HunHír.info

2018. Jégbontó hava 19. nap, Zsuzsanna napja.

Visszajön még a régi magyar világ...

2016. december 25. 21:36
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

falu-500.jpg„A karácsony a téllel, a tél meg a disznóvágással jött meg Rókusra” címmel tegnap Domonkos László emlékezett a régi szép időkre a Magyar Hírlapban. Eszembe is juttatta eleink emlékezetének néhány tükörfoszlányát erről.

Magyar Menedék - Hamis zászlós

Mert bizony őseink – mit őseink, még az előttünk járó két-három nemzedék is! – szertartásosan készültek erre. Meglehet, hogy életükben nem is hallották nevét Aquinói Szent Tamásnak, aki pedig leszögezte, hogy az isteni kegyelem nem semmisíti meg, hanem ellenkezőképpen, feltételezi és beteljesíti az emberi természetet. A Második Isteni Személy megtestesülésének öröme mintha átszállt volna konyháinkra is.

Mintha? Dehogyis mintha! Ténylegesen. Nyisztor Zoltán (1893-1979) pápai prelátus két könyvében (Vallomás magamról és kortársaimról, Ami a Vallomásból kimaradt) híven visszaidézte huszadik század eleji gyermekkora ebbeli élményeit.

Amint leírja, a falusi élet fő fénypontjainak egyike a disznóölés szertartása volt, amikor is a leölt állat vérét egy edényben felfogták és hagymás zsírban rögvest kisütötték, majd az ünnepélyes perzselés következett, hogy a szőre leégjen, lekaparható legyen. Közben boncolásakor a konyhában már nagy kondérokban főtt a víz a hurkába való zsinegek megfőzésére, majd következett a szokatlanul bőséges ebéd orja levessel és friss hurkával, kolbásszal, amikor még a gyermekek is kaptak bort, nehogy megártsanak a zsíros falatok. Hamarosan a zsíros bödönök megteltek aztán habfehér tiszta zsírral, a kamra pedig ropogós tepertővel, míg a kéményben kolbászok, sajtok, bordák, rövidkarajok (karmonádlik) lógtak. Igazán földhöz ragadt szegény embernek számított, akinek nem akadt hízója, s mivel „a szokás úgy kívánta, hogy mindenki a saját disznóöléséből „kóstolót” küldjön barátainak, egész télen át bőségében voltunk a friss hurka-kolbászoknak”.

Persze minden ünnepnek és időszaknak megvolt a maga hagyományos étele. Karácsonyra például diós és mákos patkót fogyasztottak, Márton-napra ludat öltek, óév estéjén malacot, húsvétkor bárányt, pünkösdkor fiatal csirkét sütöttek. Sajt, feketekávé, pláne fagylalt és pezsgő még nem került a terített asztalokra, a boroskancsók mellett pedig hamarosan mindenki dalra fakadt. Régi szép magyar nótákat daloltak „bizonyos átérzéssel és odaadással”, hegedű- és cimbalomkísérettel.

Vendéglőkben, éttermekben, kávéházakban akkoriban csak a „felső tízezer” és a közhivatalnokok némelyike fordult meg rendszeresebben, ellenben a piacok vonzották az arra térőket, köszönhetően a lacikonyháknak, ahonnan „a sült kolbász illata ingerlően terjengett: a szendvicsek őse lehetett az, amit ezek a sütödék csináltak, amikor egy jókora fehér cipót meghasítottak s abba beleeresztették a hurka-kolbászt s jól megöntözték pecsenyezsírral, utána bort ittak”.

Álom, álom, édes álom – hallom előre. Hol van már ez a világ? Nyomokban legfeljebb – toldhatnók meg mélabúval. De ahogyan már a pogány ókori görög bölcs, Hérakleitosz megmondta, előbb-utóbb minden állandónak hitt állapot az ellenkezőjébe megy át. Ha nem tévedett – s ebben ki kételkedhetne? –, akkor eljön még a korszakváltás. Visszajön még a régi magyar világ – disznóöléssel, lacikonyhával.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Horthy Naptár 2018 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
50% internetes kedvezménnyel
A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
A Voynich kézirat - Dr. Stephen Skinner - Rafal Prinke - René ZandbergenA Voynich kézirat
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Ön-Tér-Kép I-II - Jelenczki IstvánÖn-Tér-Kép I-II
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat