- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Magyar bőség

A Tisza István tiszteletére és emlékére emelt Kossuth téri szoborcsoport annak köszönheti a rombolókedvű vörösterror ellenére is a túlélést, hogy úgymond “kommunizmuskompatibilisnek” minősült.

A képen az Országház északi, Margit híd felőli oldalán 2014-ben újraavatott Tisza István-elékmű jobb oldali szoborcsoportja látható. Az alkotás eredetileg a Magyar bőség címet viselte. A második világháború után, mint ismeretes, Magyarország szovjet megszállói és csicskásaik, a kommunisták az egész emlékművet lenullázták. Az alkotás bizonyos részeit beolvasztották, sok alkotóelemét ide-oda széthordták. A Magyar bőség kompozíció eredetileg Munka címmel Esztergomba került, majd ismeretlen körülmények között a neve is megváltozott Magvetőre, jóllehet semmiféle vetésről nem szól. Egy szakértői leírás szerint a mű valójában földművelők csoportja: parasztfiú kaszával, óvón, a fiú felé hajló nő, ekeszarvat tartó keménykötésű férfi és búzakévére hajló leány.

A kompozíció eredetileg a Tisza István miniszterelnöksége alatti Bőséget jelképezi.
A szoborcsoport annak köszönheti a rombolókedvű vörösterror ellenére is a túlélést, hogy úgymond “kommunizmuskompatibilisnek” minősült.

A közgyűjtésből felállítandó mű pályázatát hajdan a Zala György, Orbán Antal és Foerk Ernő szobrász hármas nyerte el. (Csak az érdekesség kedvéért Zala Györgynek – 1858-1937 – ez volt az utolsó munkája.) A mű újraalkotója az 1977-es, szeghalmi születésű Elek Imre.

Az első szoboravatását 1934. április 22-én Gömbös Gyula miniszterelnök és Berzeviczy Albert, az emlékbizottság elnöke vezette. 80 évvel később,2014. június 9-én avatták újra az eredeti helyén. A ceremóniát ekkor Orbán Viktor és Elek Imre vezette.

A katona búcsúja

Ez egy fegyveres apukából, anyukából és gyermekből álló család, s hozzájuk tartozik egy kalapácsos kovács, aki el szeretné venni egy nőtől a körzőjét, de ő nem adja neki.
A Katona búcsúját a szoborbontást követően előbb a II. kerületi Hűvösvölgyi úti laktanya udvarán állították fel „Búcsúzó katona” néven. Innen a keceli Pintér Művek szoborparkjába került – s 2014-ben vissza a helyére. A Pintér Művekről mostanság csak ritkán esik szó, de él és létezik – olvassuk a cég honlapján. Egy helyi iparos, Pintér József alapította 1978-ban, s mint írják, ez volt az egyik legelső hazai magánvállalkozás. A jelenlegi üzemkomplexumot 1989-ben avatták fel, s jelképe lett a magyarországi rendszerváltozásnak. 2014. április 21-én, az alapító halála után fia, Pintér Csaba vette át az irányítást, és ő lett a vállalat tulajdonosa.

Vélhetően A katona búcsúja a Haditechnikai Park egyik ékességé lehetett, bár a tankok, repülők nyilván látványosabbak, s talán Kádár János vadászfegyvereit is többen nézték.

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info
(Archív)