HunHír.info

2019. Újkenyér hava 24. nap, Vázsoly napja.

Mi tettük ismertté az ismeretlen Ismerős Arcokat

2008. szeptember 05. 21:24

A Rockszerdának köszönhetően Demszky Gábor koncertbetiltása után sem széledtek szét a Nemzeti Dal Ünnepére összeálló, korábban nagy sikerrel koncertező zenekarok, hiszen a hallgatók szeretete és a Rockszerda kívánságműsorának kérései egyértelművé tették, hogy egy szélesebb közönségnek van igénye erre a muzsikára. Más kérdés viszont az Ismerős Arcok mára már teljesen befutott és főleg a polgári körök által kedvelt zenekar története, amelynek felfuttatása egyértelműen a Rockszerda érdeme.

Magyar Menedék - Grandpierre

2002 elején Gidó úgy döntött, hogy Rockbarlang című műsorát áthozza a szerdai adásnapra, és Horváth Pistivel ki is találtak egy jó kis mondókát, pontosabban átalakították a közismertet: Szita-szita péntek, szerelem csütörtök, Rockszerda. Én örültem hogy itt az öreg harcsabajszú, csupán az okozott némi gondot, hogy általában az adásideje előtt egy-két másodperccel szokott megérkezni, s addig a meghívott vendégek ott toporogtak a társalgóban.

Ilyenkor úgy éreztem, hogy azért illik néhány szót szólni hozzájuk, ne érezzék már olyan árvának magukat, és gyakorlatilag így lettem a "fogadóbizottság elnöke". Persze, ez főleg arra volt jó, hogy még egy jó félórát se tudjak lazítani. Na, mindegy. Csokoládés palacsinta ennyit azért mindenképpen megérdemelt. Gidó jó szokása szerint azon a bizonyos szerdán is megkésett a megbeszélt időpontra való érkezéssel, s amikor kimentem az előtérbe, megláttam egy nagydarab, hosszú hajú fiatalembert, aki papírlapjaiba mélyedve egyedül ücsörgött az előtérben.

Megkérdeztem, hogy ki ő, túl sokat nem mondott a neve, illetve valahonnan rémlett, hogy Kortye Vili, az akkori technikusunk szokott néha nyomni egy-két vadnyugati hangulatú, vagy blues-osabb hangvételű Stexas-szerzeményt, amelyet a fiatalember, Nyerges Attila énekelt. Különösképpen ezek a nóták nem tértek el a középvonali rock együttesek szokásos szövegvilágától. Valami hirtelen ötlettől vezérelve aztán megkérdeztem tőle, hogy mit olvasol, mit nézegetsz olyan buzgón itt a nagy egyedüllétben. – Pár általam írt verset – mondta Nyerges. Valamiért elkezdett furdalni a kíváncsiság, elkértem és elolvastam az írásokat.

Őszintén mondom, nagyon megtetszettek első olvasatra. Témájuk, tartalmuk alapján mintha egy nemzeti rock banda lemezének dalszövegeit tartottam volna a kezemben. Mondtam neki, figyelj, ezek nagyon jó, de hát miért nem csinálsz nótákat belőle? Annyira jók, hogy tényleg meg kéne őket zenésíteni. Tudod mit? Most menjél be a Gidóhoz, majd ha megérkezik, aztán jövő héten gyere be hozzám a Rockszerdába, élő adásban megbeszéljük, hogy esetleg mit lehet kezdeni ezekkel az írásokkal. Hát így indult.

A következő Rockszerdának vendége volt Nyerges Attila, és már a nyilvános beszélgetés előtt kezdtem biztatni, hogy mindenképpen arra kell rátérni az adásban, hogy ezek a szövegek későbbi számok alapjait képezik, és nagyon hangsúlyoztam, hogy ezekből nótákat kell írni. Beszélgettünk az életről, a világról úgy általánosságban ebben az adásban, illetve azokról a kérdésekről, amelyek bennünket foglalkoztattak: Erdély, Trianon, hazafiság, magyar zászló, a család szerepe, múltja, emlékek, az otthonról hozott útravaló.

Kirajzolódott egy tiszta, becsületes embernek a képe, aki rockzenész ugyan, de mellette tisztességes polgári foglalkozása is van, úszómester, és még a munkahelyén is megvallja magyarságát, hiszen a pihenőhelyiségben is és az uszoda tetejére is kitette a magyar zászlót. Megvolt az adás, és Attila tartotta ígéretét, és pár hét múlva jelentkezett egy írott CD-vel, amin az Ismerős Arcok számomra azóta is legjobban sikerült nótái szerepeltek. A Fellegajtó nyitogató, az Egy a hazánk, az Építsünk hidat, Erdély – ha jól emlékszem.

Egyből beültünk a stúdióba, megint jött egy élő beszélgetés, és lejátszottam a dalokat. Közben magánemberként is elég sokszor találkoztunk, beszélgettünk az élet rejtett titkairól is, s úgy éreztem, hogy nagyon kell erősítenem Attilát abban, hogy véghez is vigye a dolgot, és ez a négyszámos kis írott CD egy igazi nagylemezzé alakuljon. Közben szinte minden adásnapon lejátszottam, volt úgy, hogy többször is a nótákat, és egyszer csak elkezdték kérni a kívánságműsorban is.

Tovább mélyült a kapcsolatunk, elkísértem őket első nagyobb erdélyi koncertjükre, amelyet az udvarhelyi motorosok, illetve a kézdivásárhelyi Vigadó szervezett, s ott mondta Feri barátunk, a kézdivásárhelyi polihisztor, hogy itt vannak nálunk az Ismerős Arcok, akik nekünk ismeretlenek. De az erdélyi közönség ráérzett a magyar népdalra, a génjeikben hordozott dallamokra, és a nekik szóló szövegek is elnyerték tetszésüket.

Járták a szokásos kisebb koncerthelyeiket, ahol lassan kezdődött cserélődni a közönség, és a Stexas rajongói helyett inkább a nemzeti kérdések iránt fogékonyabb emberek jelentek meg. Vittem egy lemezt Toroczkai Lacinak is, hogy hallgassa meg, és léptesse fel őket a következő Magyar Szigeten, hiszen arra már elkészült az új lemez, amelyet természetesen zenés beszélgetés formájában mutattunk be a Rockszerdában, és addig győzködtem Lacit, hogy a végén tényleg meghívta a zenekart. Valahogyan nem volt ideje arra, hogy meghallgassa a CD-t, ő nem volt megrögzött Pannon Rádió-hallgató, hiszen akkor máshol is lakott meg más dolgokkal volt elfoglalva. aztán amikor kimentem a Magyar Szigetre Attiláékkal, és a zenekar végre szembesült azzal, hogy mennyien ismerik dalaikat, és adott egy fergeteges koncertet, akkor megkérdeztem Nyergestől: Na, gondoltad ezt valaha? Erre ő: Nem, ezt soha. Ilyen közönség előtt még nem játszottam.

Közben még írtam több cikket róluk különböző nemzeti radikális lapokba, illetve több alkalommal a Wild motoros magazinba a Rockszerda oldalán, és a főnök Somfai Peti vevő is volt a kérdésre, mert a motorosok még a korábbi időkből ismerték a zenekart.

Hát, valahogyan így kezdődött. Egy tehetséges érző, gondolkodó, vívódó ember, akinek kiváló egyéni az énekhangja, és otthonosan mozog a szavak világában is megtalálta szellemiségében, ideológiájában és talán még bizonyos szinten a politikában is azt az utat, amelyen járni kell, amelynek egyik alapja a magyarság felvállalása, a magyar sors bemutatása, az egyén és a közösség örömének, illetve fájdalmának az összekapcsolása közkinccsé tétele. Az Ismerős Arcok több zenekarral is fellépett, így megismerte a Pannon Rádió közönsége, illetve a nemzeti rockra direkt kiéhezett tömegek, de a Rockszerda középkorú hallgatóinak szívét is melegséggel töltötték el az érzelemdús és a szó, s a dal igazságát egy szintre helyező szerzemények.

Mindig előszeretettel emlegettem már a Pannon Rádió megszűnése után is különböző írásaimban a hármashalmot, vagyis a nemzeti rock meghatározó csapatainak ezen megjelölését, amelybe a Kárpátiát, a Romantikus Erőszakot és az Ismerős Arcokat soroltam. A zenekar mára teljesen ismert és ismerős, telt házas koncerteket ad, és hirdeti az átlagmagyar számára is egy érző átlagmagyar hétköznapjainak valóságát, titkos gondolatainak igazságát, és az érzelem, az értelem és az identitástudat egymáshoz közelítésének fontosságát.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Fallaci - Wéber KrisztinaA Fallaci
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Bevesszük a kanyart? - Csath MagdolnaBevesszük a kanyart?
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 816 Ft
12% internetes kedvezménnyel
Az Árpádok királyi vére Magyarország családaiban - Baczka-Madarasi Kis BálintAz Árpádok királyi vére Magyarország családaiban
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 945 Ft
5% internetes kedvezménnyel
Összeesküvések a magyarság ellen - Körösztös GyörgyÖsszeesküvések a magyarság ellen
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Hattyú csillagkép kulcsa - Andrew CollinsA Hattyú csillagkép kulcsa
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 200 Ft
16% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat