- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Kun Béla titkárnőjét, Ilust, közokirathamisítással is vádolják

Bécs, május 10. (Az Est bécsi szerkesztőségétől) A letartóztatott magyar kommunisták között a legérdekesebb egyéniség Kun Béla magántitkárnője, a fiatal Breuer Ilona, akinek előéletét most nyomozza ki a bécsi rendőrség. Sikerült megállapítani, hogy a titkárnő nemcsak minden levelezését ellátta Kun Bélának, hanem legféltettebben őrzött titkaiba is be volt avatva, tudott minden útjáról.

Ismerte mindazokat, akikkel Kun Béla érintkezett és mintegy kéme is volt Kun Bélának, aki tőle szerezte be, felvilágosításait a magyar kommunisták minden cselekedete felől. Breuer Ilona egy kismartoni zsidó hittanító leánya. Az apa bálványozásig imádta leányát, minden keresetét arra költötte, hogy taníttassa, miatta hagyta el kismartoni állását és amikor Nyugat-Magyaország osztrák terűiet lett, a család elköltözött Győrbe, az apa könyvkereskedést nyitott, hogy többet keressen és többet költhessen leányának neveltetésére.

Breuer Ilona elvégezte a kereskedelmi iskolát, magánúton nyelveket tanult, elsajátította a gyors- és gépírást és amikor Magyarországon nagy hullámokat vert a kommunista mozgalom, fontos szerepet juttattak neki a bolsevista vezérek. Az ő helyzete sokkal súlyosabb az osztrák büntető törvénykönyv szempontjából, mint a többi őrizetben lévő magyar kommunistáé, mert Breuer Ilona osztrák, állampolgár és tiltott szövetkezésen kívül azt a vádat is emeli ellene az ügyészség, hogy közokirathamisitást követett el, amennyiben útlevelét kijavította. Kun Béla nagyon kedvelte titkárnőjét és tanuk vallják, hogy mindig Húsnak nevezte.

(Az Est, 1928 május 11.)

Hunhír.info