- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Az Apponyi Geraldine történet: 21 ágyúlövéssel megkezdődtek Tiranában a királyi esküvő ünnepségei

Tirana, április 25. A gazdagon fellobogózott albán fővárosban ma kezdődtek meg a király és Apponyi Geraldine grófnő esküvője alkalmából rendezett ünnepségek.

Reggel nyolc órakor a király elhunyt édesanyjának mauzóleumában koszorúkat helyeztek el a diplomáciai kar tagjai, valamint az albán parlament, a vezető hivatalok, a városi tanács képviselői és a fővárosba nagyszámban érkezett vidéki küldöttségek. Reggel kilenc óra előtt az ország előkelőségei, a különböző társadalmi egyesületek, a vidéki küldöttségek és a főváros közönsége a városháza előtt, sereglett össze. Kilenc órakor a főváros polgármesterének beszéde nyitotta meg az ünnepségeket. Szavait huszonegy ágyúlövés kísérte. A kitörő lelkesedéssel fogadott beszéd után a zenekar a királyhimnuszt játszotta.

HAZAÉRKEZETT AMERIKÁBÓL AZ ESKÜVŐRE ZOGU KIRÁLY HÁROM HÚGA, A HÁROM ALBÁN HERCEGNŐ. A hercegnők a megérkezés után nemzeti köszönéssel hallgatják az albán himnuszt. A hercegnőkről tudnivaló, hogy valójában ők kerestek fivérükhöz méltó feleséget Nyugaton – de a menyasszonyt végül Magyarországon a Nemzeti Múzeumban találták meg Apponyi Geraldine személyében

A megjelentek ezután menetbe sorakozva, élükön katonai zenekarral, végigvonultak a, főváros uccáin és a királyi palota elé járultak. A mai nap programján még több ünnepség, szerepel. Délután öt órakor újabb népünnepély lesz a városháza előtt a Skander bég téren és az erkélyről a parlament egyik tagja méltatja az örömünnep ‘jelentőségét. Utána az iskolák növendékei hazafias dalolcat énekelnek, majd nemzeti táncolcat mutatnak be. Az esti órákban tűzijáték, tíz órakor a királyi palotában nagyszabású estély lesz. ‘ ‘ Ma délután érkezik meg Durazzóba a bergarnói herceg, aki az esküvőn az olasz királyt és császárt képviseli.

Az Est, 1938. április 26.

Hunhír.info