- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Atrocitás Óbecsén

Vajdasági Magyar Közöny

Óbecsén a hétvégén a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén megtámadták és fizikailag bántalmazták Szögi Csabát, lapunk munkatársát. Kíváncsian vártam, vajon hogyan reagál az eseményre a Magyar Nemzeti Tanács (azon belül a tájékoztatási tanácsos), a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Remény Mozgalom. Mint kiderült, három napon át (ez a szöveg hétfőn délután íródik) hiába vártam: a hat szervezet közül egyik sem tartotta szükségesnek, hogy akár egy nyúlfaroknyi közleményben elítélje a történteket. Miről árulkodik ez?

Nem szeretik Szögi Csaba cikkeit? Talán egyetértenek a bántalmazókkal? Bizonyos helyzetekben indokoltnak tartják az erőszak alkalmazását a politikailag másként gondolkodóval szemben? Aligha hiszem…

Itt sokkal szörnyűbb dologról van szó. Nem érzik ennek az esetnek a súlyát! Nyilván azért nem, mert nem tudatosodott bennük, hogy lényegében mi is történt. És mi történt? Egy vajdasági (magyar) településen, az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező vajdasági magyar rendezvényen, megvertek egy vajdasági magyar újságírót! Ez egy olyan jellegű incidens, amely nem maradhat(na) szó nélkül önkormányzatunk és pártjaink részéről, függetlenül attól, hogy ki mit gondol az eset résztvevőiről.

Az elkövetők kézre kerítése a rendőrség, esetleges megbüntetése pedig az ügyészség és a bíróság dolga, de mindez csak tűzoltás, a legkirívóbb kilengések kezelése, ennek ellenére a probléma megmarad. Az említett hat szervezetnek többek között az olyan közösségen belüli légkör megteremtése is a feladatkörébe tartozik, amelyben nem kerül(het) sor ilyen vagy ehhez hasonló esetre. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy az érintettek mindig és mindenhol tiltakozásukat fejezzék ki a türelmetlenséget szító megnyilvánulásokkal szemben, egyértelműen elhatárolódjanak a szélsőséges csoportosulásoktól és azok tagjaitól, valamint nyíltan felvállalják a küzdelmet ellenük.

Az MNT, a VMSZ, a VMDK, a VMDP, az MPSZ és az MRM tagjai nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy a közösség fennmaradását szorgalmazó feladatok teljesítése körüli teendőkbe temetkezve ne vegyenek tudomást a vajdasági magyarság körében végbemenő napi eseményekről. Magyarán: politikai vezetőink nem élhetnek elszigetelten a közösségüktől! Tudniuk kell a vajdasági magyar újságírók lejáratását szolgáló internetes kampányról, a fenyegetésekről, és tisztában kell lenniük azzal, hogy határozott lépések megtétele hiányában a jelenség elfajulására és elburjánzására kerül(het) sor, amiért nekik is vállalniuk kell majd a felelősséget.