- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Gyulával szerelik le a román magyargyűlölőket

A gyulai román gimnáziumon lobogó trikolór, valamint a román felirat látványa késztette arra bukaresti parlamenti képviselőket, hogy elutasítsanak egy zászlótörvénnyel kapcsolatos korlátozó előterjesztést.

Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) parlamenti képviselője csütörtökön úgy nyilatkozott: érvelésének köszönhetően elutasította a zászlótörvényt módosító javaslatot a román képviselőház emberi jogi bizottsága. A Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) a módosítással azt szeretné elérni, hogy tilos legyen a törvény által nem szabályozott zászlók kitűzése a középületekre, illetve húsz ezer lejig terjedő büntetéssel legyen szankcionálható ezek használata. Kulcsár-Terza József szerint nyilvánvalóan a székely zászló használatának korlátozása, a magyar közösség jogainak „továbbnyirbálása” a cél.

„Nevetséges, ugyanakkor végtelenül elkeserítő, hogy a kommunista gyakorlat, a szimbólumok szabad használatának korlátozása még ma is ekkora erővel bír Romániában” – állapította meg közleményében Kulcsár-Terza.

Az RMDSZ-es listán mandátumot szerzett honatya elmondta, magyarországi példával érte el, hogy kedvező irányba mozdult el az emberi jogi bizottság tagjainak álláspontja a módosító indítványt tárgyaló ülésen. A gyulai román gimnázium és általános iskola épületéről készült fényképekkel igazolta, hogy az oktatási intézményen román zászló is lobog, illetve arra is felhívta a figyelmet, hogy az épület homlokzatán előbb románul van felírva az intézmény neve. A politikus szerint ennek nyomán a bizottság tagjai elutasították a magyarság számára kedvezőtlen javaslatot, az egyetlen tartózkodó az USR-s tag volt.

„Ismét bebizonyosodott, hogy megalapozott érveléssel, jó példákkal le lehet szerelni a sovén gondolatokat”

– vélekedik Kulcsár-Terza, hozzátéve ugyanakkor, hogy a zászlótörvényt módosító javaslat miatt még korai lenne megnyugodni, ezt ugyanis még tárgyalni fogja a képviselőház plénuma.

A magyarországi Gyulán működő Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium megújult épületének homlokzatán legfelül szerepel a román felirat: Liceul, Școala Generală și Căminul de Elevi Românesc Nicolae Bălcescu – Giula, és csak jóval alatta, az emeleti ablakoktól elválasztva következik a magyar, vagyis a hivatalos állami. Sőt az épület tetején három zászló is lobog: a magyar és az uniós mellett a román trikolór. Mindez azért is jelzésértékű, mivel az erdélyi, székelyföldi önkormányzatok, különböző intézmények az elmúlt években perek sorozatával kénytelenek szembesülni amiatt, hogy a prefektusok vagy magyarellenes civilek folyamatosan belekötnek az épületek feliratozásába, valamint a zászlóhasználatba.

Forrás: Krónika