- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A testvérországok fellépése Csehszlovákia szocialista rendjének védelmében

A Magyar Távirati Irodát illetékes helyen felhatalmazták a következők közlésére.

A szomszédos Csehszlovákia párt. és állami személyiségeinek kérését teljesítve, a Magyar Népköztársaság kormánya — együtt más szövetséges országokkal — segítséget nyújt — beleértve a fegyveres támogatást is — a testvéri csehszlovák népnek a belső szociálizmusellenes, valamint a külső imperialista erők által létrehozott ellenforradalmi fordulat veszélyének elhárítása céljából.

A kép eredetije ismeretlen: Szovjet tank Prágában egy barikádot tipor el

A testvéri országok együttes segítsége megfelel Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, a Német Demokratikus Köztársaság, a Szovjetunió párt- és állami vezetői által aláírt bratislavai nyilatkozatnak, amelyben kinyilvánították, hogy a szocialista vívmányok védelme és erősítése valamennyi szocialista ország közös internacionalista kötelessége.
Csehszlovákiában olyan súlyos helyzet alakult ki, amely megsemmisítéssel fenyegette a szocialista vívmányokat, a törvényes rendet, veszélyeztette a szocialista világrendszer életbevágó érdekeit, a testvéri országok biztonságát, az európai népek békéjét.

A fenyegető veszély időben történő elhárítására, Csehszlovákia párt- és állami személyiségeinek kérésére, a Magyar Népköztársaság kormányának határozata alapján 1968. augusztus 21-én néphadseregünk egységei Csehszlovákia területére léptek együtt a szövetséges csapatokkal.

Amint a fenyegető veszély megszűnik és a csehszlovák törvénye, hatóságok úgy döntenek, hogy a szövetséges katonai egységek jelenlétére nincs szükség, a csapatokat haladéktalanul kivonják a Csehszlovák Szocialista Köztársaságból.

A szocialista országok kormányainak elhatározása egyetlen állam ellen sem irányul, nem sérti más államok érdekeit, döntésük teljesen összhangban van a testvéri szocialista országok szövetségi szerződéseivel.

A testvéri szocialista országok egységét és szolidaritását állítjuk szembe az ellenség bűnös próbálkozásaival. Soha senkinek nem engedjük meg, hogy a szocialista közösség valamelyik tagját kiragadják sorainkból.

MTI

A szöveg megjelent az 1968. augusztus 22-ei Népszabadságban – és szokás szerint mindegyik magyarországi napilapban.