- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A Turul léghajó szerencsétlensége

(A Vasárnapi Újság, 1903. április.) A magyar Aero-klub léghajója április 2-án, mint minden hónap első csütörtökén, ismét föl akart szállni, hogy a levegő magasabb rétegeinek állapotát tanulmányozza. A felszálláskor nagy szerencsétlenség érte. Mind a négyen, a kik a léggömb hajójában ültek, megsérültek; egyikük, Ordódy Pál, meg is halt rövid idő múlva.

Tavaly, január hóban alakúlt a magyar léghajósklub, hogy a meteorológiai megfigyelésekben segítségére legyen a nemzetközi kutatásoknak. A léghajó egy augsburgi gyárban készült. Anyaga sárga selyem, ára 5500 márka volt, 1300 köbméter az ürege. Sötétzöld selyemszálakkal szőttékbe a nevét: «Turul». Első útjára 1902 május elsején szállt fel a Margit-szigeti sport-telepről. Azóta tizenötször indult útnak a «Turul». A magyar léghajós társaság «Turul»-jának felszállását ifj. Tolnay Lajos első kapitány, vagy Kral Sándor tüzérfőhadnagy másodkapitány szokta intézni, sokszor mindketten, mint most is. A léghajón felszállni készültek : Tolnay Lajos, Král Sándor és mint érdeklődők Ordódy Pál földbirtokos, Kubik Gyula mérnök, Kubik Béla képviselő öcscse. A léggömböt a lipótvárosi gázgyár udvarán töltötték meg gázzal. Heves, metsző szél fújt, de ez nem veszedelmes, legfeljebb a léghajó szállását gyorsítja. Hanem a mint a négy léghajózó nyolcz óra után beszállt a csolnakba, mielőtt minden intézkedést megtettek volna, a munkások, kik a köteleket tartották, egyszerre mindannyian elbocsátották a hajót. Ugyanis erős szélroham jött, a léggömb hatalmasan ingott; egy munkás valahogy elbukott s erre a nagy csapat ember — hogy hogy nem — kieresztette kezéből a köteleket s a szélben imbolygó léggömb, mely alatt még a csolnak lógó állapotba nem is jutott, hanem még a földön volt, nagyot szökkent, neki vágódott a gázgyár épületének, annak vastetőzetét fölszakította, egy újabb szélroham pedig neki ragadta a Vulkán-gyár házfödelének.

Král főhadnagy a veszedelem első pillanatában mindjárt megrántotta azt a zsinórt, mely a léggömb egy gerezdjét összefűzve tartja s erre a gerezd fölnyílik, hogy a gáz kiszabadúlhasson. Sivítva, búgva szabadúlt ki a gáz s a léggömb emelkedése azonnal megszűnt. A kosár oldalt fordúlva vágódott az épület tetejéhez. A léggömb pedig egy kéményt ledöntött. Ebben a pillanatban Ordódy Pál kiesett a kosárból, a földszintes asztalos műhely tetején végig gurúlt, mígnem a párkány föltartotta.A többiek is mind zúzódásokat szenvedtek, de őket a léghajó még tovább vitte a külső váczi-út felé, már egyre alább szállva, Král és Kubik aléltan feküdtek a kosárban; Tolnay azonban csak kevéssé sérült meg s a kosár párkányára állva, segítségül hívta az udvarban dolgozókat, a kik a lelógó köteleket megragadva, a léghajót megfogták. A háztetőn Ordódy Pált eszméletlenül találták, s a mentők a kórházba vitték, a hol az orvosok a koponya hátsó részén levő sebet azonnal nagyon veszedelmesnek mondták ; az agyrázkódás jelei is mutatkoztak. Kubik Gyula és Král aléltságát a vérveszteség okozta. Csakhamar magukhoz tértek. Ordódy Pál Dollinger sebésztanár klinikáján egy pillanatra sem nyerte vissza eszméletét. Állapota éjfél után válságosra fordúlt s hajnali félhárom órakor meghált. Felesége ott volt halálos ágyánál s a fájdalmas perczben ájultan rogyott össze. Ordódynak Lili leányát a télen vezette oltárhoz gróf Csáky Károly honvédhuszárszázados, gróf Csáky Albinnak, a főrendiház elnökének fia.

Vasárnapi Ujság – 1903. április

Hunhír.info