- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Jeltelenül elföldelve – 70 éve történt

1953. március 24-én jogerősen halálra ítélték Ferenczi Pált. A csatolt kivégzési jegyzőkönyv szerint aláíratták vele a megjelenési jegyzőkönyvet, Olti Vilmos tanácsvezető bíró felolvasta előtte az ítéletet, és az igazságügyminiszter értesítését, hogy az ítélet végrehajtható. Ezt követően átadták Bogár János ítéletvégrehajtónak, aki két segédjével végrehajtotta az ítéletet. Egy perccel később a jelenlévő két orvos megállapította, hogy az elítélt szíve megszűnt dobogni. Ezt követően az ítélet végrehajtásánál jelenlévők fél órára visszavonultak. (Vajon mivel tölthették az időt?)

Fél óra múltán visszatértek, és az orvosok megállapították, hogy a halál 10 perccel az akasztást követően beállt. Ezt követően a kiküldött bíró az ítéletvégrehajtási eljárást befejezettnek nyilvánította. A kivégzett elítéltet az Újköztemetőben jeltelen sírba elföldelték.

Névváltozat(ok): Ferenci Pál, Ferenczy Pál
Születési hely: Zenta Szerbia
Születési idő: 1911. 12. 12.
Lakóhely: Mórahalom Csongrád-Csanád vármegye
Foglalkozás(ok): tisztviselő

Életrajzi megjegyzés: Kispolgári családból származott, négy elemit végzett Zentán. Családjával 1945 júniusában települt át Magyarországra, Szegedre. 1952-ben Mórahalom Község Tanácsának pénzügyi osztályán dolgozott. 1945 után több pártba is belépett: a Magyar Kommunista Pártba, majd a Magyar Szabadság Pártba, később a Magyar Függetlenségi Pártba, végül a Szociáldemokrata Pártba.

Őrizetbevétel ideje: 1952. 09. 01.
Őrizetbevétel ideje megjegyzés: Az őrizetbevétel napja bizonytalan

Terhére rótt cselekmény: 1949-ben feleségével együtt segítséget nyújtott sógorának, Bálint Lászlónak, a jugoszláv titkosszolgálat (UDB) ügynöknek abban, hogy Jugoszláviába szökjön.

A cselekmény helyszíne(i): Szeged Csongrád-Csanád vármegye

A cselekmény minősítése(i): folytatólagosan elkövetett kémkedés bűntette, tiltott határátlépéshez való segítségnyújtás bűntette
Büntetőintézkedés: 1953. március 24-én a Ferenczi Pállal és társaival szemben indított büntetőper I. rendű vádlottjaként jogerősen halálra ítélték.
A büntetőper megnevezése: Ferenczi Pál és társai bűnügye
Elhalálozás ideje: 1953. 05. 06.
Elhalálozás helye: Budapest X. Kozma utca 13.
Elhalálozás oka: Kivégzés
Temetés helye: Új Köztemető
Halotti anyakönyvi bejegyzés száma: Budapest X. 432/1953
Felhasznált forrás(ok):HU ÁBTL 2.2.1. I/7. 2/973.HU ÁBTL 3.1.9. V-88800/15HU ÁBTL 3.1.9. V-102103
https://www.jeltelenul.hu/ferenczi-pal… [1]

Hunhír.info – Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára