- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

990 éve hunyt el Szent István trónvárományosa

Szent Imre bizonyosan István kiszemelt utódja volt, azaz lett volna a trónuson: tizenöt éves korától atyja, I. István mellett nevelkedett, ahol az államirányítás tudományát, a hadvezérséget, a diplomáciát sajátította el.

Imre kész volt az uralkodásra, így megfelelő feleséget kerestek számára. A korabeli hagyomány három uralkodóházat említ, ahonnan a felesége származhatott, a lengyel, horvát és görög uralkodóházat, írásos emlék azonban nem maradt fenn.

I. István a koronát át akarta adni Imrének, s éppen őt várva, helyette érkezett a hír: a herceget vadászat közben egy vadkan halálra sebezte. 1031. szeptember 2-án belehalt sérüléseibe.

Imre herceg halála a Képes Krónikában

Halálának pontos helye sem ismert, a legenda szerint egy vadkan öklelte fel a bihari Igfon-erdőben, bár ez így elég valószínűtlen… Imre herceg halálában szerepet játszhatott például a német-magyar politikai viszony. Szent Henrik halálával a bajor uralkodócsalád férfiágon kihalt, így lehetséges örökösként szóba jöhetett az utolsó nőági leszármazott, Imre is. Konrád nyilván számolt a lehetőséggel, ezt bizonyítja, hogy 1030-ig kifejezett ellenséges viszony volt a két ország között, míg 1031-ben egy csapásra megszűnt a háborús állapot és békét lehetett kötni.

Isten éltesse emlékét!

Hunhír.info