HunHír.info

2019. Napisten hava 19. nap, Gerle napja.

Csúsztatásokkal, ferdítésekkel ír a Népszabadság a nemzeti rockról

2008. november 19. 19:37

A Romantikus Erőszakról elkészített film után már várható volt, hogy a liberális médiumok közül az írott sajtó is elkezd foglalkozni a nemzeti rockkal, elemzi, és megpróbálja bemutatni a nagyközönségnek. Vissza kell térnünk a Pannon Rádióhoz, hogy a kormányközeli újság ferdítéseit, csúsztatásait, összemosásait korrigálni tudjuk. Ez azért fontos, mert ez a téma lassan már a magyarországi zenetörténelem egyik szeletje lett. Ebben a részben képbe kerül Papp Gyula és Sárdy Barbarbara is.

Menedék - Bayer

A magyarországi rockélettel, rockkultusszal sokat foglalkozó Sebők János a Népszabadság 2008. október 25-ei számában Kárpátok, zengjetek! címmel, Nemzeti rock: "tiszta magyar hazafias hang" alcímmel jelentetett meg egy terjedelmes elemzést. Lépten-nyomon Sziva Balázs könyvében előjövő témákkal, illetve a HunHír.Hu és elődje, a Rockszerda által a közvélemény tudomására hozott kérdésekkel és részletekkel találkozhatunk, s nem beszélve még azokról az írásokról, amelyeket a nemzeti rock népszerűsítése érdekében a különböző heti- és havilapokban korábban kifejtettem. Egyszer és mindenkorra leszögezendő: a Pannon Rádió indulásakor és a Rockszerda adásnapjának köszönhetően a nemzeti rock közismertté válásakor a Romantikus Erőszakon kívül már hivatalosan egyetlen egy nemzeti zenét játszó, volt szkinhed együttes sem létezett.

Sebők János leírja ugyan, hogy a nemzeti rock országos térnyerését 2000-ben a Pannon Rádió Rockszerda című adása indította el, de ettől a mondattól kezdve össze-vissza kutyulja a dolgokat. A Rockszerda az egész szerdai nap meghatározása volt, ahol én voltam a főszerkesztő, G. Németh Éva hírszerkesztő-műsorvezető, a rockzenei kívánságműsor vezetője, Barna Emese és Nagyidai István hírolvasó és Kis Laca mellett technikusként Kortye Vilmos és még sokan mások. Azt írja Sebők, hogy "a magyar rock jobboldalon hitelesnek elfogadott figurái (Schuster Lóránt, Nagy Feró (főszerkesztőként), Papp Gyula, Gidófalvy Attila) celebrálták a műsort". A valóság ezzel szemben az, hogy a keddi adásnapon Feró néha-néha lejátszott az Egészséges Fejbőr Csodaszarvas című albumáról egy-egy nótát, de az általam nemzeti rockként elnevezett irányzat zenekarainak felvételeit a közönségsikerig csak én, és a kívánságműsoros, rockszerdás G. Németh Éva játszotta. Külön érdekesség, hogy Sebők megemlíti ugyan még a Minis időszakból általa tisztelt Papp Gyulát, de a zenész csak akkor került oda a földi sugárzású Pannon Rádió megszűnése után az internetes változathoz - pontosan a mi helyünkre -, amikor 2003 tavaszán Papolczyné kirúgott bennünket a rádióból, mert számon mertük kérni elmaradt havi juttatásaink kifizetését.

"Az első híressé vált nemzeti rockzenekarok - Ismerős Arcok, Kárpátia, Romantikus Erőszak ("a nemzeti rock hármashalma"), Magozott Cseresznye, Egészséges Fejbőr, Oi-Kor - más-más úton jártak, különféle hangon szólították meg a közönséget" - írja Sebők. Ezzel szemben időrendi sorrendben az a valós helyzet, hogy a Magozott Cseresznye, az Egészséges Fejbőr, az Oi-Kor újjáalakulása előtt 2001-ben a Nemzeti Dal Ünnepe - Fehér Karácsony című, később aztán Demszky által betiltott koncert előtt történt meg. A addig alvó zenekarok megértették azt a lehetőséget, hogy mit adott nekik a Rockszerda, és milyen közönségsikert értek el, és a csábító PeCsás koncertre már úgy gondolták, hogy ismét nyakukba kell akasztaniuk a hangszereket.

A Romantikus Erőszak ezalatt az idő alatt kisebb klubokban muzsikált, amíg nem lett a Rockszerda és később a rádióhallgatók egyik kedvence, az Ismerős Arcok a mai formájában és zenei stílusában ekkor még nem létezett, a Kárpátiát pedig két évvel később alapította meg Petrás János. Emellett csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Sebők ugyan idézőjelbe tette a nemzeti rock hármashalma megjelölést, de hogy ez az idézet tőlem származik, nem közölte. Az meg teljesen badarság, hogy a Jobbik, illetve a Magyar Nemzeti Front számára a sebőki megfogalmazás szerint "túlságosan szolid a nemzeti rock revíziós, nacionalista hangütése", hiszen mind a Front, mind a Jobbik rendezvényein az előadók és szónokok beszéde előtt leginkább a Kárpátia, a Romantikus Erőszak, vagy éppen a Fejbőr Csodaszarvas című lemezének nótái szólnak.

Írását úgy zárja Sebők, hogy a következő választásokhoz közeledve a hang és a hangnem is erősödni fog. Természetes is, hogy a jobboldali pártok is rájöttek arra, hogy mekkora erő a nemzeti rock, mekkora csalogató és hangulatfokozó, hiszen ne feledjük a következő tényt sem, s ez akár a Miképpen lett híres Papp Gyula és Sárdy Barbara alcímet is viselhetné. Nézzük meg ennek az igaz történetét is.

Dübörgött ezerrel a Pannon Rádió és a Rockszerda, amikor egyszer bejött a korábban nálunk dolgozó Schuster Lóri vendégként az egyik adásba, s megkérdezte tőlem, hogy emlékszem-e Papp Gyulára.
- A Minis Pappra?
- Igen - mondta Lóri. - Képzeld nagy MIÉP-es lett, még valami szervezet létrehozásán is fáradoznak.

Őszintén szólva, a hetvenes évek elején nekem a rockzenei hármashalmot a Kex, a Syrius és a Mini jelentette. Aztán folytatta Lóri, hogy egy fiatal lánnyal, volt tanítványával csinált egy zenekart, egy funky-t játszó bandát, s a MÚOSZ-székházban lesz a sajtóbemutatója, ahol ott lesz Adamis Anna is. - Talán be is hívhatnád a lemez kapcsán Papp Gyulát - kérlelt Lóri.

Elmentem a sajtóbemutatóra, megkaptam a lemezt, elkezdtem beszélgetni Papp Gyulával, aki nagyon-nagyon szívélyes és közvetlen volt. Dumáltunk erről-arról, aztán meghívtam a rádióba, és utána még sokszor szerepeltettem. Ő mindig a saját nagyobb lélegzetvételű műveiről akart beszélni, én meg mindig a lázadó Minis korszakról, de ennek ellenére egészen jó kis riportok alakultak ki, s eléggé elmélyült a baráti kapcsolatunk is. A Sárdy Barbarával közösen létrehozott funky-rock lemezükről, a Lefolyik a csatornán című, a magyar médiaviszonyokat elemző szerzeményt többször le is adtam a Rockszerdában. A zenekar neve miatt (Mother Funker) viszont jöttek a telefonok, hogy hogy lehet így beszélni. Nem győztem hangsúlyozni, hogy ez egy zenekarnak a neve. Aztán egy nagy, egészkolumnás cikket írtam több hetilapba is Papp Gyuláról és Sárdy Barbaráról, így felfigyelt rájuk a MIÉP vezérkara is.

Nagy Feró és zenekarának a MIÉP-től való távozása után az egyik értekezleten azt javasoltam Papolczynénak, amikor zenekarokban, többek között a Bikiniben is gondolkodott, hogy ott van Papp Gyula, a tényleg szuperképzett zenész, MIÉP-es is meg elkötelezett is, vele kéne felvenni a kapcsolatot. Ez meg is történt, és míg Papolczyné szokása szerint leinformálta Gyulát és Barbarát, addig Pappék is egyre jobban odafigyeltek a rádióra, stílusára, tematikájára, különös tekintette a Rockszerdára. Noha Gyula előzőleg nem ismert egyetlen nemzeti rock zenekart sem, és zenészként az általam játszott nótákat sem tartotta valami különlegesen nagy dolognak, sőt nem egyszer kritizálta is őket a hangszerelési és egyéb problémák miatt, azért nem volt annyira ügyetlen és kívülálló a sztárbizniszben, hogy ne ismerje fel a benne rejlő lehetőséget.

Sárdy Barbara abbahagyta a motherfunkeres semmitmondó őrületet, és a Gyula által addig ócsárolt egyik zenekar két felvételét, az Esküszünket és a Magyarországot tűzte repertoárjára a MIÉP rendezvényein, nagygyűlésein. Feróék helyett beugrott tehát Papp Gyula és az alkalmi zenekara, a szólóénekes pedig Sárdy Barbara lett. Ha azt vesszük, az ő karrierjük is egyértelműen és minden szempontból a Rockszerdának köszönhető. Abba persze beleköthet bárki, hogy valójában karrier-e ez, hiszen Zorán pont azért rúgta ki Papp Gyulát az őt kísérő zenekarból, mert sokat szerepelt és meghívott vendégként markáns véleményeket fogalmazott meg a Pannon Rádió Rockszerda adásnapján. Egyébként ők ketten voltak azok, akik a legtovább kitartottak Csurka mellett, noha most már ezt úgy magyarázzák, hogy hiába mondtam nekik a tutit, sajnos elvakultak voltak és nagyon későn nyílt csak fel a szemük.


Kapcsolódó:
Sárdy Barbara és Papp Gyula
Nemzeti rock


Ha támogatni kívánod a HunHír.Hu munkáját, és kíváncsi vagy Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak frontembere 15 év nemzeti rock című első könyvére, rendeld meg most a HunHíren keresztül! Részletek itt.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Akciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóAkciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel
Ne bántsd a magyart! - Szájer JózsefNe bántsd a magyart!
Könyv - Bolti ár: 3 950 Ft
Internetes ár: 3 674 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Anya - nyelv - kincs - Kiss ZitaAnya - nyelv - kincs
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Mohácsi csata (1526) másképpen - Botlik Richárd - Illik PéterA Mohácsi csata (1526) másképpen
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat