja.

„A nyujtófával nehányszor oly alaposan ütött a csapodárra, hogy az eszméletlenül terült el”

2016. december 30. 11:24
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

magyar-feltamadast (500x284).jpgÓévkor óhatatlanul is eszünkbe juthat, hogy eleink világához mennyire hozzátartozott a költő által megénekelt „faluvégi kurta kocsma”. A falu életének elengedhetetlen része volt. Amik ott történtek, híven tükrözték a közösség lelki életét is.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Könnyen érték tetten falai között még a nagy dínomdánom közben is a füllentőt, a korhelykedőt, a sikkasztót vagy éppen a hitvesét megcsaló házastársat. Nagyon is beszédesek a minderről beszámoló, apró betűs régi újsághírek. Szemelgessünk belőlük néhányat!

„Felpofozott korcsmárosné. Nagy riadalom volt tegnap Kovács István helybeli korcsmahelyiségében. A csöndesen quaterkázó vendégek közé nagy lármával berontott egy izgatott hangulatban levő asszony és az ott foglalatoskodó korcsmárosnénak néhány alapos pofont osztogatott. A pofozkodó nő Vojnics Kormis Félix korcsmai vendég felesége volt és állítólag azért támadta meg a korcsmárosnét, mert az férjének a kelleténél több hitelt nyujtott.”

„Megverte az urát. Szimics Sztáné szabadkai napszámosné, mivel rajta kapta az urát, a mint egy rosszhírű nő társaságában egy házas emberhez nem illő huncutkodásokat vitt véghez, a nyujtófával nehányszor oly alaposan ütött a csapodárra, hogy az eszméletlenül terült el s két napig magához nem tért.”

„Kedélyes házaspár. Jóizűt mulatott tegnap este egy jóképű uri ember az „Ádám bácsi” vendéglőjében. Folyt is a muri vigan, míg a sors meg nem irigyelte és a feleség alakjában rá nem rontott a mulatozóra. Az asszony minden bevezetés nélkül neki esett kedves párjának és rokkaként pergő nyelvével mondogatta el a czifrábbnál czifrább áldásokat. Szóból szó eredt, míg végre székek rugdosása, csattogás, pofon lett a vége. A többi jókedvűnek kellett szétválasztani őket.”

Száz szónak is egy a vége. Rend a lelke mindennek. A családi fészekben éppúgy, mint azon kívül. Régente tehát a füstös korcsma sem volt azilum a vétkesek számára. No de most veszem észre, már megint a múltban merengek. Hol vannak ma már Petőfi korcsmái?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Kolbrin Biblia - Arany LászlóKolbrin Biblia
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyarság 20.000 éves történelme 4. rész - Hihetetlen MagazinA magyarság 20.000 éves történelme 4. rész
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Ész és Hit - Czakó GáborÉsz és Hit
Könyv - Bolti ár: 2 730 Ft
Internetes ár: 2 321 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Egy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról - Gömbös GyulaEgy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat