- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Úz-völgyi megemlékezés

Tisztelgünk a hősök előtt, akik az 1916 és 1918 közötti harcokban estek el és közülük 600-an nyugszanak itt a katonai temetőben. És tisztelgünk azon hősök előtt, akik az 1944. augusztus 26.-i orosz betöréskor vesztették itt életüket. Az akkori katonák közül a túlélők, a veteránok, közülük is hárman, minden évben eljönnek és két-három nappal az augusztus 26.-i megemlékezés előtt már a helyszínen sátraznak.

Egyesületünk, az Erdélyi Kutatócsoport Egyesület felvállalta a katonai temető gondozását, valamint a 600 első világháborús katona jeltelen sírjainak megjelölését oly módon, hogy azokra kereszteket állítunk. 2011-ben elkészítettünk és felállítottunk 50 keresztet, ez év augusztusában -a felajánlásoknak is köszönhetően- 100 darabot már biztosan el tudunk készíteni. A keresztek elkészítéséhez az egyesület székelyföldi tagjai a napokban hozzákezdtek. Augusztusban a megemlékezés előtti pár napban a erdélyi-székelyföldi tagok, kiegészülve a csonkahonból érkező 4-5 taggal, tábort verünk és az elkészített kereszteket felállítjuk a 26.-i megemlékezésig, amit a tavalyihoz hasonlóan az egyházak képviselői megáldanak,megszentelnek.

Aki kedvet érez, hogy akár egy hétvégi kirándulással,sátrazással egybekötve szeretne eljönni a megemlékezésre, azokat szeretettel várjuk.

Az idei meghívónk:

és a 2011-es rövid összeállítás:

Egyesületünkről, a megemlékezésről a facebook-os oldalunkon is lehet érdeklődni.
http://www.facebook.com/info.erdelyikutatocsoport