HunHír.info

2019. Napisten hava 19. nap, Gerle napja.

Egyre érthetőbb a frekvencia

2008. augusztus 04. 14:38

"Kérdeztem, jó lesz-e, ha a Nemzeti Front együttes pár nótájával szakítom meg az egyes szövegrészleteket. Demeter Ervin azt válaszolta: a fiam szereti ezt a bandát, miért ne. Szóval a titokminiszter beszéde közben szólt a mohácsi csapat, annak a Nagy Attilának a zenekara, akit Erdély című nótájuk miatt állandóan zaklatott a titkosszolgálat, a bíróság és a rendőrség..."

Menedek - Engdahl

Schuster Lóri régi kapcsolatait elővéve sikerült előszedni egy hölgyet, Cs. M-et, akinek csak azért nem közöljük a teljes nevét, hogy munkahelyén nehogy retorzió érje a pannonos tevékenység miatt. M. rendbe rakta a lemeztárat, és a sok hablaty zene mellé rengeteg új és régi rock nótát is gépre vitt.

Kialakult a napok sorrendje, a hétvégét a Hír és Echo Tv jelenleg sokat foglalkoztatott politológusa, Zárug Péter Farkas és Foskolos Gizella vitte. A hétfővel mindig gond volt, végül is Csurka régi barátjának a fia, Galsai Dániel kapott megbízatást. Papolczynak nem tetszett Császár Attiláék hírszerkesztése, szerinte sok SZDSZ-es információ szerepelt, ezért menesztette őket, mint ahogyan Franka is kirúgta hírszerkesztőjét, Molnár Balázst, akit a régi, még az indulás előtti csapatból ott ragadt Verebes Karcsi váltott fel. Nagy szerepet kapott Hegedűs Zsuzsanna, mint az egyházi műsorok főszerkesztője, időnként megjelent Szentesi-Zöldi László újságíró, és a későbbiek során a pénteki napot átvevő Sipos Zoltán állandó vendége lett Gajdics Ottó, a HírTv jelenlegi vezérigazgatója, a Szabad Föld akkori főszerkesztője.

Az októberi indulás a bomba erejével hatott, különösen azért, mert Feró saját beszélgetős műsorában a tufa, de érző szívű rock zenész hangján megszólalva szóra bírta, „vallomásokra kényszerítette” a titkaiktól, félelmeiktől, múltbeli sérelmeiktől szabadulni akaró hallgatókat, és Franka is általában ezekkel a beszélgetős, betelefonálós műsorokkal aratott.

Mi a Rockszerdában azt az elvet vallottuk, hogy jobb az, ha a riporter egyenrangú kérdezőként ugyan, de nem az észt osztja, hanem egy adott szakterületek illetékeseit szólaltatja meg és kéri véleményét. Azt is figyelembe vettük, hogy a Fidesz van hatalmon és talán akkor kevesebb támadás éri a rádiót, ha a párt meghatározó politikusai, kormánytagjai mindennapos vendégek a szerdai adásnapon. Hangfelvételről játszottuk le a keddi kormányszóvivői tájékoztató összefoglalóját Borókai Gáborral és Tárcatükör című műsorunkba általában minisztereket, államtitkárokat hívtunk meg.

Kezdetben a Rockszerda a pop nagy klasszikusait, illetve a rock kiválóságait játszotta egész nap Omegától a Hobo Blues Bandig, de már az első adásnapon leforgattunk néhány felvételt az Egészséges Fejbőr Csodaszarvas című CD-jéről. Mint a villám, úgy csapott be a felismerés, hogy az ilyen zenék szükségesek a Pannon Rádió hallgatói igényeinek kielégítésére, hiszen több száz telefont kaptunk azzal a kérdéssel, hogy ki ez a zenekar, aki játssza az Esküszünk, illetve az Ó, Magyarország című számot.

Az úgynevezett skinhead mozgalomról én elég keveset tudtam, hiszen Magyarországi hőskora idejében máshol voltam elfoglalva, de a Fejbőr lemezét már korábbról ismertem és elég régóta a kedvenceim közé tartozott. Így nem kellett sokat keresgélnem a CD nótái között, tudtam, hogy melyiket játszom le a rádióban, s melyiket nem. Különben a zenei szerkesztést általában úgy próbáltam megoldani, hogy a hírekhez, beszélgetésekhez, azok témájához illetve tartalmához a szövegében, hangulatában hozzáillő rockzenét, rock nótát válasszam.

A Fejbőr pár nótájának hatalmas sikere ösztönözte talán a Pannon Rádió akkori törzshallgatóját, a Lelkiismeret ’88 vezetőjét, Kocsis Imrét, hogy meglepjen egy adag lemezzel, ahol munkám megkönnyítendő még alá is húzta, meg is csillagozta azokat a nótákat, amelyeket szövege miatt talán nem lett volna szerencsés egy „polgári rádióban” közkinccsé tenni. No, nem azért, mert esetleg trágár a szöveg, vagy vad a fogalmazás, és nem helytálló a tartalom, a tartalom mindenütt jó volt, csak a tálalás miatt nem akartam kitenni a rádiót az akkor már kezdődő retorzióknak.

Így aztán Magozott Cseresznye, Nemzeti Front, Ballagó Idő, Oi-Kor, Romantikus Erőszak, a Fejbőr korábbi lemezei mind-mind megjelentek a szerdai adásnapon, és a hazafias szellemiségű nótákat sorra kezdtük lejátszani. Felkerestem a Rockworld kiadó főnökasszonyát, Bézi Ildikót, ki azzal a feltétellel, hogy adáson kívül mindenkinek megmondom, hol lehet beszerezni ezeket, átadott egy újabb halom lemezt. Jól is ment ezután a kiadójuknak…. A Nemzetek Európája kiadó megjelentette a két világháború közötti időszak leghíresebb nótáit, dalait korabeli felvételeken, ezekből is szereztem néhány példányt, és délutánonként az idősebb korosztály kedvéért egy külön órát szenteltem nekik.

Érdekes, hogy Papolczyné, aki mindenbe beleszólt, mindenkinek gyakorlatilag megmondta, hogy melyik interjúalanyát hívhatja be, vagy kell neki nemet mondani, a zenével nem foglalkozott, így aztán a korábbi úgymond skinhead zenekarok a lejátszott felvételeik alapján a nagyközönség előtt mint a P. Mobil-féle honfoglalás című szvitjének későbbi folytatói, illetve másabb zenei megközelítésben utódai lehettek, és alkothatták azt az új stílusmegnevezés gerincét, amelyet nemzeti rocknak neveztem el.

Mint mondottam, nálunk nagyon kevés volt a betelefonálós műsor, amelyet utólag egy kicsit sajnálok, hiszen az interaktív jellegű dolgok azóta is topon vannak a rádiózás világában, de aztán ezen a téren is volt egy kis előrelépés, amikor elsőként közölhettük saját információink alapján, hogy zsidó fiatalok meggyalázták a Regnum Marianumnál lévő emlékkeresztet. Erre aztán a Rockszerdában is beindult a telefonos dömping, alkalmi tudósítók és véleménynyilvánítók segítették pörgővé tenni a műsort és hozzájárulni ahhoz, hogy a Pannon Rádió tényleg – noha nem szerettem ezt a kifejezést – egy nagy nemzeti családként funkcionáljon.

Ekkor jelent meg egy újfajta közösségi együttérzés-kifejezésforma, a gyűjtés is, amikor Balczó András kétségbeesetten telefonált, hogy ellopták nagy létszámú családja szállítására szolgáló kisbuszát, a Pannon Rádió, illetve a Rockszerda hallgatói azonnal segítettek.

Ahogy múltak a hetek, kezdtük egyre jobban érezni, hogy azért fontosak vagyunk az embereknek, és amikor már szinte nap mint nap tapasztaltuk, hogy az SZDSZ indítja ellenünk a soha alább nem hagyó támadásait, alaptalan vádaskodásait, akkor tudtuk, hogy a jó oldalon állva jól is végezzük dolgunkat. A Rockszerdát egyszer sem tudták betámadni, a fő magyargyűlölő Vásárhelyi Mária is csak a rafinált hírszerkesztését tudta szajkózni. Ezt mi dicséretnek is nyugodtan elkönyvelhetjük, G. Németh Éva ügyes és szakszerű hírszerkesztői munkájának, hiszen a hír szentsége nem sérült, csak a hírek sorrendjénél, kiválasztásánál a magyarvédelem számított az elsőrendű szempontnak. Ehhez még hozzátettük a kormányinfókat, és azt a számos saját híradást, amik a politikai szereplőktől származtak.

Nagyon sok politikus ugyanis jelezte, legyen az ellenzéki MIÉP-es, vagy kormánypárti fideszes, hogy lenne egy-két témája, amelyeket feldolgoztunk, illetve az illetőnek megszólalási lehetőséget biztosítottunk. A Fidesz ugyan nem állt ki a Pannon Rádió mellett, amikor támadták és próbálták ellehetetleníteni, de politikusai felismerték jelentőségét, és bizony örömmel szerepeltek a műsorban, első szóra jöttek, vagy nem egyszer önként felajánlkoztak. Meghívtam a Rokszerdába például Demeter Ervin titokminisztert, aki hatalmas előkészítés után meg is érkezett. Agyontetovált, motoros rocker kinézetű kormányőrök biztosították a rádiót, illetve környékét. Kérdeztem, jó lesz-e, ha a nemzeti Front együttes pár nótájával szakítom meg az egyes szövegrészleteket. Demeter Ervin azt válaszolta: a fiam szereti ezt a bandát, miért ne. Szóval a titokminiszter beszéde közben szólt a mohácsi csapat, annak a Nagy Attilának a zenekara, akit Erdély című nótájuk miatt állandóan zaklatott a titkosszolgálat, a bíróság és a rendőrség...

Az örökmozgó Schuster Lóri aztán kb. egy hónap után már nem bírta a szerdai 24 órás szolgálatot, meg hát fővárosi képviselő is volt, meg a zenekar ügyeit is intézni kellett, így megbeszéltük, hogy adott műsorokat majd csinálunk együtt, amelyek a politikát ölelik fel, illetve a P. Mobil gitárosával, Sárvári Vilivel beindítjuk a P. Mobil történetét feldolgozó sorozatunkat. Közben Cermely Péter felesége sem bírta az iramot, otthon kicsi gyerek várta, aztán felmondott. Valójában azért került sor kenyértörésre közte és Papolcziné között, mert Csurka barátnője elhatárolódott a rádióban is felbukkanó Lovas István egy jegyzetétől, illetve a vele készített beszélgetésétől, ő pedig Lovas miatt inkább a távozást választotta. Ekkor jött hozzánk Barna Emese.

Erre az időre már az akkori rendőrség hozzáállása miatt jó hallgatottsági jellemzőkkel futott a rendőrségi- és határőrmagazinunk, ahol a polgárbarát fegyveres testületek mítoszát kívántuk erősíteni. Igaz, akkoriban nem a tüntetők szétveretésére, hanem a bűnözők felkutatására használták a rendőröket, és számos visszajelzésből tudjuk, hogy a rendőrautók többségében is napközben teljes hangerőn dübörgött a Rockszerda, illetve a Pannon Rádió.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - 4 DARAB KEDVEZMÉNNYEL - Babucs ZoltánA Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - 4 DARAB KEDVEZMÉNNYEL
Könyv - Bolti ár: 15 960 Ft
Internetes ár: 9 999 Ft
37% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mi a szösz? - Bárdosi VilmosMi a szösz?
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az Ipolytól Dachauig - Nagy LászlóAz Ipolytól Dachauig
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Szűz Mária az ó-szövetségben - Dr. Mihályfi ÁkosSzűz Mária az ó-szövetségben
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat