- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Bezárják a templomokat a tótok

A szlovákiai evangélikus, katolikus és református templomokban a következő két hétben nem tartanak miséket illetve istentiszteleteket a koronavírus miatt.

A szlovák püspöki konferencia (KBS) tiszteletben tartja a tilalmat a nyilvános rendezvények kapcsán az új koronavírus szlovákiai megjelenése miatt. A szlovákiai katolikus templomokban a következő két hétben nem tartanak miséket – erről Stanislav Zvolenský tájékoztatta a sajtót a konferencia 95. plenáris ülését követően.

„Szomorúan fogadtuk a kulturális és tömegrendezvények betiltására vonatkozó döntést. Tisztában vagyunk azzal, hogy szigorú intézkedéseket kell hozni. A társadalmunk érdekében készek vagyunk tiszteletben tartani ezt a döntést” – mondta Stanislav Zvolenský a Csicsmányban megrendezett ülést követően.

A koronavírus fertőzöttjeihez és a betegeket kezelő orvosokhoz, ápolókhoz való közelséget hangoztatja Ferenc pápa

Ferenc pápa kedden sürgette a katolikus papokat, hogy vegyenek erőt magukon, s menjenek az új koronavírussal fertőzöttek közé, és segítsenek nekik. „Imádkozzunk Istenhez a papjainkért, hogy legyen bátorságuk és meglátogassák a betegeket, s csatlakozzanak az egészségügyi szakemberekhez és önkéntesekhez” – mondta a pápa a szentmise alatt a Vatikánban.

Ferenc pápa egyébként vasárnap a járvány olaszországi terjedése miatt nem jelent meg személyesen a Szent Péter téren, hanem videokapcsolatban mondta el beszédét.

Ferenc pápa ugyan hangsúlyozta, hogy „bezárva érzi magát”. „Nagyon furcsa számomra is, hogy így kell veletek találkoznom, de veletek vagyok, látlak benneteket” – mondta a hívőknek.

Arra kért mindenkit, tartsa be az óvintézkedéseket, és korlátozza a közösségi találkozásokat.

Beszéde végén Ferenc pápa közölte, azért egy pillanatra kinéz az ablakon, hogy ő is lássa a hívőket. Ki is nyitotta az ablakot, és kipillantott, a Szent Péter téren állók tapssal üdvözölték. Sok turista nem tudta, hogy Ferenc pápa nem lesz személyesen jelen, és csak a téren felállított kivetítőkön látható. A 83 éves Ferenc pápa programjait, találkozóit is minimálisra csökkentették.

Az egyházfő a reggeli misét is hívők nélkül mutatja be a vatikáni lakosztályaként ismert Szent Márta-házban. A szerdai általános audiencián sem lesz majd jelen a Szent Péter téren, ismét egyenes internetes közvetítéssel mond beszédet.

A szentszéki sajtóközpont bejelentette, hogy április 3-ig lezárják a Vatikáni Múzeumot, a Szent Péter-bazilika alatti katakomba és ásatások területét, valamint a pápai állam többi múzeumként működő és látogatható részét. A Szent Péter-bazilikát nem érinti az intézkedés.

A koronavírus kapcsán kiadott állami határozat a református gyülekezetekre is érvényes

„A meghirdetett gyülekezeti alkalmak az előttünk álló két hétben – beleértve március 22-ét, vasárnapot is – elmaradnak. Kérem, hogy imádságban hordozzuk a járványban érintetteket és mi magunk is felelősségteljesen álljunk hozzá a kialakult helyzethez. Bízunk Isten megtartó szeretetében!” – közölte facebook oldalán Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Egyház püspökhelyettese.

Fekete Vince főgondnok és Fazekas László püspök már március 8-án vasárnap körlevélben fordult a hívekhez, ebben közölték, hogy a belügyminisztérium felhívással fordult az egyházakhoz is, amelyben kérik a keresztyén közösségek megértését és az alapvető óvintézkedések betartását.

Az egyház elnökségének a felhívását vasárnap felolvasták az istentiszteleteken. „Imádkozzunk azért, hogy a vírus ne terjedjen, a betegek meggyógyuljanak és Isten adjon erőt és bölcsességet azoknak, akik ezen a téren nagyobb felelősséggel vannak felruházva” – írták.

A koronavírussal kapcsolatban szlovákiai vonatkozásban további információt találunk a www.healt.gov.sk [1] honlapon.

Böjti imacsendre javasolt imádság

Jóságos Urunk, tekints kegyesen és kegyelmesen a hívő közösségre. Áldd meg Atyánk, Istenünk a Te református népedet is, hogy ne a néma lélek, hanem a buzgó ima közössége maradhassunk, akik nem csak magukért imádkoznak, hanem a koronavírusban megpróbált minden testvérünkért, hozzátartozóikért és megfertőzöttekért, orvosokért és ápolókért, felelős döntéshozókért Kínában, Itáliában, hazánkban, és azokért, akik az ellenoltóanyag előállításán fáradoznak. Hallgasd meg esedezésünket, mennyei Atyánk Szent Fiadért, a mi Urunkért, Szentlelked közösségében. Ámen.

Március 15-én 13:00-kor a Kossuth Rádió evangélikus istentiszteletet közvetít Kiskőrösről.

(tasr, mti, reformata.sk)