- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A politikusbűnözést tárná fel a Mi Hazánk

A Mi Hazánkon kívül egyetlen párt sem támogatta a mentelmi jog eltörlése érdekében benyújtott Alaptörvény-módosítás tárgysorozatba-vételét az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságában. Az ellenzéki párt társadalmi nyomással igyekszik a többi párt álláspontján változtatni.

Eebben előbb-utóbb meg kell hátráljanak, ahogy az Egyesült Királyságban és 2012 óta már Szlovákiában sem védi mentelmi jog a képviselőket a büntetőjogi felelősségrevonástól – jelentette ki Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke.

A Mi Hazánk szerint idejétmúlt politikusi privilégium a képviselők „felelőtlensége”, miközben az Alaptörvényben az a hazugság áll: „a törvény előtt mindenki egyenlő” – csak ugyebár vannak egyenlőbbek. Novák Előd kiemelte: “mi a mentelmi jogunkról mindig lemondva is aktív képviselői munkát tudunk végezni. Az Országgyűlési Őrséggel így is bármikor kivezettethet bárkit a levezető elnök, hetekre ki is tilthatnak egy képviselőt a parlamentből, viszont nyomozni nem lehet mentelmi joggal rendelkező politikusok ügyében, ezért a politikusbűnözés feltárását akadályozza az idejétmúlt privilégium.”

A párt javaslata a véleménynyilvánítás és a szavazás szabadságát ezután is biztosítaná a képviselőknek a parlamenti kötelezettségek teljesítése során, de a „köztörvényes” bűncselekményekkel nem bújhatnának a mentelmi jog mögé a farizeus politikusok.

Hunhír.info