HunHír.info

2018. Szelek hava 26. nap, Csobánka napja.

Tizenöt éves a „fogadott fiunk”

2009. március 13. 10:20

Már javában dübörgött az egykori Pannon Rádió Rockszerda című adásnapja, amikor a hallgatói visszajelzésekből egyértelművé vált számunkra: azokat a számokat szeretik és kérik legtöbbször hallgatóink, amelyekben a zenével egyenértékű, adott esetben még meg is előzi a szöveg. A hazafias töltetű dalok, a megénekelt történelem, az Igazságot Magyarországnak! jelszó és mozgalom körüljárása, a két világháború közötti időszak reménnyel teli hangulata, és azok a gondolatok, amelyek a közös építkezésre, együvé tartozásra, és nem a széthúzásra figyelmeztetnek, ezek voltak a közönség első számú kedvencei.

Magyar Menedék - Migránsokk

Ekkor alkottam meg a nemzeti rock elnevezést, és a korábbi más szubkultúrába tartozó zenekarok felvételeit csoportosítva az ebbe a körbe tartozó nótákat játszottam le a Rockszerda adásnapján. Azért én úgy csöppentem bele ebbe az egészbe, hogy a korábbi szubkultúrát, amelyből a nemzeti rockot játszó zenekarok kinőttek, kevésbé ismertem, és azért öreg, bőrös rocker lévén a rockzene volt az, amely addig abszolút kitöltötte életemet.

A rádiónkban így egymás után futott a P. Mobil-féle Honfoglalás, vagy a Fejbőr-féle Esküszünk, amikor kezembe került egy kép. Egy idősebb és egy fiatalabb ember portréja. Az időst jól ismertem még az átkosból, és amikor Radics Béla gitárkirály a közönség kedvence volt, én a rockzenész szakma megállapítását fogadtam el, és az Ifjúsági Magazinban feltett szavazáson nem Radicsra, hanem Mogyorósi Lászlóra voksoltam. Nagy tudású zenész, akit ugyan elhomályosított Béla ragyogó csillaga, de úgy kezelte a gitárt, hogy a külvárosi rajongótábor istenítette, mint ahogyan az Ifipark törzsközönsége Béla királyt.

A másik arcot nem tudtam hova tenni, és elkezdtem érdeklődni, hogyan kerülnek egymás mellé a fent említett fényképen. Tán csak nem az Amerikába szakadt, ott évtizedeken keresztül a gyertya két végét égető Mogyorósi fia? Aztán kiderült, hogy nem köti egymáshoz semmi családi kapcsolat a két embert, mindössze annyi, hogy a fiatalember szintén zenész, és olyanfajta muzsikát játszik, mint a nemzeti rock által akkor már a nagyobb közönség előtt is ismertté tett, igaz, akkor csak hangfelvételen hallható, akkora megszűnt zenekarok.

Megtudtam, hogy ők viszont aktívak, és zenélnek rendületlenül, és azért szerepel a képen Mogyorósi, a másik gitárkirály, mert instrukciókkal látja el a fiatal csapatot, tehetségesnek tartja őket, és számaik gondolatvilágával is azonosul. Különböző források segítségével aztán behívtam Mogyorósit is, meg ifjú barátját is a Rockszerda egyik adásába, és beszélgettünk jelenről, múltról, jövőről, és a rendkívül értelmes, jól kommunikáló fiatalember zenekarának cd-jéről is lejátszottam pár nótát. Kicsit marcona volt ugyan számomra a zene, viszont megfogtak a szövegek, és innentől datálható a kapcsolatom azzal a bandával, amelyet Romantikus Erőszaknak neveznek és pont most, márciusban ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját.

Miért fontos ez, tehetnénk fel a kérdést. Azért, mert a zenekar hosszú-hosszú töprengő, vívódó időszak után mára megtalálta igazi hangját a zenében, szövegvilágában pedig csupán csak csiszolt és költőibb lett, de az alapokon nem kellett változtatnia. Ők 94-ben elkezdték, és mindenfajta médiahátszél nélkül akkor is folytatták, amikor az úgynevezett szkinhed szubkultúra menő zenekarai abbahagyták a zenélést, feladták a küzdelmet és csak korongok, lemezek hirdették jelenlétüket a későbbi ismételt összeállásokig.

A Pannon Rádió aztán meghozta a Romantikus Erőszaknak is az elismerést és a kezdeti sikert. Rockosított népzenéjüket egyre többen fogadták be, és a rádió fennállásának utolsó időszakára a legkedveltebb előadók közé tartoztak. Erre már személyes emberi kapcsolatom is erős lett a zenekarral, és legjobban annak frontemberével, Sziva Balázzsal, aki mára a nemzeti rock egyik meghatározó kultfigurája lett. A kitartás, a meg nem alkuvás, illetve a szabad gondolkodás, de a jó tanácsok és az öreg tapasztalatainak beépítése odáig ment, hogy nemcsak a szűkebb radikális médiavilágban, hanem az úgynevezett polgári oldal médiumaiban is meghatározó szerepet kapnak.

Köszöntsük együtt a 15 éves Romantikus Erőszakot!


Nagyszabású, látványában és tartalmában is különleges koncerttel készül 15. születésnapjára a nemzeti rock hármashalmának egyik meghatározó csapata, a Romantikus Erőszak. A ma esti születésnapi koncert vendégzenekara 4-es Blokk lesz.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Vér és kereszt I. - Sosemvolt pogányok - Benkő LászlóVér és kereszt I. - Sosemvolt pogányok
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Idegen Világrend - Len KastenIdegen Világrend
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Emlékeim - Deák Ferenc politikai és magánéletéből - Széll Kálmánné Vörösmarty IlonaEmlékeim - Deák Ferenc politikai és magánéletéből
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat