- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Nem hirdeti már buzogány a dicső győzelmet

1442. szeptember 6-án Zajkány közelében aratott győzelmet Hunyadi János az Erdélyre törő török sereg ellen. 15 ezer magyar verte szét a Vaskapu-hágóban Sehabeddin beglerbég 80 ezres török seregét. Ezen összeütközés emlékére állott a 669 méter magasságban levő erdélyi Vaskapu-hágóban (Poarta de Fier) a dicső csata emlékműve – egy hatalmas vasbuzogány. A valóságban már nem látni, területrabló románok eltüntették a föld színéről.

Bő kétszáz évvel a dicső győzelem után, 1659. novemberében a budai pasa serege ugyanitt legyőzte II. Rákóczi György seregét. A Hátszegi-medence délnyugati pereméről tudnivaló, hogy a Retyezát-hegység északi lábánál fekszik, az Erdélyi Vaskapu keleti bejáratánál. Zajkánynak a 2002-es népszámláláskor 186 lakosa közül 185 volt a román, 1 pedig magyar.

1896. szeptember 6-án, a zajkányi csata 454. évfordulóján a csata színhelyén, a Vaskapu-hágóban, Paucsinesd és Zajkány falvak között, a Vámoszajkány nevű magaslaton Hunyad vármegye négyméteres öntöttvas emlékművet állíttatott, mely harci buzogányt formázott. Az emlékművön Hunyadi János címere és a következő felirat állt: „Hunyadi János tizenötezer vitézével, az 1442-iki szeptember 6-án e szorosban verte szét Sehabeddin beglerbégnek Erdélybe nyomuló nyolcvanezer főnyi hadseregét. A dicső fegyvertény örök emlékéül állíttatá ez oszlopot Hunyadvármegye közönsége a honfoglalás ezredik évében.”

Hunyad vármegyében, a Déli-Kárpátok hágóiban ugyanebben az időben ezenkívül még öt hasonló emlékművet emeltek. A román megszállást követően ezeket mind elpusztították.

1992. június 22-én „ismeretlen” tettesek nehéz erőgépek igénybevételével az utolsó Hunyadi-emlékművet, a zajkányit is ledöntötték, buzogányát eltüntették. Egy évre rá az osztrói tóból kihalászták a vasbuzogányt, és a várhelyi (Sarmizegetusa) múzeumba vitték, amely helyi rendőrség szomszédságában van. Innen 1994 novemberében a vasbuzogány végleg eltűnt. 2002-ben az RMDSZ és a RSZDP pártok megállapodást kötöttek az emlékmű maradványainak megóvásáról és a felújítás előkészületeiről. 2003 áprilisában azonban ledöntött zajkányi emlékműnek a helyszínen, a Vaskapu-hágóban megmaradt darabjai is eltűntek, az emlékmű talapzatát elbontották, ledózerolták. Felelős nincs, nyomozás nem indult.

Hunhír.info