HunHír.info

2018. Földanya hava 19. nap, Ovola napja.

„A nyujtófával nehányszor oly alaposan ütött a csapodárra, hogy az eszméletlenül terült el”

2016. december 30. 11:24
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

magyar-feltamadast (500x284).jpgÓévkor óhatatlanul is eszünkbe juthat, hogy eleink világához mennyire hozzátartozott a költő által megénekelt „faluvégi kurta kocsma”. A falu életének elengedhetetlen része volt. Amik ott történtek, híven tükrözték a közösség lelki életét is.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Könnyen érték tetten falai között még a nagy dínomdánom közben is a füllentőt, a korhelykedőt, a sikkasztót vagy éppen a hitvesét megcsaló házastársat. Nagyon is beszédesek a minderről beszámoló, apró betűs régi újsághírek. Szemelgessünk belőlük néhányat!

„Felpofozott korcsmárosné. Nagy riadalom volt tegnap Kovács István helybeli korcsmahelyiségében. A csöndesen quaterkázó vendégek közé nagy lármával berontott egy izgatott hangulatban levő asszony és az ott foglalatoskodó korcsmárosnénak néhány alapos pofont osztogatott. A pofozkodó nő Vojnics Kormis Félix korcsmai vendég felesége volt és állítólag azért támadta meg a korcsmárosnét, mert az férjének a kelleténél több hitelt nyujtott.”

„Megverte az urát. Szimics Sztáné szabadkai napszámosné, mivel rajta kapta az urát, a mint egy rosszhírű nő társaságában egy házas emberhez nem illő huncutkodásokat vitt véghez, a nyujtófával nehányszor oly alaposan ütött a csapodárra, hogy az eszméletlenül terült el s két napig magához nem tért.”

„Kedélyes házaspár. Jóizűt mulatott tegnap este egy jóképű uri ember az „Ádám bácsi” vendéglőjében. Folyt is a muri vigan, míg a sors meg nem irigyelte és a feleség alakjában rá nem rontott a mulatozóra. Az asszony minden bevezetés nélkül neki esett kedves párjának és rokkaként pergő nyelvével mondogatta el a czifrábbnál czifrább áldásokat. Szóból szó eredt, míg végre székek rugdosása, csattogás, pofon lett a vége. A többi jókedvűnek kellett szétválasztani őket.”

Száz szónak is egy a vége. Rend a lelke mindennek. A családi fészekben éppúgy, mint azon kívül. Régente tehát a füstös korcsma sem volt azilum a vétkesek számára. No de most veszem észre, már megint a múltban merengek. Hol vannak ma már Petőfi korcsmái?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Határtalan bűnözés - Udo UlfkotteHatártalan bűnözés
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az óriások elveszett faja - Patrick ChouinardAz óriások elveszett faja
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
Kozmikus Hologram - Jude Currivan PhDKozmikus Hologram
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 992 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat