HunHír.info

2019. Napisten hava 19. nap, Gerle napja.

11 év nemzeti rock

2010. május 03. 20:41

Ahogy változnak az idők, úgy változnak a történetek, és kerül új megvilágításba minden, sokszor és sok helyütt, még akár olyan formában is, hogy az idő távlatából van, aki rosszul emlékszik, vagy valamiért rosszul akar emlékezni.

Magyar Menedék - Raffay

Egy a lényeg, a Romantikus Erőszak elnevezésű formáción kívül, amely lassan két évtizede megállás nélkül nyomja a hazafias rock and rollt, és a ska alapú zene különleges ötvözetét, a kilencvenes évek végére az új évtized elejére, vagyis a Pannon Rádió indulására 2000 októberére már minden korábbi nemzeti töltetű zenét játszó együttes régen feloszlott, és amíg a Pannon Rádió Rockszerda adásnapja fel nem fedezte és nem biztosította az éteren kívüli megismerést ezeknek a csapatoknak, egyik zenekar sem működött, illetve nem volt már aktív. A zenekarok ismételt nagy háttértámogatással és rábeszéléssel történő összerántása pont 11 évvel ezelőtt, május elsejéhez datálódik, hiszen a MIÉP Hajógyári szigeti majálisán jött oda jött hozzám egy addig személyében ismeretlen fiatalember, Mazula Imre, a szintén akkor már nem létező kedvenc, populárisabb, hazafias rockot játszó együttes, a Magozott Cseresznye főnöke.

2001-es MIÉP-majális megszervezését, illetve az egész produkció levezénylését rábízták a Pannon Rádióban a szombat-vasárnapi napot vivő, jelenleg elismert politológusként nagy ismertségnek örvendő Zárug Péter Farkas és Foskolos Gizella akkori szerkesztő-műsorvezető, illetve a Rockszerda adásnap csapatára.

Az előzetes forgatókönyvnek megfelelően ezen a MIÉP-majálison már volt minden, politikusok, közéleti személyiségek, Dörner Gyuri és Mónár Irén nevezetű speciális zenei ötvözetet játszó csapata, valamint az est fénypontja, akkor még teljes szívvel-lélekkel a MIÉP szekerét toló országgyűlési képviselőjelölt aspiráns Nagy Feró és a Beatrice Gidófalvy Attilával megerősítve.

Az est végén aztán a Piros-fehér-zöld című nóta át is csapott egy nagy össznépi ünneplésbe, de addig már a technikus, Kiss Laca kellőképpen felizzította a hangulatot a hangszórókból dübörgő Egészséges Fejbőr, Magozott Cseresznye, Nemzeti Front, Oi-kor, Magna Hungária, valamint az Akcióegység felvételeivel.

Majális-szinten tehát ekkor szólaltak meg hanghordozóról nagyközönség előtt az alvó zenekarok, de mint említettem, a rendkívül aktívnak és szolgálatkésznek tűnő Mazula számos pozitív és előremutató elgondolásban egyből a segítségéről biztosított. Először a Rockszerdába hívtam be Mazulát és toltuk a zenekar korábbi szerzeményeit, de akkor már érződött, hogy Mazula megértette: ilyen kommunikációs háttérrel egyszerűen nem lehet hagyni, hogy a Rockword lemezboltból az új közönség tagjai elvisznek és megvásárolnak minden korábbi ott porosodó CD-t, viszont egy zenekar sem működik.

A lemezek utánnyomása, a rajongók számára és a Pannon hallgatói számára lehetővé tette az otthonismerkedést is ezekkel a csapatokkal és muzsikájukkal, de éreztem, hogy meg kell felelni annak az igénynek is, hogy ezek a zenekarok megérti a rádió adta óriási kommunikációs lehetőséget, túlteszik magukat korábbi esetleges sérelmeken és áttörik az elhallgattatás falát és bevállalják, hogy hamarosan ismét összeállnak és megpróbálnak élőzenével is új-régi zenekarként funkcionálni.

Mazula aztán szinte havi vendége lett a Rockszerda egyik esti műsorának, nagy tenniakarással szervezte ő is az alvó zenekarok tagjait, illetve főnökeit egy közös beszélgetésre, ami aztán a Pozsonyi út egyik sörözőjében véglegesen "megpecsételte" a nemzeti rock sorsát. A csapatok megértették és bevállalták, hogy élni kell a lehetőséggel, és előbb-utóbb mindenki felveszi a rég letett hangszereket.

De ez már egy másik történet, hamarosan majd innen folytatom.


Letölthető:
Hallgass bele a zenekarok számaiba!

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles) - Csere PéterGróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles)
Könyv - Bolti ár: 3 570 Ft
Internetes ár: 3 142 Ft
12% internetes kedvezménnyel
Az ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Ősi Magyarország - Grandpierre AttilaŐsi Magyarország
Könyv - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 375 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Mi a szösz? - Bárdosi VilmosMi a szösz?
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat