- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A szabadságharc utánlövése: Noszlopyék talpa alatt végül fütyült a szél…

Kezdjük csak el törni a fejünket, ugyan ki lehetett az a jó Noszlopy Gáspár. Csak nagy vonalakban, de beszéljünk ma róla! Először is: Noszlopy Gáspárnak ma van a szülinapja – Isten őrizze hát emlékét!

Emlékezésünk főalakja, Noszlopy Gáspár a Somogy vármegyei Vrácsikon született 1820. augusztus 17-én. (Ne is keresd a térképen Vrácsikot: az okmányokban 1909-tól Újvárfalva néven szerepel, ugyanis ekkor összevonták Korotnát, Nadalost és Vrácsikot – megjegyzem: kár ezekért a falunevekért…) Honvéd őrnagy volt, dunántúli kormánybiztos, valamint az 1848–49-es szabadságharcot UTÁNI (!) függetlenségi szervezkedések egyik vezetője és vértanúja. Merthogy ugyancsak voltak, akik a szabadságharc bukásába nem tudtak beletörődni, s mindenáron szabad Magyarországot akartak.

De ne hamarkodjuk el, egyelőre ott tartunk, hogy megszületett. Aztán a csurgói gimnáziumi évek után Pápán végzett jogi tanulmányok után, 1843-ban táblai jegyzőként állami szolgálatba lépett, majd ügyvédi oklevelet szerzett. 1848 szeptemberében egy járás népfelkelőinek parancsnoka lett: csapataival Jellasics támadó seregének hátában tevékenykedett. Nem részletezem katonai tevékenységét, elég az hozzá, hogy Somogyország legendás hírű, haláláig meg nem alkuvó, lelkes vezére mindvégig derekasan harcolt, majd a bukás, illetve az oroszok közeledtével egy visszavonulás során nem az erős komáromi várba, hanem a Bakony vidékére vonult, miután embereiből gerillaharcra alkalmas csapatot szervezett.

Csernyus Emmánuel, Szacsvay Imre, Karol Gustaw D’Abancourt de Franqueville, Peter Giron, Streith Miklós, Kolosy György, NOSZLOPY GÁSPÁR, Jubál Károly, Sárközy Sándor 1848-1849-es szabadságharc és a Makk-féle összeesküvés kilenc vértanújának közös síremléke a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

A fegyverletétel után csaknem egy évig bujkált, de utóbb a császári hatóságok mégis elfogták. Csakhogy ő nem hagyta annyiban: még az ítélethozatal előtt sikerült megszöknie. Nem tett le arról, hogy tovább folytassa a szabadságért vívott erősen egyenlőtlen küzdelmét, így kapcsolatba került a Makk József és Jubál Károly vezetése alatt álló illegális szervezkedéssel. 1851 nyarán, miközben az osztrák rendőrség már megkezdte a titkos mozgalom felszámolását, ő Kecskemét környékén egy gerillacsapatot szervezett, és a városon átutazó I. Ferencz József elfogását tervezte. Terve kitudódott, ekkor ismét a Bakonyba menekült – és persze újból egy szabadcsapatot szervezett, s ehhez pénzre volt szüksége, s úgy gondolta majd Gindly Antal császárhű földbirtokostól szerez. Gindly persze ellenszegült, és ekkor a csapat egyik tagja lelőtte.

A császár ezt követően fokozott erőkkel indított nyomozást utána – de ekkor már sikeresen: 1852 végén a csoport valamennyi tagját letartóztatták. Noszlopy Gáspárt november 16-án fogták el, s Bécsben (ismételten…) kötél általi halálra ítélték – és a következő év tavaszán Jubál Károllyal és Sárközy Aurél földbirtokossal együtt a pesti Újépület (Neugebäude) udvarán kivégezték. Noszlopy Gáspár utolsó gondolata a magyar függetlenség, a szabadság volt.

Így búcsúzott barátaitól:

Engem felakaszthatnak, de a szabadságot nem! Annak fája a mi vérünkből fog felnőni!

Ekkor került azután sok megdicsőült mellett ő is vértanúnak az akasztófájára. A kissé elfelejtett Noszlopy Gáspár a magyar szabadságharc egyik legtiszteletreméltóbb alakja. Születésnapján mondjuk ki akár csak magunknak is hangosan: legyen áldott az emléke!

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info
(Archív)