- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Magyarellenesség az UEFA előtt

Aleksander Ceferinnek címzett levélben tájékoztatta a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) arról, hogy a Sepsi OSK kolozsvári és az FK Csíkszereda bukaresti mérkőzésein „intenzív magyarellenes magatartás” történt a sportlelátókon.

Benkő Erika, a sepsiszentgyörgyi székhelyű szervezet elnöke röviden vázolta a hétfői Kolozsvári U-Sepsi OSK mérkőzésen történteket, ahol a helyi ultrák magyarellenes megnyilvánulásai miatt Sebastian Colțescu játékvezető 10 percig felfüggesztette a mérkőzést.

A kolozsvári klub szurkolói az egész mérkőzésen a magyarokat szidták, sőt molinó is hirdette az ellenérzésüket. Az egyiken ez állt:

Amiként a Nagy-Magyarország, úgy a Székelyföld álmát is csírájában el kell tiporni, és a sepsi(szentgyörgyi), csíki és udvarhelyi horthysta csapatokat is el kell tüntetni a labdarúgás térképéről.

Egy másik molinón a románokat 1848-ban a magyarok elleni harcba szólító Avram Iancu-idézet volt olvasható. A kolozsvári U ultrái emellett magyarellenes rigmusokat is skandáltak, és petárdát is robbantottak az MTI cikke szerint. A játékvezető a 25. percben félbeszakította a játékot, és az öltözőbe küldte a csapatokat. A stadionban bemondták, hogy ha a mérkőzés újrakezdése után megismétlődnek a sportszerűtlen megnyilvánulások, végleg lefújják a találkozót, és a vendégcsapat 3-0-s győzelme kerül a statisztikába.

Egy nappal később a másik székelyföldi csapat, az FK Csíkszereda is hasonló bánásmódban részesült a fővárosban, ahol a Bukaresti Steaua vendégeként lépett pályára a Liga 2 harmadik fordulójában.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat arról is tájékoztatta az UEFA-t, hogy a Román Labdarúgó Szövetség  (FRF) nem tesz érdemi lépéseket annak érdekében, hogy a székelyföldi csapatok, köztük a Sepsi OSK civilizált körülmények között játszhassanak anélkül, hogy folyamatosan idegengyűlölő incidenseknek legyenek kitéve. Mint írják, a múltban többször is jelezték a FRF-nek a problémát, és most arra kérték a kontinentális szervezetet, hogy emlékeztessék a román szakszövetséget arra, hogy „ilyen kérdésekben pártatlannak és objektívnek kellene lenniük”.

Hunhír.info, Maszol