HunHír.info

2018. Jégbontó hava 19. nap, Zsuzsanna napja.

GKI: Az vagyok, akiben együtt lakozik a templom és a kocsma

2009. október 07. 09:20

A közelmúltban hosszú idő után ismét végigjártam a Balaton északi partját Akarattyától Keszthelyig, és az út során megpróbáltam feleleveníteni azokat az élményeket, amelyeket ott a parton jobbára a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején gyűjtöttem. Elsuhanva az ismerős tájak, és még meglévő ismerős épületek mellett, mondtam páromnak, hogy itt ez volt, ott amaz, itt ilyen szórakozóhely működött, ott az a régi banda játszott, amott pedig elsőként lehetett kapni Magyarországon Coca-Colát. Meg is jegyezte, az egész lényedre jellemző ez a kettősség, a templom és a kocsma.

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

Igen, valójában rájöttem utána, hogy ez az életem alfája és ómegája. A lázadó fiatalkor, az autóstopos, csöves nyarak, a vasfüggönnyel elzárt ország Budapesten kívüli egyetlen úgymond szabad helyén, a Balatonon, ahol az első számú bázis a kocsma volt a hasonszőrűeknek, főleg a negyedosztályú lebujok és a vasúti restik világa, ahol négyzetméterben lehetett rendelni a csapolt sört. Lányok, bulik, az ismerősök találkozása az új ismerősökkel, a kicsike kis vasútállomások azóta is kék-fehérre festett kemény padjain eltöltött éjszakák, és majd később pár évtizeddel, a Balaton-part és a Balaton-felvidék más jellegű értékeinek a keresése.Ekkor már nem a kocsmákra és a kocsmahangulatra vágytam, hanem a múltat, a történelmet kerestem az emlékekben oly gazdag Balaton-parton, a Káli-medencében és a Balaton-felvidéken. A magyar történelem élettelen, de időtálló alkotásait, amelybe lelket lehelt a szellem. Azt hittem, hogy ismerek minden templomot a fent említett környéken, de igén mégis egy újabb meglepetéssel találkoztam. Nagyon örvendetes, hogy azért vannak Magyarországon olyan elkötelezett papok és lelkipásztorok, akik a rájuk bízott istenházának múltját kutatják, és megpróbálják leszedni az alapokról az idő rárakódott vakolatát.Fotó: neva - HunHír.Hu


Felsőörsön kicsit megbújva, de azért a kutakodó szem elől nem elrejtve található a vöröskőből épített templom, amely eddig azért nem került bele az általam felkeresendő és megtekintendő, megörökítendő templomok világába, mert kicsit olyan újszerűnek tűnt. Aztán idén kiderült, hogy mégsem az. Egy Árpád-kori ősi romra építkeztek eleink és a kívülről olyan fiatalnak tűnő templom ott őrzi, magában foglalja a régi falakat, a régi boltíveket, a csúcsíves ablakokat és lőréseket, és azt is jelzi, hogy a magyar településnevek eredetének kiderítése és kutatása legalább annyi eligazodást ad múltunkban, mintha a földben, vagy a föld felett a templomokban, kolostorromok környékén kutatnánk a magyar idő végtelen szellemét.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A sorsformáló 9+1 hónap - Orosz Katalin - S. Nagy ZitaA sorsformáló 9+1 hónap
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 3 024 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trianon és a Harmadik Világháború - Badiny Jós FerencTrianon és a Harmadik Világháború
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 792 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Az első világháború és a Habsburg Monarchia bukása - Manfried RauchensteinerAz első világháború és a Habsburg Monarchia bukása
Könyv - Bolti ár: 14 400 Ft
Internetes ár: 12 240 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A felemelkedés rejtélyei - David WilcockA felemelkedés rejtélyei
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
21% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat