- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Bujdosó Janóval Felvidékre

Azt mondják, az örvényből akkor tudsz kijutni, ha engeded, hogy levigyen a legaljára, és ha van még ott erőd, akkor onnan tudod felrúgni magad a felszínre.

Amikor meglátogattuk a perbenyiki református lelkésznőt, az itt zajló beszélgetés alatt szembesültem igazán azzal a helyzettel, mely a Felvidék magyar nyelvű oktatását illeti. Az oktatás, az anyanyelv használata ad lehetőséget egy kisebbségben maradt népcsoport fennmaradásához, kulturális örökségének megőrzéséhez. A mára kialakult helyzet valós veszélyét hozhatja magának annak, hogy a magyar nyelv használata, létezése teljes egészében eltűnik az elcsatolt felvidéki területen.

Négy évvel ezelőtt a lelkésznő alapítványi formában indított el egy a dévai gondolatot követő gyermekotthon létrehozását. Ennek az otthonnak is kiemelt célja a magyar nyelv megőrzése, továbbörökítése. Sajnos semmilyen segítséget a terv megvalósításához nem kapott. Így jutottunk el hozzá, a Felvidéki Farkasok segítségével, s tettünk ígéretet, hogy megpróbálunk segítséget nyújtani az alapok lerakásához. Ehhez anyagi segítségre van szükség!

A program célja a dévaihoz hasonló segélytúra létrehozása, hogy pár év múlva büszkén és örömmel motoroztathassunk az erdélyi Dévához hasonló, más elcsatolt területeken maradt, magyarul beszélő gyerekeket.

Kérlek benneteket, hogy csatlakozzatok hozzánk, s segítsétek a kitűzött célunk elérését!
Ez a program nem a falak megtámasztásáért szól, mint Déván, hanem az alapok lerakásáról.
Program:
Találkozás, gyülekező: 2008. 09. 06. szombat 14 óra Sátoraljaújhely határátkelő magyar oldal.
Célállomás: Perbenyik község (a mai határtól 35 km-re).
Szállás: Perbenyik foci pálya, sátorozás ( kitelepült vendéglátós, vendégváró gulyás, közös program a felvidéki motorosokkal a és a falu lakosaival, műsor a templomban).
Hazautazás: 2008. 09. 07. vasárnap.
Regisztráció: felvidek1@freemail.hu ,
illetve a 06/70-408-9915 telefonszámon.

Isten áldja Magyarországot!

Bujdosó Janó
MOTaMOT

HunHír.Hu-információ