- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Transzban a transzok

Nemet mondott az országgyűlés a transznemre. Emiatt a személyiségi jogaikban és identitásuk kifejezésében meggátolva érzett transznemű közösség teljesen elkeseredett, és ellenérzésének hangot adva a Sándor-palotához vonult tiltakozni az államfő hivatalához.

Az országgyűlés fideszes kétharmada megszavazta azt a salátatörvényt, amit március 31-én, a Transznemű Láthatóság Napján nyújtott be Semjén Zsolt, Magyarország kormányának nevében, amelynek 33. paragrafusa törvényben tiltaná meg a transznemű embereknek a nemük jogi elismertetését. Az anyakönyvi nyilvántartásokban a „nem”-et felváltaná a „születési nem”, amit nem lehetne megváltoztatni a személyi okmányokban sem – írja a budapestpride.hu.

Az LMBTQ szervezet szerint ezzel egy 20 éve működő joggyakorlatot szüntetnek meg, továbbá a 33. paragrafus szembe megy az Alkotmánybíróság 2018-as döntésével is, miszerint a nem- és névváltoztatás a transznemű emberek számára alapvető emberi jog, ezért nem elvitatható.

A szavazásra (annak ellenére, hogy jelenleg nem megengedettek a tüntetések) kiscsoportos spontán demonstrációra gyűltek össze a Budapest Pride aktivistái a Sándor-palota előtt. A tüntetők felszólították Áder Jánost, hogy ne írja alá az alkotmányellenes, kegyetlen és felesleges törvényt. “Ne írd alá János”, “A tiltás nem jogi szabályozás” és “A 33-ast alkotmánybíróságra!” transzparensekkel tüntettek a résztvevők, miközben felolvasták az érintettek történeteit.

Fotó: Budapest Pride

Felszólítjuk Áder Jánost, Magyarország köztársasági elnökét, hogy NE írja alá a transzneműeket ellehetetlenítő törvényjavaslatot, hanem küldje azt a Alkotmánybíróság elé, mivel az alkotmányos jogokat sért, és ellentmond az Alkotmánybíróság 2018-as álláspontjának is.” – mondta Csikós Ádám, a Budapest Pride sajtószóvivője.

A transznemű emberek számára a nem jogi elismerése alapvető emberi jog, ennél fogva elvitathatatlan” – nyilatkozta Gyarmati Dániel, a Budapest Pride egyik szervezője – nincs rendben, hogy egy politikai rendszer az ideológiáját, nézeteit az állampolgáraira erőlteti, ezzel kárt okoz nekik és akadályozza őket.

Hunhír.info