HunHír.info

2019. Napisten hava 19. nap, Gerle napja.

A Koppány táborból nőtte ki magát a Magyar Sziget

2008. október 14. 16:16

Vitathatatlan, hogy mára az egyik legnevesebb nemzeti rendezvény a Verőce-Kismaros közötti területen évente megrendezendő Magyar Sziget, ahol előadások, koncertek, hagyományőrző bemutatók, másutt tiltólistára tett előadók sorakoznak fel évről-évre. Nagy közös programja a nemzeti érzelmű családoknak, öregnek, fiatalnak egyaránt. Ezt a közösségi együttlétet a Rockszerda, a Koppány tábor és a nemzeti rock együttesek önzetlen segítsége alapozta meg. Nélkülük ma nem omolhatnának le - a mérsékeltebb nemzetiek számára is - egy hétre a határok.

Menedék - Atilla

Sokan foglalkoztak már ez idáig a Magyar Sziget előzményével. Hallottam már olyat is, hogy egy fesztiválon büszkén mesélte valaki: ők szervezték az elődjét, illetve azt a projektet, amire a Magyar Sziget is ráépült. Na, akkor öntsünk végre tiszta vizet a pohárba, s ugorjunk vissza a „hőskorba”.

2001 tavaszán, az akkor MIÉP-frakcióvezető Balczó Zoltán, jelenleg jobbikos politikus úgy döntött, hogy a balatoni nyaralójának otthont adó községbe barátaival együtt rendeznek egy hétvégi eseménysorozatot. Csatlakozott ehhez a gondolathoz Csurka István testvére, Csurka László, illetve a helyszínt biztosító vállalkozó, aki az örvényesi strandot bérelte. Forray Zoltán Kanadában élő magyarságkutató, őstörténész is jelezte részvételét, és hajlandó is volt pénzt áldozni a rendezvényre, így összeállt az alapcsapat. Forray, akinek szívügye a magyar őskutatás, ahhoz viszont ragaszkodott, hogy mindenképpen legyenek őstörténeti előadások az örvényesi hétvégén, és vállalta, hogy meghívja az akkor sikerrel szereplő Bocskai Színpadot, hogy bemutathassa Trianon-emlékműsorát.

Ha Bocskai Színpad és Trianon, akkor abban az időben ez Nagy Ferót is jelentette, így az esti attrakciót nyilvánvaló volt, hogy a Beatrice szolgáltatja. Nagyon szép plakátokat nyomtattak, és természetesen az esemény népszerűsítésében nagy szerepet kapott a Pannon Rádió és a Magyar Fórum is. Miután az eseményről szóló tudósítást is mi írtuk, valamint a Pannon Rádió Rockszerdájában is megszólaltattuk Forray Zoltánt, eléggé közeli munkakapcsolatba kerültünk.

2002 tavaszán a betiltott Nemzeti Dal Ünnepe - Fehér Karácsony című rendezvény utórezgéseinek elülésekor Forray ismét Magyarországon tartózkodott. Többször meghívtam a rádióba beszélgetésre, és mutattam neki pár felvételt a Rockszerda zenei kínálatából. Forraynak tetszettek a nóták, a hazafias dalok, és sikerült megbeszélni vele, hogy azon a nyáron is csinálunk egy őstörténeti tábort, azt a bizonyos Koppány Tábort, de most nem Bocskai Színpaddal, meg Beatricevel, hanem a nemzeti zenekaroknak a fellépésével. Az egyedüli állandó vendég, aki 2001-ben is szórakoztatta a nagyérdeműt pedig Waszlavik Gazember László lesz.

Forray vállalta, hogy állja a hangosítás költségét, a tábor létrehozásához szükséges anyagiakat, a Fehér Karácsonyra összeállt, csak fellépési lehetőséget nem kapott zenekarok pedig ingyen vállalták, hogy ha Budapestnek nem, akkor Örvényesnek hosszú idő után ismét megszólalnak. Több alkalommal lementünk Örvényesre Mazula Imrével, a Magozott Cseresznye főnökével (aki összefogta a zenekarokat) a strandbérlő vállalkozóhoz, „Keséhez”, egyeztettük a különböző programrészeket és elkezdtük az eseményeket népszerűsíteni.

Papolczyné várható ellenkezését és cenzori hajlamát úgy játszottuk ki, hogy mindent Csurka Lászlóra és Balczó Zoltánra építettünk fel a reklámhadjárat során, gondolván, hogy Csurka testvérével Papolczyné úgysem mer ujjat húzni. A MIÉP részéről meg ott volt Balczó személye, így megkezdődhetett a rádiós propaganda. Forray ezután is több alkalommal megszólalt a rádióban, nagyon jó kis témákat hozott magával, illetve jókat beszélgettünk a múltról, a kanadai magyarság helyzetéről, életéről. Ezekben egyik Rockszerdát figyelő rádiós „ellenőrző” sem talált jelentenivalót, így teljes erővel folyhatott a népszerűsítés. A Rockszerda vállalta a zenekarokat, Forray a többi kulturális programot, Csurka László pedig főszakácsi szerepben tündökölt. Egy rádióhallgató vállalkozó több tíz kiló húst biztosított, voltak, akik plakátok készítésében segítettek és olyan hallgató is akadt, aki anyagilag is támogatta a rendezvényt. Itt is működött tehát a Pannon Rádióban megszokott közösségi szellem: hozzunk létre valamit, legyen meg az ötlet és az elképzelés, s a hallgatók, ha tudnak, segítenek.

Budaházy hídfoglalásának másnapján, az esti „kalandban” résztvevő, illetve a városból menekülő fiatalok aztán Örvényesen pihenték ki az első nagy kormányellenes megmozdulás fáradalmait. Waszlavik Gazember nyitotta péntek este a tábort, megérkeztek a hídfoglalásban és azt követő demonstrációban résztvevők, szombat estére pedig hatalmas tömeg gyűlt össze a nemzeti rock együttesek fellépésére. Rengetegen várták az Egészséges Fejbőr ismételt színrelépését, sajnos Zoránon elhatalmasodott a betegsége, és nem azt produkálta, amiért elutaztak Örvényesre például Miskolcról a többgyermekes családok. Emiatt többször Mazulának kellett besegíteni egy-egy szám előadásába. Viszont maga az egész nemzeti rock rendezvény hatalmas siker volt, zúgott a Vesszen Trianon, a régi skin időkből használatos jelszavak, és együtt buliztak a nemzeti érzelmű ifjak a leérkező futballhuligánokkal.

Maga a tábor ismerkedés is volt, hiszen a radikális életben később ismertté vált emberek ott találkoztak először. Toroczkai például Zagyva Gyulával, de Galántai Gábor öreg zászlóvivő színrelépése is a Koppány táborhoz köthető. A kulturális program részét képezte Toroczkai előadása is, aki szintén a hídfoglalásról érkezett, és ottmaradt az esti koncertekre. Nagyon tetszett neki a tábori hangulat, a buli, a közönség és a zenekarok „összjátéka”. Toroczkai mondta, hogy nekik is van egy rendezvényük, amit előző évben csináltak először, Magyar Sziget névre hallgat, és nagyon örülne neki, ha náluk is játszanának a zenekarok.

Megbeszéltem a csapatokkal, hogy van egy újabb lehetőség, mindenki igent mondott. A csapatok lelkesedéssel gyakoroltak tovább, hogy akkor augusztusban a Magyar Szigeten ismét színpadra léphessenek. Toroczkai miután közelebbi ismeretsége nem volt a csapatok tagjaihoz, illetve személyesen nem ismerte őket, meg az egész nemzeti rock dolog is elég újszerű volt számára, engem kért meg, hogy legyek az esti nemzeti rock fesztivál műsorvezetője a Magyar Szigeten. Én, ahogyan a zenekarok is, vállaltam, gondolván arra, hogy talán az a sok újdonsült ismerős, aki a Koppány táborban egymásra talált, a Magyar Szigetet is felkeresi. Ez így is lett, mert ha jól tudom, alig száz emberrel kezdték Toroczkaiék a szigetelést, és a nemzeti rock zenekarok „varázserejének” köszönhetően, na meg a Rockszerda burkolt reklámjának, a kezdeti létszám megtízszereződött.

Toroczkai rendezvényének népszerűsítésével nagyon kellett vigyáznunk a rádióban. Igaz, hogy Csurka István, a MIÉP elnöke nagyon szerette és többször is jelezte, hogy jó lenne, ha a rádió külsős munkatársa lenne, Papolczyné valamiért borzasztóan utálta. Miután az ő szava döntött, Toroczkai nem lehetett külsős munkatárs, de még arra is vigyáznunk kellett, hogy úgy adjuk elő a vele kapcsolatos dolgokat, nehogy a nagyasszony meghiúsítsa a híradást, és letiltsa a Magyar Sziget népszerűsítését.


Az előző részek:

A Fidesz bukott, a MIÉP kiesett, Budaházy hidat foglalt
Csurka 2002 februárjában már lemondott a Pannon Rádióról
Mi tettük ismertté az ismeretlen Ismerős Arcokat
Először a nyilvánosságnak: „rossz” koncertet tiltott be a buta Demszky
A Pannon-majálistól a Fehér Karácsonyig
Feró otthagyja a pereputtyot
Egyre érthetőbb a frekvencia
Miért csúszott a Pannon Rádió indulása?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ne bántsd a magyart! - Szájer JózsefNe bántsd a magyart!
Könyv - Bolti ár: 3 950 Ft
Internetes ár: 3 674 Ft
7% internetes kedvezménnyel
A második szabály - In memoriam Olofsson Placid - Beer Miklós - Csókay András - Brückner Ákos Előd - Eperjes Károly - Ézsaiás Erzsébet - Mádl Dalma - Rétvári Bence - Schmidt Mária - Sinkovits Vitay András - Süveges Gergő és még sokan másokA második szabály - In memoriam Olofsson Placid
Könyv - Bolti ár: 2 850 Ft
Internetes ár: 2 423 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Összeesküvés elméletek - a teljes sorozat - Összeesküvés elméletek sorozatÖsszeesküvés elméletek - a teljes sorozat
Könyv - Bolti ár: 34 772 Ft
Internetes ár: 24 999 Ft
28% internetes kedvezménnyel
Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Erdély társasjáték
Erdély társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat