- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Jogsértő autófeliratozás!

Kíváncsian vártam a fejleményeket, de a fényvisszaverős autóból megdöbbenésemre csak két kopasz, talpig feketébe öltözött alak ugrott ki. Akiken nem is volt a jellegzetes rendőri ruházat… Csak két kitűző.

Akkor ébredtem rá, hogy ez nem is rendőrségi akció, hanem csak két, magát rendőrnek képzelő biztonsági őr akciója. Ámbár az ordításuk szinte magáért beszél, hogy ők is azon emberek közé tartoznak, akik nem tudják magukat túltenni azon, hogy valaha még rendőrök lehettek és most \csak\ biztonsági őrként kell így dolgozni… Az áldozat?

A megszeppent Skoda vezetője, egy majd 66 éves bácsi, aki csak később tudta meg, amikor a két műrendőr ajtót becsapva elszelelt, hogy ő bizony azt hitte vétett a rend őrei ellen, amikor nem adta meg az elsőbbséget (bár neki volt) az utcából kivágódó IPR-XXX frsz fényvisszaverős, megkülönböztető kék lámpát is tetejére kirakó autónak!

A mai magyar törvények szerint a kék lámpa is engedélyhez kötött, és vagyonvédelmi cég autóján nem használható!
Még kikapcsolt állapotban sem! Sőt, a rendőrségi autók látványterve védett, de mégis már napi szinten látható, hogy a biztonsági járőrök autó dekorációja megtévesztésre mégis okot adhat.

Persze, lehetetlen ilyen legálisan is rendőrautónak látszó járművet üzemeltetni, aki ilyet akar, annak a látványtervet engedélyeztetnie kellene az NKH-val. De, mivel a speciális, kék, piros és sárga, fehér fényvisszaverő fóliák alkalmazását, csak a rendőrségi autókon engedélyezi a törvény, ezt elvileg képtelenség átverni.

Gyakorlatilag át lehet, illetve egyeseknek még szabad!

Ámbár annyira szigorú a szabályzás, hogy a fólia felhasználását indokolnia kell a dekoráló cégnek, és a végén el kell számolnia a maradékkal. De, mint látható napi szinten Budapesten, Debrecenben is egyre több a jogsértő autófeliratozás, bár az is igaz, hogy ezzel a törvényalkotók sem törődnek, hiszen az adott cégek vezetősége 99%-ban éppen a volt rendőrökből kerül ki, akiknek láthatóan mai napig is büntetlenül mindent szabad!

Ennyit a hatályos törvényekről és annak betartásáról!