- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Mikor Ukrajna barátai ruszkik hazát zengenek a budapesti utcákon

Az orosz-ukrán háború második évfordulójára szerveztek megemlékezést hazánkban élő ukránok. A nagyjából 800 fős tüntetésen többen gyermekeikkel vettek részt. Kifejezetten sok hadköteles ukrán fiatalember is megjelent, akiknek azonban nincs tartanivalójuk attól, hogy amint ezt más uniós országok teszik, Magyarország hazatoloncolja őket, amivel egyenes út vezetné őket a frontra, vagy mint szökevényeket a hadbíróság elé.

Az esemény a Fővárosi Önkormányzat és az ukrán nagykövetség közös fotóikállításának megnyitójával kezdődött a Városháza parkban. A megjelentek között ellenzéki politikusok, nagykövetségek képviselői mellett David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is felbukkant, aki hosszasan beszélgetett Karácsony Gergellyel.

Néhány felszólalás után a megemlékezők felsorakoztak egymás mögött, hogy a Momentum tüntetésére induljanak. A „Szolidaritási menet Ukrajnáért Budapesten” menet elején egy gyászoló édesanya vitte elesett lánya fényképét, őt követték két molinóval a hazánkban élő ukránok, valamint politikusok.

A második molinó mögött középen Karácsony Gergely vonult, aki alig pár lépéssel a gyászoló anya mögött mély empátiával átitatva kedélyesen nevetgélt

Mivel a hatóságok ez alkalommal sem engedélyezték, hogy a nagykövetség közvetlen közelében tartsák meg a demonstrációt, ezért az azzal szemben található Magyar Művészeti Akadémia kutatóépületénél volt a gyülekező, a színpadot pedig közvetlenül a Bajza utca- Andrássy út kereszteződésébe állították fel. A környéket lezárták.

A „Ruszkik haza! Legyen béke és szabadság!” elnevezésű eseményre már a meghirdetett 5 órai kezdés előtt szállingóztak az emberek, és várták, hogy a szolidaritási menet odaérjen.

A beszédek előtt Bayer Zsolt elhíresült kijelentését vetítették le a színpadon, miszerint „Nem lesz orosz támadás, ezt a hülye is tudja”, majd ezt több, megrázó háborús felvétel követte.

Karácsony Gergely közösségi oldalán jelentkezett be a tüntetés helyszínéről, és azt írta, „a putyini agresszió második évfordulója után szégyellje magát az a politikus, aki a pávatáncban képes úgy elszédülni, hogy elveszíti közben erkölcsi iránytűjét. Mert alapvető erkölcsi mérce a szolidaritás és emberség jegyében a szabadságáért küzdő Ukrajna mellett állni.”

Tompos Márton, a Momentum alelnöke „Dicsőség Ukrajnának” felkiáltása után felelősségre vonta Orbán Viktort, amiért nem áll ki egyértelműen Ukrajna mellett.

Karácsony Gergely „Ruszkik, haza!” kiáltása után megosztotta emlékét: 14 éves volt, amikor legutóbb ezt a kifejezést kiabálta Debrecenben, miközben ledöntötték a Lenin-szobrot. Állítása szerint ekkor még nem gondolt arra, hogy ezt valaha még kiabálni fogja, de véleménye szerinte most minden magyarnak ezt a mondatot kellene kiabálni, különös tekintettel erre:

„Lehet, hogy hitvány kormányunk van, de mi nem vagyunk hitvány nemzet”

Karácsony elmondta: több ukrán településen is járt, ahol szembesült azzal, milyen hatással van a háború az emberekre. Erről rögtön az jutott eszébe, hogy „Szégyelljük Magyarország kormányát. Nem az agresszor, hanem az áldozat oldalára kell állni” Kifejtette, hogy szerinte Budapest szabad város, és mindenkinek ezt a szabadságot követeli, de azért nem nyugodt, mert „Nekünk is van mit veszítenünk a szabadságunkból, mert Putyin egyik legfontosabb európai tanítványa ezt a várost is fojtogatja.” Kijelentette:


Budapest nem enged sem a saját, sem mások szabadságából.

Valamilyen rejtélyes ok miatt a következő felszólaló a ferencvárosi polgármester, Baranyi Krisztina volt, aki kijelentette, hogy több történelmi eseményt is átéltek a magyarok, de azt a tragédiát nem élték át, amelyet most az ukránok. „Vlagyimir Putyin véres agressziója nem a befejezett múlt, hanem az ukrajnai jelenkor része” – mondta, majd kifejtette, hogy ez szerinte azt jelenti, a világnak nem megemlékeznie, hanem cselekedni kell. Úgy gondolja, hogy még ha nem is akarjuk, mi is nyakig benne vagyunk a háborúban, akárcsak a napokban elhunyt – szerinte biztosan meggyilkolt – Alekszij Navalnij (orosz ellenzéki vezető) is.Kijelentette, hogy Nalavnij egy sírban fekszik az elesett ukrán katonákkal, valamint hogy a magyaroknak meg kell mutatniuk elsősorban az ukránoknak, hogy a magyar kormány aljas árulása mellett létezik egy másik Magyarország is.

Az Egység Ukrán Egyesület elnöke, a Fővárosi Ukrán Önkormányzat tagja, Petrovszka Viktória megemlékezett a háború áldozatairól,, többek között egy kárpátaljai, részben magyar hölgyről, Nataliaról, aki 2023 őszén önként jelentkezett az ukrán fegyveres erőkhöz, majd végül Zaporizzsjánál egy orosz drón okozta halálát négy társával együtt. Egyperces néma főhajtás után Vova Geizer zenész, a Shablya nevű ukrán együttes frontembere egy hazafias ukrán dalt adott elő.

A rendezvényen lejátszották egy kárpátaljai magyar matematikus, Traski Viktor videóüzenetét, aki szerint mindenki azért van a fronton, hogy védje a családját, a települését, de ők ezzel nem csupán Ukrajnát, hanem egész Európát védik Putyin agressziójától. „Csak együtt lehetünk erősek, csak együtt taszíthatjuk vissza a vadat a ketrecébe” – zárta beszédét.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője emlékeztetett rá: amikor tavaly Ukrajnában járt, akkor ő ott kifejezésre juttatta, hogy „a magyar nemzet nem szolgálja Vlagyimir Putyin érdekeit, csak és kizárólag Orbán Viktor és bűnös kormánya”.

Kijelentette: Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral.

Elmondta azt is, hogy több mint ötszáz ukrán gyermek halt meg, és kétezrnél is többet deportáltak az oroszok. „Nagyon nehezen elképzelhető az a horror, ami Ukrajnában zajlik” – mondta, majd sérelmezte, hogy a köztévé mindezt elhallgatja, ahogy azt is, hogy eddig több mint félmillió ukrán – köztük sok kárpátaljai – halt meg a fronton.

Nem győzte hangsúlyozni, hogy ezek az események mennyire közel zajlanak Magyarországhoz, majd azzal riogatta a megjelenteket, hogy „ha Ukrajna elbukik, akkor Putyin nem áll meg a határon, és akkor már mi leszünk a szomszédok”. Ezután pár szóban megemlékezett Alekszej Navalnijról is, aki szerinte hősként halt meg, akár az ukránok a fronton.

Cseh Katalin elmondta azt is, gyalázatos szégyennek tartja, hogy Orbán Viktor „a Putyinnal való kétes, sötét üzletei miatt zsarolás tárgyává tette az Ukrajnának nyújtott segítséget”.

„Aki a háborús agresszor csatlósaként viselkedik, az az igazi háborúpárti. Orbán Viktor ezt teszi, Orbán Viktor háborúpárti”

– jelentette ki.

A felszólalások után Tompos Márton arra kérte az összes felszólalót, álljanak a színpadra az ukrán és a magyar himnusz eléneklésére, majd mécsesek gyújtására biztatott az emlékfalnál.

Kifejezetten sok hadköteles ukrán fiatalember is részt vett a tüntetésen, akiknek azonban nincs tartanivalójuk attól, hogy más uniós országokhoz hasonlóan Magyarország hazatoloncolja őket, hogy egyenesen a frontra mehessenek.

Momentumos tudathasadást véltünk felfedezni amiatt, hogy az általuk egyébként túlságosan idealizáltnak tartott 1956-os forradalom jelszavát, “Ruszkik haza!” kölcsönözték a tüntetéshez, de ezt bizonyára berkeiken belül letisztázzák majd. Ha lehet.

Varga Moncsi – Hunhír.info