- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Batthyánytól Antall Józsefig

A múlt év augusztusában bemutatott Híres magyar nők című könyve után új kötettel jelentkezett Weninger Endre nyugalmazott középiskolai tanár, történész. A könyv címe: Magyar miniszterelnökök gróf Batthyány Lajostól-Antall Józsefig.

Hasonló tematikában már több mű megjelent, a könyvet a szerző megközelítése teszi érdekessé. 1848 és napjaink között 64 kormányfő működött hazánkban, Weninger Endre közülük 20, talán legfontosabb személyiséget emelt ki.

A mű ajánlásában Kozicz János ismert történész hangsúlyozta, a könyv hiánypótló, hiszen segít eligazodni a magyar politikatörténetben, mindemellett az emberközelbe hozott miniszterelnökök jellemét, egyéniségét is segít megismerni.

A könyvet október 30-án mutatták be a kecskeméti Katona József Könyvtárban. A szerzőnek leánya, Weninger Andrea tett fel kérdéseket a motivációk, valamint a kormányfők megítélése kapcsán. A terem dekorációja alátámasztotta a kötet mondanivalóját. A könyv illusztrátorának rajzai végigfutottak az előadóterem falain, ahol két személy, gróf Károlyi Mihály és gróf Bethlen István portréit emelték ki, akik a szerző szerint a legnegatívabb és legpozitívabb példát testesítették meg.

Természetesen sarkítani veszélyes, ugyanakkor a szerző a két arisztokrata származású kormányfő kapcsán jól állította szembe a pár hónapos, naiv, sok tekintetben felelősnek nem nevezhető, kapkodó tevékenységet és a közel egy évtizedes konzervatív, nemzetépítő reformpolitikát.

A szerző többoldalú megközelítéssel elemezte Kádár János kezdetben terrorra, majd később bizonyos konszenzusra épülő, szerinte nagyon középszerű teljesítményét. Az utolsó vizsgált személy Antall József volt, akinek korlátait, nehéz feltételeit jól mutatta be.

A számos érdeklődő előtt lezajlott könyvbemutató hangulatát emelték Gyöngyösy Szabó Katalin előadásában Alföldy Géza és Heltai Jenő versei, valamint Szabó Sándor tárogatóművész virtuóz játéka.

A könyvet érdekessé teszi Antalffy Yvett kormányfőkről alkotott portréi. A grafikus érdeme, hogy egy-két tollvonással életszerűvé tette a politikusok jellemvonásait. A könyv hasznos lehet a politikatörténet iránt érdeklődők mellett az érettségire, felvételire készülő középiskolás diákoknak is.

Károlyfalvi József – Hunhír.info