- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A legmagyarabb Habsburg hálalevele

Jókai Mór volt az első, aki levélben tudósította József főherczeget róla, hogy a Magyar Tudós Akadémia közgyűlése tiszteletbeli tagjává választotta.

Levelében Jókai azt is megírta, hogy a megválasztatás az összes szavazatokkal egy ellen történt meg, «az az egy valószínüleg olyan valaki, akinek hite és vallása tiltja valaha igennel szavazni» — végül örömét fejezi ki a felett, hogy ha már mint tűzoltó nem lehet kollégája a herrczegnek, (amit ugyan egyszer a főherceg szemére lobbantott) az akadémiánál utolérte a kollégaság.

Erre a következő levélben válaszolt József főherczeg Jókainak:

Budapesten, 1888. 8/5.

Tisztelt Barátom! Fogadja őszinte hálámat szíves üdvözletéért, mely igazán az első lepett meg, új minőségemben. Iparkodni fogok azt kiérdemelni.

Elmosolyodtam a hit és vallás által tiltott «igen»-nek, de nagyra becsülöm, ha valaki erősen tartja az elveit és fontos ok nélkül meggyőződését el nem hagyja és nem változtatja.Magam is büszke vagyok most már igazi akadémiai kollégája lehetni, midőn valóságos tanítványa voltam, azon korszakban, mely távol tartott hazámtól.

Könnyen megeshetett volna akkor, hogy elfelejtettem volna anyanyelvemet, ha folytonosan nem olvastam volna mostani kollégám munkáit.

Maradok váltig legőszintébb barátja

József.

Ez a 133 esztendős, igen különös levélváltás a Vasárnapi Újság 1888. május 13-ai számában jelent meg.

Hunhír.info